Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σχέδιο 4 παρεμβάσεων με αποστάσεις από την Ευρωπαική Ένωση - Απολογισμός και νέες εξαγγελίες στο Συνέδριο της ΝΔ

Σχέδιο 4 παρεμβάσεων με αποστάσεις από την Ευρωπαική Ένωση - Απολογισμός και νέες εξαγγελίες στο Συνέδριο της ΝΔ
Σκληρή κριτική της Αθήνας στις Βρυξέλλες για την ατολμία της Ευρώπης στην κρίση - Μea Culpa από την κυβέρνηση διότι υπήρχε δημοσιονομικός χώρος και η ρήτρα μπορούσε να καταργηθεί

Mε ένα σχέδιο 4 σημαντικών παρεμβάσεων (αναδρομική κάλυψη λογαριασμών, επιβολή πλαφών στην χονδρική και λιανική τιμή ρεύματος, φορολόγηση εταιριών ενέργειας, νέο εξοικονομώ) ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση φιλοδοξούν να απορροφήσουν την κριτική που δέχονται όλο το τελευταίο διάστημα από την αντιπολίτευση για την λήψη γενναίων αποφάσεων.
Παράλληλα, η ρητορική του Πρωθυπουργού στο χθεσινό του διάγγελμα είχε ως στόχο να ενισχύσει το προφίλ του έναντι του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Ανδρουλάκη, οι οποίοι αμφότεροι είχαν μιλήσει, ο ένας για κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και ο άλλος για επιβολή πλαφόν στην λιανική τιμή του ρεύματος.
Η παρέμβαση Μητσοτάκη, όπως είχαμε γράψει είναι συνδυαστική και ουσιαστικά καλύπτει και τις παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης.

Σκληρή κριτική της Αθήνας στις Βρυξέλλες για την ατολμία της Ευρώπης στην κρίση

Από εκεί και πέρα, ένα νέο στοιχείο που ήδη προβλημάτισε πολιτικούς παρατηρητές ήταν η σκληρή κριτικής της Αθήνας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά σε ότι αφορά την έλλειψη αποφάσεων για να περιοριστεί το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης που μαστίζει την Ευρώπη.
Όπως εκτιμούν πρόσωπα που γνωρίζουν την σκέψη του Πρωθυπουργού το τελευταίο καιρό, η αναφορά αυτή δεν ήταν τυχαία.
Ενώ η Ελλάδα τάχθηκε άμεσα υπέρ των κυρώσεων στην Ρωσία και την στήριξη στην Ουκρανία, κάποιες χώρες μετά κοίταξαν μονομερώς τα συμφέροντά τους και αυτό είχε ως αποκορύφωμα ενώ να υπάρχει το πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας, βασικές χώρες της Ε.Ε όπως η Γερμανία να αποφεύγουν να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο στήριξης ανάλογο με αυτό που δόθηκε στην πανδημία.

Ανακουφισμένοι οι βουλευτές και οι υπουργοί μπορούνε πιο εύκολα να δούνε ψηφοφόρους

Έτσι, λοιπόν, η ελληνική πλευρά άρχισε να έχει αμφιβολίες οι οποίες εκδηλώθηκαν και με τις αποστάσεις που πήρε από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Και χθες, η ομιλία του ήταν πιο κριτική από ποτέ για το «αργοκίνητο ευρωπαϊκό καράβι».
Αυτό, που πλέον προσδοκάει η Ελλάδα είναι να αλλάξουν οι δημοσιονομικοί κανόνες για το 2023 ώστε τα ανοίγματα που κάνει με το σχέδιο των 4 παρεμβάσεων, να μην υπολογιστούν στο έλλειμμα.
Σε επίπεδο κόμματος και ενόψει Συνεδρίου, το σχέδιο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό τα στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τα οποία εύλογα αγωνιούν για τις συνέπειες της ενεργειακής ακρίβειας στην εκλογική δυναμική της ΝΔ.
Τώρα θα μπορούν πιο εύκολα να μιλήσουν σε ψηφοφόρους και να
«παλέψουν» με το βασικό επιχείρημα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδρασε.

5 δισ ευρώ σε 1 χρόνο το σύνολο των παρεμβάσεων

Παρ ότι αναμένεται η εξειδίκευσή τους από τους συναρμόδιους υπουργούς στις 7 Μαίου, τα μέτρα εκτιμάται ότι είναι σημαντικά υψηλότερου κόστους από τα 2,5 δις ευρώ που είχε αφήσει η κυβέρνηση να εννοηθεί ότι θα κοστίζουν, καθώς η έκπληξη στις σημερινές ανακοινώσεις αφορούσε όχι μόνο την αναδρομικότητα, αλλά κυρίως το εξάμηνο βάθος αυτής.
Συνολικά, όπως είχαμε γράψει και πριν λίγο καιρό, το όλο πακέτο για 1 χρόνο υπολογίζεται στα 5 δις ευρώ.

Μea Culpa από την κυβέρνηση διότι υπήρχε δημοσιονομικός χώρος και η ρήτρα μπορούσε να καταργηθεί

Με τις χθεσινές ανακοινώσεις, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει ένα mea culpa για δύο βασικά σημεία κριτικής που δικαίως δέχθηκε. Πρώτον, υπήρχε δημοσιονομικός χώρος για παρεμβάσεις αλλά περιμέναμε τις ευρωπαϊκές αποφάσεις που ποτέ δεν ήρθαν.
Ο χώρος δημιουργήθηκε από το μικρότερο έλλειμμα του 2021, από το δανεισμό από το ομόλογο που εξέδωσε πριν λίγο καιρό ο ΟΔΔΗΧ αλλά και τα αυξημένα φορολογικά έσοδα.
Δεύτερον, μπορούσε να καταργηθεί ή να ανασταλεί η ρήτρα προσαρμογής όπως και έγινε.

Απολογισμός και νέες εξαγγελίες στο Συνέδριο

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός προσανατολίζεται στο συνέδριο του Κόμματος που ξεκινάει σήμερα, μετά από ένα συνολικό απολογισμό του κυβερνητικού έργου, να συνεχίσει τις εξαγγελίες και να πιάσει και τα άλλα φλέγοντα ζητήματα, όπως η τη νέα στεγαστική πολιτική για τους νέους, να υπενθυμίσει την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 711 ευρώ, να υπενθυμίσει ότι στις 1η Ιουνίου θα ξεκινήσει και νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και κάποια στοχευμένα μέτρα για κάποια βασικά προϊόντα που ο πληθωρισμός τα έχει ακριβύνει όπως ψωμί, γάλα, κρέας, μακαρόνια.
Το κυρίαρχο σενάριο είναι να εξαγγείλει μείωση του ΦΠΑ από 13% στο 6%.
Τέλος, αμέσως μετά το συνέδριο ακούγεται έντονα ότι ο Πρωθυπουργός, θέλοντας να δώσει και ένα μήνυμα καλυτέρευσης της εικόνας της κυβέρνησης και ότι έλαβε το μήνυμα από τους πολίτες -και σε συνέχεια των προειδοποιήσεων που εκτόξευσε στους υπουργούς του- να προβεί σε ένα μίνι ανασχηματισμό.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης