Τελευταία Νέα
Πολιτική

Από 1η Μαΐου η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2022 - Αντίστροφη μέτρηση για τις τελικές αποφάσεις, όλα τα σενάρια

Από 1η Μαΐου η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2022 -  Αντίστροφη μέτρηση για τις τελικές αποφάσεις, όλα τα σενάρια
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι οποίες επιβεβαιώνονται μερικώς από κυβερνητικές πηγές, είναι η κυβερνητική εισήγηση για την αύξηση να κινηθεί μεταξύ 6% και 7%
Σχετικά Άρθρα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου, που όπως έχουν προαναγγείλει κυβερνητικά στελέχη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα είναι σημαντική και γενναία.
Τα σενάρια για το πού θα κινηθεί η νέα, δεύτερη εντός του 2022, αύξηση του κατώτατου μισθού ποικίλουν, ενώ ο υπουργός Εργασίας έχει διευκρινίσει ότι η εισήγησή του προς το υπουργικό Συμβούλιο θα γίνει μετά τις εορτές του Πάσχα, την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου και η ισχύς του νέου μισθού θα ξεκινήσει από την Πρωτομαγιά.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι οποίες επιβεβαιώνονται μερικώς από κυβερνητικές πηγές, είναι η κυβερνητική εισήγηση η αύξηση να κινηθεί μεταξύ 6% και 7%, πέραν του 2% που δόθηκε κατά την 1/1/2022.

Δύο παράγοντες

Πάντως, η όλη διαδικασία κινείται σε απόλυτα θεσμικό επίπεδο, κάτι που δεν αλλάξει μέχρι και την τελευταία στιγμή, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ενώ στη λήψη των τελικών αποφάσεων θα πρέπει ληφθούν υπόψη δύο σημαντικοί παράγοντες.
Ο πρώτος σχετίζεται με τις αντοχές της οικονομίας και των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων.
Η αύξηση που θα δοθεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα πρέπει η να είναι στα όρια των δυνατοτήτων της οικονομίας, προκειμένου να μην βρεθούν οι επιχειρήσεων σε δυσχερή θέση.
Σημειώνουν μάλιστα ότι οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό στην πλειοψηφία είναι εργαζόμενοι σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και όχι σε μεγάλες ελληνικές ή πολυεθνικές.
Ο δεύτερος παράγοντας έχει να κάνει με την ανάγκη στήριξης των εργαζόμενων με χαμηλά εισοδήματα που ανήκουν στην ομάδα των ευάλωτων νοικοκυριών.
Πέραν των δύο αυτών παραγόντων, η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη και τις εισηγήσεις των αρμοδίων φορέων. Ήδη, την Παρασκευή το ΚΕΠΕ παρέδωσε στον υπουργό Εργασίας το πόρισμα του διαλόγου που προηγήθηκε με τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς.
Οι θέσεις από τους φορείς εργοδοτών και εργαζομένων απέχουν ως προς το ύψος του κατώτατου μισθού. Για αυξήσεις 3% ή 4%, κατ' ανώτατο όριο, φαίνεται να επιμένουν οι εργοδοτικές οργανώσεις, όπως ΣΕΒ και ΣΕΤΕ, ενώ οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διατυπώνουν επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις του εργατικού κόστους στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.
Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ επιμένει στην επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ από τα 663 ευρώ, που σημαίνει αύξηση περίπου 13%.
Τέλος, η Τράπεζα της Ελλάδος διατυπώνει την πρόταση με επιπλέον αυξήσεις από 2,7% έως 3,4%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης