Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μεγάλη Εβδομάδα ο νέος κατώτατος μισθός, μετά το Πάσχα το πλαφόν – Κομβική επίσκεψη Μητσοτάκη στη Κρήτη

Μεγάλη Εβδομάδα ο νέος κατώτατος μισθός, μετά το Πάσχα το πλαφόν – Κομβική επίσκεψη Μητσοτάκη στη Κρήτη
Η ΝΔ θέλει να διασπάσει τη δυναμική που πάει να αναπτύξει ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Κρήτη, λόγω ιστορίας του ΠΑΣΟΚ αλλά και εντοπιότητας του προέδρου του ΚΙΝΑΛ

Aνακοινώσεις μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα θα κάνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΒΝ, και θα αφορούν το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού.
Συγκεκριμένα την Μεγάλη Παρασκευή ή το Μεγάλο Σάββατο θα ανακοινωθεί η εισήγηση της κυβέρνησης για την αύξηση στον εισαγωγικό μισθό καθώς και ο καθορισμός του νέου κατώτατου μισθού.
Οι πληροφορίες λένε ότι ο Πρωθυπουργός θα τολμήσει να δώσει αύξηση πάνω από 6%, γύρω στο 7% και το ύψος του νέου κατώτατου μισθού θα διαμορφωθεί στα 711 ευρώ.

Θα πάρει εκθέσεις στα χέρια του ο Πρωθυπουργός


Ο Πρωθυπουργός, πριν αποφασίσει, θα έχει πάρει στα χέρια του τις εκθέσεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών αλλά και την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας.
Πάνω κάτω, όμως, η απόφαση έχει παρθεί και είναι κατά βάση πολιτική.
Από την άλλη, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η θέση του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα είναι να μην υπάρξει αύξηση πάνω από 5,1% που είναι το ύψος του πληθωρισμού για το 2021.

Σκοπός να συζητηθεί η αύξηση στο πασχαλινό τραπέζι


Ο λόγος που θα γίνει η ανακοίνωση προς το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας είναι, σύμφωνα με εισηγητές της πρότασης, ότι το θετικό γεγονός της αύξησης του μισθού θα συζητηθεί στο πασχαλινό τραπέζι και έτσι θα έχει θετικό αντίκτυπο μεταξύ των μελών της οικογένειας.
Ακολούθως, θα ακολουθήσει μετά την Μεγάλη Εβδομάδα, υπουργικό συμβούλιο στις 29 Απριλίου 2022 το οποίο θα επικυρώσει το νέο μισθό και συνάμα θα υπογραφτεί υπουργική απόφαση στο Υπουργείο Εργασίας που θα τον κατοχυρώνει από την 1.5.2022.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κρήτη και ο ρόλος του νησιού στην κεντρώα προσέγγιση


Πριν τις ανακοινώσεις για το νέο κατώτατο μισθό, ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί αυτό το σαββατοκύριακο στην Κρήτη και συγκεκριμένα το Σάββατο θα παραβρεθεί και θα μιλήσει στο προσυνέδριο στο Ηράκλειο.
Όμως, από σήμερα Παρασκευή 15 Απριλίου θα βρεθεί στα Χανιά για να εγκαινιάσει το νέο αρχαιολογικό μουσείο και να μιλήσει με φορείς.
Η Κρήτη έχει διττή σημασία για την κυβέρνηση.
Από την μία η ΝΔ θέλει να διασπάσει τη δυναμική που πάει να αναπτύξει ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Κρήτη, λόγω ιστορίας του ΠΑΣΟΚ αλλά και εντοπιότητας του προέδρου του ΚΙΝΑΛ.
Από την άλλη, θέλει να μιλήσει σε ένα δύσκολο κοινό, όπως οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νησιού, για τις προσπάθειες της κυβέρνησης απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια.
Άλλωστε, πριν μία εβδομάδα κατέβηκε στην Κρήτη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς και είχε επαφές μαζί τους παρέα με βουλευτές του νησιού, σε μία προσπάθεια να προλειάνει το έδαφος.

Αποφάσεις μετά το Πάσχα για το μοντέλο επιβολής πλαφόν στις τιμές ενέργειας


Όπως διαφαίνεται στον ορίζοντα, ο Πρωθυπουργός θα κινηθεί με βάση τις αντοχές και τις δυνάμεις του προϋπολογισμού, χωρίς να περιμένει τις αποφάσεις της Ε.Ε τον Μάιο.
Η πρόθεσή του είναι να επιβάλει πλαφόν στην τιμή του ρεύματος και του φυσικού αερίου, με οδηγό το ισπανικό και πορτογαλικό μοντέλο. Θα εξεταστούν όλα μέχρι το Πάσχα και την εβδομάδα μετά όπου θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις.
Λογαριασμούς προ κρίσης δεν θα μπορούμε να δούμε, αλλά θα υπάρξει μία μεγάλη εξομάλυνση με μεγάλο όμως κόστος που υπολογίζεται πάνω από 2 δις ευρώ.
Ενδεχομένως, η προσπάθεια Μητσοτάκη θα επικεντρωθεί πλέον στο να εξαιρεθούν τα χρήματα που θα δοθούν για την ανακούφιση των πολιτών μέσα από την επιβολή πλαφόν από το έλλειμμα και το χρέος.

Σωτήρης Πίκουλας
Sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης