Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στα 713 ευρώ από την 1η Μαΐου ο κατώτατος μισθός - Μητσοτάκης: Τιμούμε τον κόσμο της εργασίας όχι με συνθήματα, αλλά με πράξεις

Στα 713 ευρώ από την 1η Μαΐου ο κατώτατος μισθός - Μητσοτάκης: Τιμούμε τον κόσμο της εργασίας όχι με συνθήματα, αλλά με πράξεις
Αν συνυπολογισθεί και η προηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού που έγινε την 1η Ιανουαρίου 2022, η συνολική αύξηση του κατώτατου μισθού για το έτος 2002 είναι 9,7 %, ή 63 ευρώ το μήνα (από 650 ευρώ στα 713 ευρώ)
Σχετικά Άρθρα

Αυξάνεται από σήμερα, 1η Μαΐου, ο κατώτατος μισθός κατά 7,5%, ή 50 ευρώ το μήνα και πλέον, διαμορφώνεται σε 713 ευρώ το μήνα, από 663 ευρώ προηγουμένως.
"Υποδεχόμαστε την εργατική Πρωτομαγιά με την εφαρμογή ενός μέτρου ουσίας για τους εργαζόμενους: την αύξηση της βασικής αμοιβής κατά 50 ευρώ τον μήνα, που σημαίνει έναν 15ο μισθό κάθε χρόνο. Και, ταυτόχρονα, την αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 31 ευρώ τον μήνα", αναφέρει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,σε ανάρτησή του στο twitter.
"Τώρα είναι η ώρα των πολιτών και κυρίως των πιο αδύναμων. Τιμούμε τον κόσμο της εργασίας όχι με συνθήματα, αλλά με πράξεις!", σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Σημειώνεται ότι αν συνυπολογισθεί και η προηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού που έγινε την 1η Ιανουαρίου 2022, η συνολική αύξηση του κατώτατου μισθού για το έτος 2002 είναι 9,7 %, ή 63 ευρώ το μήνα (από 650 ευρώ στα 713 ευρώ).
Η νέα αύξηση ισχύει και για το καθεστώς των τριετιών, ενώ συμπαρασύρει προς τα πάνω το επίδομα ανεργίας, αλλά και σειρά άλλων επιδομάτων.
mits_2.JPG
Η αύξηση του κατώτατου μισθού - Πώς διαμορφώνονται τα επιδόματα

Οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα κερδίσουν από έναν επιπλέον μισθό ετησίως. Με άλλα λόγια, ένας 15ος μισθός προστίθεται στο εξής, στο εισόδημά τους.
Η αύξηση αυτή ισχύει και για το καθεστώς των τριετιών, οι οποίες θα συνεχίσουν να καταβάλλονται σε όσους τις δικαιούνται. Συγκεκριμένα, ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο προσαυξάνονται μέχρι και 30% ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο/η εργαζόμενος/η πριν τις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Συνεπώς ο μηνιαίος μικτός κατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους με τρεις τριετίες μπορεί να είναι έως και 213 ευρώ υψηλότερος (713 ευρώ + 30%).
Επιπλέον, η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω το επίδομα ανεργίας. Έτσι, από 1η Μαΐου το ημερήσιο επίδομα διαμορφώνεται σε στα 17,51 ευρώ (από 16,29 ευρώ) και το μηνιαίο από 407,25 ευρώ στα 438 ευρώ.
Ακόμη, αναπροσαρμόζεται σειρά βοηθημάτων και επιδομάτων που έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο, όπως το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.α., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ, η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, κ.α.
Μάλιστα, αν συνυπολογισθεί και η προηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού που έγινε την 1η Ιανουαρίου 2022, η συνολική αύξηση του κατώτατου μισθού για το έτος 2002 είναι 9,7 %, ή 63 ευρώ το μήνα (από 650 ευρώ στα 713 ευρώ), ενω δεδομένου ότι καταβάλλονται 14 μισθοί, το όφελος από την διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022 διαμορφώνεται στα 882 ευρώ ετησίως (63 ευρώ επί 14 μισθούς).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης