Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στα Χανιά οι αποφάσεις του Μητσοτάκη για το πακέτο ενέργειας, στεγαστική πολιτική, ανασχηματισμό και… εκλογές

Στα Χανιά οι αποφάσεις του Μητσοτάκη για το πακέτο ενέργειας, στεγαστική πολιτική, ανασχηματισμό και… εκλογές
Για ποια θέματα καλείται να πάρει αποφάσεις ο πρωθυπουργός τις άγιες μέρες
Σχετικά Άρθρα

Τριήμερο περισυλλογής και αποφάσεων θα είναι αυτό το τριήμερο που κορυφώνεται το θείο δράμα για τον Πρωθυπουργό αφού θα μεταβεί στο Ακρωτήρι Χανίων, στην πατρογονική οικεία των Μητσοτάκηδων. Είναι σίγουρο ότι τρία θα είναι τα πράγματα για τα οποία ο Πρωθυπουργός θα πάρει αποφάσεις.

Μεγαλύτερες δημοσιονομικές παρεμβάσεις τον Ιούνιο

Πρώτον, είναι να δημιουργηθεί ένα συνεκτικό σχέδιο για να ελαφρύνουν τα βάρη από τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου με την επιβολή πλαφόν στην χονδρική του φυσικού αερίου και την αποσύνδεσή του από την τιμή του ρεύματος. O ακριβής τρόπος δεν είναι ακόμα γνωστός, επεξεργάζονται σχέδια και σενάρια το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Η ευρωπαϊκή βοήθεια, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα έρθει τον Μάιο λόγω σοβαρών διαφωνιών ενώ ο στόχος του μικρότερου ελλείματος που επετεύχθη, θα ανοίξει το δημοσιονομικό χώρο για μεγαλύτερες παρεμβάσεις. Αλλά για πόσο και πώς θα ανταπεξέλθει όλο το 2022;

Οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί δημιούργησαν φυγή ψηφοφόρων

Ωστόσο, είναι κατανοητό ότι οι δημοσκοπήσεις που έδειξαν μεγάλη κάμψη των ποσοστών της ΝΔ οφείλονται στους υπέρογκους λογαριασμούς που έλαβαν οι πολίτες. Η δυσαρέσκεια φαίνεται στις προσφυγές των πολιτών κατά της ΡΑΕ, στους διακανονισμούς αλλά και στη στάση πληρωμών των νοικοκυριών με παράλληλη φυγή σε άλλο πάροχο. Και όπως φαίνεται, υπέρογκους λογαριασμούς θα δούμε και τον Μάιο, όσο και αν ανέβει η κρατική επιδότηση. Ο Πρωθυπουργός, θα πρέπει να σκεφτεί πως θα «αποζημιώσει αυτό τον κόσμο που στο τετράμηνο του 2022 πλήρωσε τεράστιο ποσά σε εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος.

Πρέπει κάτι να κάνει για τη νέα γενιά και το πρόβλημα της στέγης – Δύο δράσεις στα σκαριά

Το δεύτερο θέμα που θα εξετάσει ο Πρωθυπουργός είναι ένα πρόγραμμα πρόνοιας για τη στεγαστική πολιτική ειδικά των νέων ανθρώπων. Το έχει προαναγγείλει και είναι, άλλωστε, ένα πρόβλημα που επιτείνει η ενεργειακή κρίση και η γενικότερη ακρίβεια. Η δυσκολία εύρεσης στέγης καθώς τα ενοίκια είναι απλησίαστα ειδικά για τους νέους και παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού. Το πρόγραμμα θα είναι συνδυασμός δράσεων. Από την μία θα είναι ένα επίδομα στέγασης για νέους ανθρώπους και από την άλλη δράσεις για στέγαση νέων σε δημόσια κτήρια ή κενά κτήρια και διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας που μένουν κλειστά. Το μέτωπο με τη νέα γενιά πρέπει να κλείσει τουλάχιστον σε επίπεδο παροχών και ευκαιριών. Από την στιγμή, μάλιστα, που υπάρχει ένα ρήγμα τόσο από το παλαιό lockdown όσο και από τις επιλογές στο τομέα της Παιδείας όπως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αλλά και η πανεπιστημιακή αστυνομία, που δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί στην πράξη.

Θα σκεφτεί ένα νέο κυβερνητικό σχήμα - Ανανέωση ή διατήρηση ισορροπιών;

Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός θα σκεφτεί σοβαρά αν έχει κάποιες κινήσεις που μπορεί να κάνει σε επίπεδο ανανέωσης του κυβερνητικού σχήματος. Έχει δείξει με τις πράξεις του ότι δεν θέλει να αλλάξει το μίγμα μεταξύ υπουργικού συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας για να μην δυσαρεστήσει, αλλά θα πρέπει να πούμε ότι η κυβέρνηση έχει κλείσει το μεγαλύτερο μέρος του κυβερνητικού της προγράμματος. Θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πιο προεκλογικό κυβερνητικό σχήμα, να εντάξει νέους βουλευτές και να αλλάξει κάποια πρόσωπα που μπορεί να έχουν διχάσει το κοινό με την παρουσία τους, όπως π.χ έχει ακουστεί έντονα τη Νίκη Κεραμέως που θα μπορούσε να πάει σε άλλο πόστο.

Συγκρότηση προεκλογικού σχεδίου, συνθήματος και αφηγήματος

Αυτό, όμως, που τονίζει συνεργάτες του Πρωθυπουργού είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να πάρει αποφάσεις για το πως θα προχωρήσει από εδώ και πέρα αλλά κυρίως πρέπει να συγκροτήσει ένα προεκλογικό σχέδιο, ένα σύνθημα και ένα νέο κυβερνητικό αφήγημα υπό το κλίμα μιας νέας κρίσης που ταλανίζει τη χώρα. Άλλωστε, ο χρόνος, πλέον, είναι μετρημένος, δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς αλλά ούτε και για θεσμικές εμμονές, όπως για παράδειγμα λένε πολλοί, για το θέμα του εκλογικού νόμου. Και ούτε μπορεί η ΝΔ να «περπατήσει» για περισσότερο από το φθινόπωρο υπό αυτές τις συνθήκες…

Γιατί πραγματικά δεν αλλάζει τον εκλογικό νόμο; - Όντως θέλει αυτοδυναμία

Η αυτοδυναμία τονίζουν οι κυβερνητικοί είναι ο σκοπός αλλά αν δεν αλλάξεις τον εκλογικό νόμο, δεν θα μπορέσει να πιαστεί. Το θέμα είναι «θέλεις ή δεν θέλεις την αυτοδυναμία;», αναρωτιούνται πολλοί καθώς βλέπουν ήδη από το Μαξίμου να αφήνουν χώρο για κυβερνήσεις συνεργασίας. Καταλήγουν ότι «αν ο Μητσοτάκης θέλει πράγματι αυτοδυναμία, θα πρέπει να αλλάξει το νόμο και να κλείσει κάθε κουβέντα για συνεργασίας προεκλογικά». «Και ναι, να αλλάξει τον εκλογικό νόμο με τη αιτιολογία ότι δεν μπορεί η χώρα σε αυτή τη δύσκολη κρίση να μπει σε περιπέτειες ή ακυβερνησία». Με άλλα λόγια υπάρχει νομιμοποιητική βάση. Το ερώτημα είναι «Θέλει πράγματι αυτοδυναμία ο Μητσοτάκης;».

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης