Τελευταία Νέα
Πολιτική

Prorata: Η ακρίβεια τρώει την κυβέρνηση - Στο 30% η ΝΔ έναντι 24,5% του ΣΥΡΙΖΑ

Prorata: Η ακρίβεια τρώει την κυβέρνηση - Στο 30% η ΝΔ έναντι 24,5% του ΣΥΡΙΖΑ
Για πρώτη φορά η κοινή γνώμη αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση για την οικονομική λιτότητα
Σχετικά Άρθρα
Η ακρίβεια πλήττει την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ροκανίζει τη διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα της εταιρείας Prorata, η οποία διεξήχθη από τις 8 έως τις 11 Απριλίου.
Σύμφωνα με η δημοσκόπηση, η ΝΔ λαμβάνει στην πρόθεση ψήφου το 30% (μείωση μιας ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο) έναντι 24,5% του ΣΥΡΙΖΑ (αύξηση κατά 0,5%).
Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 12% (από 12,5% που ήταν τον Μάρτιο) και έπονται το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 3.5% και το Με.Ρ.Α 25 με 2%.
Μόνη διαφοροποίηση συγκριτικά με την μέτρηση του Μαρτίου, η για πρώτη φορά δημοσκοπικά ορατή αποτύπωση του κόμματος Έλληνες για την Πατρίδα (2%).
31_4.JPG
Διχασμένη η κοινή γνώμη για πρόωρες εκλογές

Σύμφωνα με την έρευνα και σε σχέση με τον δείκτη μέτρησης αρνητικών ρευμάτων προς τα δύο μεγάλα κόμματα, το 46% δηλώνει ότι θα ενοχλούνταν περισσότερο αν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε αύριο τις βουλευτικές εκλογές, ενώ μια αντίστοιχη μερίδα (45%) θα ενοχλούνταν περισσότερο αν η ΝΔ κέρδιζε τις εκλογές.
Αντίστοιχα, ως διχασμένη καταγράφεται η κοινή γνώμη και ως προς το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.
Συγκεκριμένα, το 48% επιθυμεί να ολοκληρωθεί, όπως προβλέπεται η κυβερνητική θητεία, ενώ το 47% επιθυμεί να διακοπεί πρώρα και να προκηρυχθούν άμεσα βουλευτικές εκλογές.
32_3.JPG
Πυρά στην κυβέρνηση

Παράλληλα, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 2019, η μεγαλύτερη μερίδα της κοινής γνώμης είναι έτοιμη να αποδώσει στην κυβέρνηση ευθύνες για μια ενδεχόμενη «περίοδο οικονομικής λιτότητας» κατά τους επόμενους μήνες.
33_4.JPG
Σύμφωνα με τα ευρήματα, το βέλος της ευθύνης δεν διαχέονταν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γενικώς στις διεθνείς εξελίξεις ή αδιακρίτως σε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών αλλά στη νυν ελληνική κυβέρνηση.
Τα παραπάνω ευρήματα αλλά και το γεγονός ότι οι μισοί περίπου πολίτες επιθυμούν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, επιβεβαιώνει μια σχετικά διευρυμένη κοινωνική δυσαρέσκεια με αντικυβερνητικό προσανατολισμό.
34_1.JPG
35_1.JPG
Ανεπαρκή τα μέτρα για την ακρίβεια

Σε αυτό το πλαίσιο, τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας αξιολογούνται από την πλειονότητα ως ανεπαρκή (76%), με τους περισσότερους να μην αποδίδουν την κύρια ευθύνη σε εξωγενείς παράγοντες, όπως οι διεθνείς εξελίξεις ή οι περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας αλλά στις πολιτικές ιδέες του κυβερνώντος κόμματος.
36.JPG
Σημειώνεται πως η ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας είναι τα ζητήματα που ανησυχούν την κοινωνία κατά την τρέχουσα περίοδο, διατηρώντας - ή και ενισχύοντας - την ένταση των αρνητικών συναισθημάτων (απογοήτευση, θυμός, απελπισία και φόβος) για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας.
37.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης