Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ - Αντίστροφη μέτρηση για συνάντηση με Biden, τι περιλαμβάνει η ατζέντα των συνομιλιών

Επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ - Αντίστροφη μέτρηση για συνάντηση με Biden, τι περιλαμβάνει η ατζέντα των συνομιλιών
Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να έχει και εξοπλιστικά οφέλη, εκφράζοντας αντιρρήσεις στο ενδεχόμενο πώλησης νέων αμερικανικών εξοπλισμών στον Τουρκία
Σχετικά Άρθρα

(upd) Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αμερικανό πρόεδρο, J. Biden, στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα 16/5, η οποία αναμένεται να καλύψει ένα ευρύ φάσμα διμερών και μη ζητημάτων, με κυρίαρχα τα ενεργειακά, τη διμερή συνεργασία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Για επίσκεψη ουσίας και ευρύτερου συμβολισμού των ιστορικών δεσμών Ελλάδας-ΗΠΑ, με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, που λόγω της πανδημίας το 2021 δεν κατέστη δυνατό να εορταστεί από τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο, κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι σημαντική σε πολλά επίπεδα είναι η αυριανή (μεσημέρι ώρα ΗΠΑ) συνάντηση, καθώς σε μία κρίσιμη γεωπολιτικά συγκυρία εταίροι και σύμμαχοι αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως αξιόπιστο και συνεπή εταίρο, παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή σε μια εποχή αστάθειας και αβεβαιότητας, μία Ελλάδα ισχυρή, αποφασιστική, σταθερή στις θέσεις της.
Άλλωστε, ο ρόλος της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, επισφραγίζεται και με την πρόσφατη  ψήφιση της τροποποίησης της MDCA (Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ). Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία αποδεικνύει τον μακροχρόνιο χαρακτήρα στη δέσμευση των ΗΠΑ να επενδύσουν γεωπολιτικά στη χώρα μας, κάτι θα αναδείξει ο πρωθυπουργός σε όλες του τις επαφές, επίσημες και ανεπίσημες που θα έχει τη Δευτέρα 16/5 και την Τρίτη 17/5 στην Ουάσιγκτον.
Σημειώνεται πως πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, καθώς τον Ιανουάριο του 2020 είχε συναντηθεί με τον D. Trump στον Λευκό Οίκο.

Η ατζέντα των συνομιλιών στον Λευκό Οίκο

Κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αμερικανό πρόεδρο, J. Biden, στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα 16/5, θα τεθούν επί τάπητος σειρά κρίσιμων θεμάτων.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης , ο οποίος πραγματοποιεί την επίσκεψη στις ΗΠΑ στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και των τουρκικών προκλήσεων, έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται ενότητα.
Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν πως θα τεθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.
Μάλιστα, η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να έχει και εξοπλιστικά οφέλη, σε μια στιγμή που η Τουρκία εδώ και καιρό ζητά να αγοράσει 40 νέα μαχητικά F-16 και να αναβαθμίσει 80, εκφράζοντας αντιρρήσεις στο ενδεχόμενο πώλησης νέων αμερικανικών εξοπλισμών στον Τουρκία. Ακόμη, η Αθήνα θα ζητήσει να συμμετάσχει στη γραμμή παραγωγής των F-35, αναλαμβάνοντας την παραγωγή τμήματος του αεροσκάφους που θα κατασκευάζεται στην ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία) και να προμηθευτεί σε δεύτερο χρόνο μια μοίρα αμερικανικών μαχητικών πέμπτης γενιάς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει προετοιμαστεί ένα προσχέδιο από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο θα παρουσιαστεί στη συνάντηση των δύο ηγετών.
Σημειώνεται ότι στην Ουάσιγκτον θα συνοδεύσουν τον Κ. Μητσοτάκη ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι θα ενημερώσουν τους ομολόγους τους για τις κινήσεις της Τουρκίας και μάλιστα, ο κ. Παναγιωτόπουλος θα παρουσιάσει χάρτες με τις τουρκικές παραβιάσεις.
Ακόμη, κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Biden, στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδος-ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας του σχήματος 3+1, θα τεθούν επί τάπητος θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, -ζήτημα κρίσιμο για τη Δύση στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση τηρεί ξεκάθαρη στάση από την πρώτη στιγμή παρέχοντας ανθρωπιστική και αμυντική στήριξη, αποδεικνύοντας εμπράκτως την αλληλεγγύη της σε εταίρους που απειλούνται, αλλά και εφαρμόζοντας στην πράξη το Διεθνές Δίκαιο στην ευρωπαϊκή και συμμαχική αντίδραση- , όπως επίσης και διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.
Ακόμη, αναμένεται να συζητηθεί το ενεργειακό ζήτημα, καθώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συνδράμοντας έτσι ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Σημειώνεται ότι ο πλωτός υπεράκτιος τερματικός σταθμός στην Αλεξανδρούπολη αναβαθμίζει τη σημασία της περιοχής στρατιωτικά, ενεργειακά και εμπορικά.
Επιπλέον, θα γίνει αναφορά στις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως αυτές των Pfizer και Microsoft.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντηση των δύο ηγετών, θα ακολουθήσει δεξίωση στον Λευκό Οίκο από το ζεύγος Biden προς τιμήν του ζεύγους Μητσοτάκη, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η δεξίωση είναι ενδεικτική του επιπέδου, αλλά και του βάθους και εύρους των σχέσεων, στις οποίες έχει συμβάλει τα μέγιστα και η ελληνική ομογένεια, με την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος διατηρεί παραδοσιακά καλές σχέσεις.

Ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο την Τρίτη 17/5, σειρά επαφών

Την Τρίτη 17/5 είναι προγραμματισμένη η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο.
Για ιστορική στιγμή μιλούν κυβερνητικές πηγές, αναφέροντας ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί και στο αμερικανικό κοινό, αλλά και στην ομογένεια με μια ομιλία που θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο.
Περαιτέρω, στο Κογκρέσο, ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, αλλά και με προέδρους σημαντικών Επιτροπών, όπως η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και η αντίστοιχη Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Επίσης, θα έχει επαφές και με πρόσωπα που στηρίζουν ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος στο αμερικανικό Κογκρέσο. Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι η πρόταση για τη διακοινοβουλευτική και αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, που έγινε νόμος του αμερικανικού κράτους, ήταν μια πρόταση, που υλοποιήθηκε χάρη στη συμβολή τής ορογένειας και προσώπων που στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις.
Τέλος, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο Κ. Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δείπνο που οργανώνουν προς τιμήν του 11 ομογενειακές οργανώσεις, τις οποίες και θα τιμήσει.

Αναλυτικά το πρόγραμμα Μητσοτάκη


Τη Δευτέρα 16 Μαΐου, στις 14:30 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη στην εκπομπή Morning Joe του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC και στους δημοσιογράφους Joe Scarborough και Mika Brzezinski.
Στις 17:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με συνομιλητή τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο πανεπιστήμιο Georgetown University.
Στις 22:30 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden, στον Λευκό Οίκο.
Στις 00:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Την Τρίτη 17 Μαΐου, στις 16:40 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi.
Στις 18:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Kamala Harris.
Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Στις 2:10 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης