Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει οριζόντια μέτρα για την ενέργεια (19:00) - Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας

Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει οριζόντια μέτρα για την ενέργεια (19:00) - Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας
Η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει το πρωί της Παρασκευής (6/5/2022) από τους αρμόδιους υπουργούς
Σχετικά Άρθρα

Με ακόμα ένα διάγγελμα, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τα νέα οριζόντια μέτρα στήριξης απέναντι στην εκτόξευση των τιμών της ενέργειας.
Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού προχώρησε σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας.
Σήμερα το απόγευμα (19:00), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει -για ακόμα μία φορά- μήνυμα στους πολίτες, ώστε να παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενεργειακή κρίση. Πρόκειται για μια συνήθη τακτική του πρωθυπουργού, να ανακοινώνει ο ίδιος τα νέα μέτρα κι όχι οι αρμόδιοι υπουργοί, που προφανώς εντάσσεται σε μια γενικότερη προσπάθεια ενίσχυσης του προφίλ της κυβέρνησης στην κοινή γνώμη. Τα δημοσκοπικά ποσοστά της κυβέρνησης έχουν υποχωρήσει σημαντικά τους τελευταίους μήνες, λόγω της ακρίβειας που έχει αναδειχθεί σε νούμερο ένα πρόβλημα τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για την ίδια την κυβέρνηση.
Για την ιστορία, επισημαίνεται ότι το πρωί της Παρασκευής (6/5/2022) οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών (Χρήστος Σταϊκούρας), Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Κώστας Σκρέκας) αλλά και οι αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών (Θεόδωρος Σκυλακάκης), ο γγ Δημοσιονομικής Πολιτικής (Θάνος Πετραλιάς), η γγ Ενέργειας (Αλεξάνδρα Σδούκου) θα προχωρήσουν σε εξειδίκευση των μέτρων. Την παρουσίασε θα συντονίσει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για οριζόντια μέτρα στήριξης

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής «διαρροές» από την πλευρά της κυβέρνησης, τα νέα μέτρα θα είναι οριζόντια και ανεξάρτητα από τις καταναλώσεις, με στόχο το κόστος των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος να επιστρέψει στα επίπεδα του 2021. Όπως διαμηνύουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, το νέο πακέτο θα είναι γενναιόδωρο και θα αφορά τους πάντες, όχι μόνο την κύρια κατοικία.
Πιο αναλυτικά, αναμένεται να υπάρξει ένα μεικτό σύστημα που θα διαμορφώσει πλαφόν στην τιμή πληρωμής των ηλεκτροπαραγωγών για τις ποσότητες ρεύματος που πουλάνε μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στους προμηθευτές. Η τιμή του πλαφόν για την εκκαθάριση των πράξεων στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Έτσι, εκτιμάται ότι θα πιεστούν σημαντικά και οι λιανικές τιμές του ρεύματος.
Ειδικά για τον Μάιο προβλέπεται αυξημένη επιδότηση ώστε να μειωθούν σε πρώτη φάση οι τιμές, ενώ το νέο σύστημα θα ισχύσει από τον Ιούνιο.
Επίσης, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, η κυβέρνηση να ανακοινώσει και τη διευκόλυνση ειδικά των πιο αδύναμων νοικοκυριών να εξοφλήσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς σε περισσότερες δόσεις με κύρια στόχευση να αποφευχθούν οι διακοπές ρεύματος.

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας

Αιφνίδιους επιτόπιους ελέγχους σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους χονδρικής και λιανικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας διενήργησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή,  στο πλαίσιο αυτεπάγγελτων ερευνών που άνοιξε το Δεκέμβριο του 2021 στον κλάδο ενέργειας, διενήργησε την 5/5/2022 αιφνίδιους επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις αγορές χονδρικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και λιανικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης, αναφορικά με τυχόν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές βάσει των άρθρων 1 και 2 ν. 3959/2011 και 101/102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).
Σημειώνεται ότι η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων γίνεται σε επιχειρήσεις από τις οποίες μπορεί να συλλεχθούν στοιχεία για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στην ερευνώμενη αγορά και δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Χατζηδάκης για ακρίβεια: Έρχονται ποινές και δημοσιοποίηση ονομάτων για όσους αισχροκερδούν

Στις τιμές του ρεύματος θα υπάρξει σίγουρα αποκλιμάκωση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ενώ διεμήνυσε ότι έρχονται ποινές και δημοσιοποίηση ονομάτων για όσους αισχροκερδούν σε προϊόντα και υπηρεσίες.
Για τις παρεμβάσεις που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το απόγευμα ο υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι πέραν των μέτρων που μέχρι τώρα έχουν προχωρήσει με επιδοτήσεις από το Ταμείο Ρύπων και επιδοτήσεις κατευθείαν από τη ΔΕΗ, θα υπάρξει ευρύτερη παρέμβαση σε κρατικό επίπεδο για να απαλυνθούν οι συνέπειες της αύξησης των τιμολογίων.
Ο υπουργός αναγνώρισε ότι «η προσπάθεια έχει εξ αντικειμένου δυσκολίες, γι αυτό η κυβέρνηση είχε επιδιώξει να ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρώτον γιατί είναι μεγαλύτερης εμβέλειας η παρέμβαση και μπορεί να επηρεαστούν και οι αγορές με τα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και δεύτερον γιατί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι πχ. από τα χρήματα των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμα.
«Περιμέναμε δραστική παρέμβαση από την ΕΕ, η ΕΕ δεν κινήθηκε με τις ταχύτητες και την αποτελεσματικότητα που όλοι θα ευχόμασταν, και γι’ αυτό θα κινηθούμε σε εθνικό επίπεδο» τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης