Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μήνας πολιτικής αβεβαιότητας και πίεσης ο Μάιος για την κυβέρνηση – Τον Ιούνιο το πακέτο μέτρων μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Μήνας πολιτικής αβεβαιότητας και πίεσης ο Μάιος για την κυβέρνηση – Τον Ιούνιο το πακέτο μέτρων μετά τη Σύνοδο Κορυφής
Μήνας αβεβαιότητας ο Μάιος για την κυβέρνηση - Δεν θα ανακοινωθούν μέτρα

Ασκήσεις επί χάρτου πραγματοποιεί το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με το πρωθυπουργικό μέγαρο για το ύψος των παρεμβάσεων, τους τρόπους αλλά και το χρόνο που θα ανακοινωθεί το πακέτο των μέτρων που θα φέρει σε ισορροπία τους λογαριασμούς ρεύματος για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες.

Πλαφόν στην τιμή του αερίου αλλά σε ποια τιμή;

Όπως, τονίζουν κυβερνητικές πηγές η παρέμβαση στην χονδρική τιμή του αερίου θα είναι τέτοια ώστε θα έχουμε τιμές που θα παραπέμπουν στο Α Εξάμηνο του 2021 και όχι στα σημερινά επίπεδα.
Από αυτή την παρέμβαση θα μειωθούν ανάλογα και οι λογαριασμοί ρεύματος.
Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο μελετάει την επίπτωση που μπορεί να έχει στην οικονομία μία ενδεχόμενη μείωση ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα προκειμένου να «πέσουν» οι τιμές σε βασικά προϊόντα.
Το πακέτο των μέτρων, επίσης, θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις για τα αυξημένα ενοίκια και το μεγάλο κόστος στέγασης, ουσιαστικά μέτρα που έχουν προαναγγελθεί και περιμένουμε την τελική μορφή τους.

Τον Ιούνιο οι αποφάσεις της κυβέρνησης - Αναμένουν εξελίξεις στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία 


Ωστόσο, δεν θα ανακοινωθούν ακόμα καθώς η ελληνική κυβέρνηση θα περιμένει τις αποφάσεις της Κομισιόν τον Μάιο και εφόσον υπάρξει νέο ευρωπαϊκό πακέτο βοήθειας θα αποφασίσει και αυτή με τη σειρά της.
Αν υπάρξει πακέτο βοήθειας ή αποφάσεις που θα εξαιρούν από το χρέος αυτές τις εθνικές παρεμβάσεις, θα υπάρξει διαφορετικό μείγμα.
Οι κρίσιμες αποφάσεις, λοιπόν, θα παρθούν στις 24 Μαΐου στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών θεμάτων και στις 30 και 31 Μαΐου 2022.

Μήνας αβεβαιότητας ο Μάιος για την κυβέρνηση - Δεν θα ανακοινωθούν μέτρα


Γι’ αυτό και για τους κυβερνητικούς παράγοντες, ο Μάιος θα είναι ένας μήνας αβεβαιότητας που θα ενταθεί η πολιτική σύγκρουση μεταξύ των κομμάτων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ αλλά και η δημοσκοπική πίεση του κυβερνητικού οικοδομήματος. Οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο και αφού έχουν μελετηθεί αρκετά. Μέχρι τότε, άλλωστε, υπάρχει μία ελπίδα να έχει τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία με το σκεπτικό ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα έχουν ενώσει τη ζώνη από την Κριμαία μέχρι το Ντονμπας και έτσι θα έχουν πετύχει τη νίκη που θέλουν.
Οπότε, μπορεί να έχουν αποκλιμακωθεί και οι τιμές στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, άρα να έχει αλλάξει η μεταβλητή όπου θα τεθεί πάνω της το πλαφόν. Αν τεθεί πλαφόν σε μειωμένη τιμή που θα έχει το αέριο, τότε θα είναι μικρότερη η δημοσιονομική επιβάρυνση για την κυβέρνηση.

Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις


Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ήδη από την Μεγάλη Παρασκευή θα ανακοινώσει το ύψος του κατώτατου μισθού με τον Πρωθυπουργό να αποφασίσει τον ορισμού του νέου μισθού στα 720 ευρώ (αύξηση που αγγίζει τα 8%) ενώ θα οριστεί και η αύξηση της κύριας σύνταξης με ποσοστό πάνω από 4,5%, γύρω στο 5%-5,5%. Και στις δύο περιπτώσεις θα συμπαρασυρθούν προς τα πάνω μισθοί και συντάξεις, δείγμα θετικό για την κυβέρνηση που θα το αξιοποιήσει επικοινωνιακά.

Κρίσιμες πληρωμές


Παράλληλα από αύριο, θα αρχίσουν να πληρώνονται κάποιες σημαντικές ενισχύσεις που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση ενώ θα πληρωθούν και μισθοί και συντάξεις με σκοπό να αναθερμανθεί η αγορά μέσα στην κρίσιμη εβδομάδα του Πάσχα.
Συγκεκριμένα:

  • Την Μ. Τετάρτη θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 634.000 χαμηλοσυνταξιούχων η έκτακτη οικονομική ενίσχυση Πάσχα, ύψους 200 ευρώ. (περίπου 135 εκατ. ευρώ).
  • Τη Μεγάλη Πέμπτη θα καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση Πάσχα σε δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων, ως εξής:
  • 138.515 δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ. Ποσό πληρωμής: 21,7 εκατ. ευρώ.
  • 32.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ. Ποσό πληρωμής: 6,8 εκατ. ευρώ.
  • 223.529 δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν διπλή δόση του επιδόματος. Ποσό πληρωμής: 46,4 εκατ. ευρώ.
  • 580.000 δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού θα λάβουν προσαυξημένο το επίδομα: Ποσό πληρωμής: 90 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό ύψος της παρέμβασης εκτιμάται σε 324 εκατ. ευρώ και αφορά σε 1,7 εκατ. δικαιούχους, περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, με περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια μέλη.

Σωτήρης Πίκουλας
Sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης