Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στροφή 180 μοιρών για πανδημία - Πλεύρης: Μπαίνουμε σε φάση συνύπαρξης με τον ιό - «Όχι» στη λογική του zero covid

Στροφή 180 μοιρών για πανδημία - Πλεύρης: Μπαίνουμε σε φάση συνύπαρξης με τον ιό - «Όχι» στη λογική του zero covid
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέρθηκε και στα περιστατικά ηπατίτιδας
Σχετικά Άρθρα

Έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας και αυστηρών περιοριστικών μέτρων που «γονάτισαν» την οικονομία αλλά και την κοινωνία, η κυβέρνηση προχωρά σε στροφή 180 μοιρών και αποδέχεται ότι ο κορωνοϊός δεν μπορεί να εξαφανιστεί και ότι η λύση είναι να μάθουμε να ζούμε με τον ιό.
«Μπαίνουμε σε νέα φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό» είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά την ενημέρωση σχετικά με την πορεία της πανδημίας. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό καταργείται και το πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης, οι μάσκες ακόμα και τα self tests στα σχολεία.
Δεν ήταν λίγοι οι διεθνείς επιστήμονες που είχαν ταχθεί κατά των lockdown με κάποιους μάλιστα να υποστηρίζουν ότι τελικά μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία, καθώς το αποστειρωμένο περιβάλλον αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό. Παρ' όλα αυτά, αυτές οι απόψεις δέχθηκαν έντονη κριτική από τους υποστηρικτές των lockdown και των μέτρων που διχάζουν την κοινωνία.

«Όχι» στην πολιτική zero covid

«Βρισκόμαστε σε μία διαφορετική φάση διαχείρισης της πανδημίας», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
«Μετά από δύο χρόνια έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού με μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά χαμηλή νοσηρότητα σε έναν πληθυσμό που είναι εμβολιασμένος. Σε ποσοστό 75% όσον αφορά τον γενικό πληθυσμόν 85% όσον αφορά τους ενήλικες και πάνω από 90% όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους», σημείωσε.
Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης, περνάμε, ουσιαστικά, σε μία συνύπαρξη με τον ιό, καθώς τα μέτρα θα υπάρχουν αλλά δεν θα είναι υποχρεωτικά. «Δεν πιστεύουμε στην πολιτική του zero covid όπως κάνει η Κίνα. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα άλλο μοντέλο, να παρακολουθούμε την πανδημία και να προσαρμοζόμαστε σε αυτήν», επεσήμανε.
Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί αυτό το πλαίσιο, καθώς υπάρχει μείωση των σκληρών δεικτών, μείωση των νοσηλειών αλλά και όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ενώ παράλληλα λειτουργεί η οικονομία.
Όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης, σε δείκτες όπως οι θάνατοι, η εκτιμώμενη ως υπερβάλουσα θνητότητα δείχνει να είναι χαμηλότερη από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Κάναμε τα πάντα για να μειώσουμε τις απώλειες», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Ζαουτης: Υποκαταγραφή των θανάτων στις ευρωπαϊκές χώρες

Αναφερόμενος στους θανάτους από κορωνοϊό, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, υποστήριξε ότι η Ελλάδα δηλώνει αυξημένο αριθμό θανάτων λογω covid, καθώς το σύστημα καταγραφής δεν είναι ενιαίο. Έρευνα του Lancet που επικαλέστηκε, αναφέρει ότι γίνεται υποκαταγραφή των θανάτων στις ευρωπαϊκές χώρες.
O Θεοκλής Ζαουτης, εξήγησε πως το σύστημα καταγραφής θανάτων δεν μπορεί να είναι συγκρίσιμο με βάση τους αριθμούς, καθώς δεν είναι ενιαία η καταγραφή τους σε όλες τις χώρες, εξαρτάται από το στάδιο της πανδημίας στο οποίο βρίσκεται κάθε χώρα και τέλος οι προγνωστικοί παράγοντες είναι διαφορετικοί.

Η επιστροφή στα σχολεία μετά το Πάσχα

Την επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία μετά τις διακοπές του Πάσχα περίεγραψε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας.
Όπως διευκρίνισε, όταν επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο μετά τις διακοπές του Πάσχα δεν θα υπάρχει πια έλεγχος με self test, παρά μόνο στα παιδιά με συμπτώματα. Σε περίπτωση κρούσματος, η ιχνηλάτηση θα γίνεται κανονικά και άρα τα παιδιά στην τάξη θα υποβάλλονται σε testing, το οποίο θα χορηγείται δωρεάν.
«Η ιχνηλάτηση στα σχολεία θα συνεχίσει να ισχύει.
Όταν υπάρχει ένα παιδί έχει κορωνοϊό θα υπάρχει έλεγχος στους υπόλοιπους μαθητές κατά την πρώτη και την τέταρτη μέρα μέρα από την διάγνωση των κρουσμάτων», ανέφερε η κα. Παπαευαγγέλου, καλώντας τους γονείς να συνεχίσουν να είναι σε επαγρύπνηση.

Τα περιστατικά ηπατίτιδας

Η κα. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και στα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας που καταγράφονται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει συσχέτιση των κρουσμάτων αυτών με την long covid.
Τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας αφορούν σε μικρά παιδιά κυρίως ηλικίας 3-5 ετών και φαίνεται να οφείλεται σε λοίμωξη με έναν νέο ιό που δεν είχαν ήρθαν σε επαφή πριν.
«Τα παιδιά 3-5 ετών ζούσαν αυτά τα χρόνια σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, οπότε τα χρωστούμενα όλα θα έρθουν μαζεμένα τελικά.
Τα παιδιά θα έχουν πολλές λοιμώξεις.
Πρέπει να δούμε αν θα αλλάξει η κλινική εικόνα των λοιμώξεων στα παιδιά», τόνισε η κα. Παπαευαγγέλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης