Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υπ' ατμόν η κυβέρνηση για την ενέργεια - Συζήτηση στη Βουλή ζητά ο Μητσοτάκης - Από μέρα σε μέρα τα νέα μέτρα

Υπ' ατμόν η κυβέρνηση για την ενέργεια - Συζήτηση στη Βουλή ζητά ο Μητσοτάκης - Από μέρα σε μέρα τα νέα μέτρα
Μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει τη διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή τα θέματα της ενέργειας
Σχετικά Άρθρα
Σε μείζον θέμα έχει αναδειχθεί για την κυβέρνηση η ακρίβεια και η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους. Πρόκειται για ένα θέμα που προκαλεί έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση για αποφάσεις το συντομότερο δυνατόν, καθώς η δυσαρέσκεια των πολιτών «ροκανίζει» τα δημοσκοπικά ποσοστά της κυβέρνησης.
Για το Μέγαρο Μαξίμου, η άμεση λήψη μέτρων θεωρείται μονόδρομος, καθώς κατά γενική ομολογία τα υφιστάμενα μέτρα αποτελούν... σταγόνα στον ωκεανό.
Άλλωστε το θέμα της ενεργειακής ακρίβειας έχει γίνει... σημαία και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιχειρεί να μετατρέψει τις εσωκομματικές εκλογές (για την ανάδειξη προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος) σε ψήφο αποδοκιμασίας της κυβέρνησης για τους υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.


Συζήτηση στη Βουλή ζητά ο Μητσοτάκης

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ζητήσει συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα της ενέργειας, μετά την επιστροφή από τις ΗΠΑ.
Ως γνωστό, η επίσκεψη του στις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί στις 16-18 Μαΐου.

Από μέρα σε μέρα τα νέα μέτρα στήριξης

Εν τω μεταξύ, θέμα ημερών θεωρείται η ανακοίνωση των νέων μέτρων της κυβέρνησης για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεις απέναντι στην εκτόξευση των ενεργειακών τιμών. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι αυτή τη φορά τα μέτρα θα είναι οριζόντια.
Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για τα νέα μέτρα τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο. Σήμερα (4/5/2022) μάλιστα πραγματοποιήθηκε ακόμα μία σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πλέον το ερώτημα είναι πότε θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να επιβάλει πλαφόν στην χονδρική του ρεύματος που θα ορίζει την νέα μέση τιμή στα 0,16 ευρώ ανά kWh ενώ τώρα είναι γύρω στο 0,35 ευρώ ανά kWh.
Eπίσης, αφού σχεδιάζεται γενναία παρέμβαση που θα υπερβαίνει τα 5 δις ευρώ, υπάρχει και η πρόταση να μειωθεί ή και να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Ανακοινώσεις στην ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στο Συνέδριο

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός προσανατολίζεται στο επερχόμενο συνέδριο του Κόμματος που θα διεξαχθεί στις 6/5 μέχρι τις 8/5 να προαναγγείλει στην ομιλία του την Παρασκευή 6 Μαίου 2022 και άλλα μέτρα, όπως η νέα στεγαστική πολιτική για τους νέους, να υπενθυμίσει την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 711 ευρώ, να υπενθυμίσει ότι στις 1η Ιουνίου θα ξεκινήσει και νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και κάποια στοχευμένα μέτρα για κάποια βασικά προϊόντα που ο πληθωρισμός τα έχει ακριβύνει όπως ψωμί, γάλα, κρέας, μακαρόνια.
Το κυρίαρχο σενάριο είναι να εξαγγείλει μείωση του ΦΠΑ.
Τέλος, αμέσως μετά το συνέδριο ακούγεται έντονα ότι ο Πρωθυπουργός, θέλοντας να δώσει και ένα μήνυμα καλυτέρευσης της εικόνας της κυβέρνησης - και σε συνέχεια των προειδοποιήσεων που εκτόξευσε στους υπουργούς του - να προβεί σε ένα μίνι ανασχηματισμό.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης