Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διεργασίες Μητσοτάκη για αλλαγές σε κυβέρνηση και εκλογικό σχεδιασμό – Φρέσκιες δημοσκοπήσεις και νέα δεδομένα

Διεργασίες Μητσοτάκη για αλλαγές σε κυβέρνηση και εκλογικό σχεδιασμό – Φρέσκιες δημοσκοπήσεις και νέα δεδομένα
Θα έχουμε δομικές αλλά και προεκλογικού χαρακτήρα αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα

Tις τελευταίες ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει μία μεγάλη αναταραχή αφού όπως εκτιμούν στελέχη πολύ κοντά στον Πρωθυπουργό, ετοιμάζονται αλλαγές γύρω από το κυβερνητικό σχήμα.
Ας δούμε, όμως, την μεγάλη εικόνα:


Έδωσε πόντους στον Πρωθυπουργό η ομιλία στο Κογκρέσο

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο και η συνολική παρουσία του στις ΗΠΑ, αντικειμενικά, έδωσαν πόντους στο πολιτικό προφίλ του το οποίο παραμένει και το δυνατό χαρτί της σημερινής κυβέρνησης.
Τα οφέλη του ταξιδιού θα φανούν και στις δημοσκοπήσεις.
Ήδη μία δημοσκόπηση που έχει στα χέρια της ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος δείχνει ότι ο Πρωθυπουργός «τσίμπησε» πόντους στην καταλληλόλητα σε σχέση πάντα με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς αλλά αυξήθηκε το ποσοστό της ΝΔ στην παράσταση νίκης…
Παραμένουν ως καταλυτικά προβλήματα η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση…

Παραμένει στο Κέντρο η ΝΔ


Μάλιστα, όπως παρατήρησαν πολιτικοί αναλυτές, πολιτικοί από διάφορες πολιτικές πτέρυγες «παραδέχτηκαν» την ομιλία Μητσοτάκη.
Ειδικότερα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Από τον Πάγκαλο μέχρι τον Καρανικόλα και από τον Παπανδρέου μέχρι τον Σκανδαλίδη…
Ακόμα και ο Νίκος Ανδρουλάκης την βρήκε ισορροπημένη…
Αυτή η διακομματική συναίνεση δίνει πόντους στον Πρωθυπουργό να συνεχίσει να διεκδικεί χώρο στο Κέντρο ο οποίος είναι ιδιαίτερα ζωτικός για τη ΝΔ, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.

Υπάρχει μομέντουμ τόνωσης της εικόνας της κυβέρνησης


Ο Πρωθυπουργός θεωρεί, σύμφωνα με στελέχη του περίγυρού του, ότι τώρα είναι το κατάλληλο μομέντουμ για αλλαγές και νέο restart, ίσως το τελικό, για την κυβέρνηση.
Δείγματα των προθέσεων του είχε δώσει στην ομιλία του στο Συνέδριο όπου είπε για συγχωνεύσεις υπουργείων και καλύτερη λειτουργικότητα του υπουργικού σχήματος.
Είχε δώσει και στο τελευταίο υπουργικό, όπου έβλεπε υπουργούς να τρέχουν όλη μέρα σε κομματικές εκδηλώσεις και να αφήνουν στην άκρη τα καθήκοντά τους.
Γι’ αυτό, αναγκάστηκε να κάνει την επισήμανση αυτή.

Μηνύματα για συνεχή εκλογική ετοιμότητα


Παράλληλα, έχει ζητήσει από τα γαλάζια στελέχη να βρίσκονται σε μία διαρκή επαγρύπνηση.
Ξεκίνησε, άλλωστε, περιοδείες και έδωσε στο κόμμα εντολή να ξεκινήσουν ταξίδια στην επικράτεια με μικτά κλιμάκια υπουργών-βουλευτών και μελών της Πολιτικής Επιτροπής.
Κάποιοι μετέφρασαν αυτή τη κίνηση ως πρόκριμα για ένταξη περισσότερων βουλευτών στο υπουργικό σχήμα, μετουσιώνοντας αυτό που λέγεται στην κυβερνητική Ιερουσαλήμ ως «προεκλογικό ανασχηματισμό».

Θα έχουμε δομικές αλλά και προεκλογικού χαρακτήρα αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα


Τουλάχιστον για κάποιες θέσεις υφυπουργών που δεν έχουν και τόση σημασία στον κεντρικό υπουργικό σχηματισμό.
Το μεγάλο ζήτημα που θα πρέπει να διαχειριστεί είναι πως θα πείσει υπουργούς που έχουν βολευτεί να αλλάξουν χαρτοφυλάκιο.
Διότι, όπως λέγεται έντονα, οι αλλαγές θα έχουν δομικά χαρακτηριστικά.
Τουλάχιστον 2-3 υπουργοί θα αλλάξουν.
Με έναν από αυτούς, ο Πρωθυπουργός είχε και συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου σε κλειστές πόρτες ενώ τις επόμενες μέρες, όπως μάθαμε, θα υπάρξουν και νέες επαφές με υπουργούς και βουλευτές.
Συγκεκριμένους.
Η συγχώνευση υπουργείων θα «στείλει» υπουργό, μάλλον στο σπίτι του…

Δημοσιονομική χαλάρωση και το 2023 αλλά και ύφεση…


Στα θετικά του οπλοστασίου Μητσοτάκη, πέρα από την θετική αντίδραση για τα πρόσφατα μέτρα με το πλαφόν στις τιμές ρεύματος και την ομιλία στο Κογκρέσο, είναι τα πρώτα μηνύματα που έχει λάβει πριν μέρες από κοινοτικά στελέχη για παράταση της δημοσιονομικής χαλάρωσης και το 2023.
Αυτό δίνει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο στην ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί ακόμα πιο υποστηρικτικά στην κοινωνία και τους πολίτες.
Όμως, υπάρχει και μία παγίδα.
Η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε ύφεση, εδώ και μέρες υπάρχει sell of στα διεθνή χρηματιστήρια και αυτό θα πλήξει τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου που έβλεπε ανάπτυξη στην Ελλάδα και το 2023.
Δημιουργείται, δευτερευόντως, μία ανησυχία και ίσως υπάρξουν και αλλαγές στο σχεδιασμό του Πρωθυπουργού για εξάντληση της θητείας.
Αλλά σε αυτή τη φάση, είναι πολύ πρώιμο να πούμε οτιδήποτε άλλο.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης