Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θέλει να μιμηθεί τον Macron, ο Μητσοτάκης – Το πολιτικό τοπίο της Ελλάδας, διαφορετικό από της Γαλλίας

Θέλει να μιμηθεί τον Macron, ο Μητσοτάκης – Το πολιτικό τοπίο της Ελλάδας, διαφορετικό από της Γαλλίας
Στην Ελλάδα πάνω από το 50% του κόσμου διαφωνεί με την προσκόλληση στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Ο έλληνας Πρωθυπουργός προσπαθεί να προσωποποιήσει τον αγώνα του Emmanuel Macron απέναντι στη Μari Le Pen προκειμένου να εισπράξει τα οφέλη από την πιθανή επικράτηση του νυν προέδρου της Γαλλίας στις 20 Απριλίου αλλά και να προσδώσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στο δικό του προεκλογικό αγώνα για την Άνοιξη του 2023.
Αν προσέξατε, ο Πρωθυπουργός απέδωσε χαρακτηριστικά ακροδεξιάς και λαϊκισμού στην Le Pen ενώ ταυτίστηκε με τον προοδευτικό προσανατολισμό του Macron, θεωρώντας ότι θα στηριχτεί και από δεξιούς και από αριστερούς ψηφοφόρους αλλά και τους κεντρώους.
Ωστόσο, η Ελλάδα δεν είναι Γαλλία και οι αναφορές στον Macron δεν μπορούν να πείσουν το μέσο έλληνα πολίτη είτε αριστερό είτε δεξιό.

Ρεπουμπλικάνοι και σοσιαλιστές στην Γαλλία εξαϋλώθηκαν

Στην Γαλλία, τα δύο μεγάλα κόμματα το δεξιό ρεπουμπλικανικό και το σοσιαλιστικό καταβαραθρώθηκαν.
Δεν υπάρχουν στον πολιτικό χάρτη.
Η Γαλλία έχει προεδρική δημοκρατία άρα στηρίζεται στην προσωπική προβολή κάποιου υποψήφιου και πολύ λιγότερο στην ιδεολογική του αναφορά.
Αν ο Μacron ήταν στην Ελλάδα, θα ήταν ένας πολιτικός από το Ποτάμι, το οποίο πλέον πολιτικά στην Ελλάδα δεν υπάρχει, έχει εξαϋλωθεί.
Στην ελληνική σκηνή, υπάρχουν ακόμα κραταιά και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αρχίζει και ανελίσσεται και πάλι ως πόλος εξουσίας.
Στην Γαλλία ο Jean Luc Melenchon, που έχει ιδεολογική συγγένεια με τον ΣΥΡΙΖΑ αποκήρυξε την Le Pen και έδωσε οδηγία στους ψηφοφόρους του να μην την ψηφίσουν.
Στην Ελλάδα, ο Aλέξης Τσίπρας πριν λίγα χρόνια συμμάχησε με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου – κόμμα συγγενικό με το National Rally της Le Pen και δημιούργησαν κυβέρνηση συνεργασίας.

Κανόνας η δεξιά ατζέντα στην Γαλλία


Στην Γαλλία, όλα σχεδόν τα κόμματα έχουν ασπαστεί την ατζέντα της δεξιάς, δηλαδή ασφάλεια, λαθρομετανάστευση, ισλάμ κτλ.
Εδώ ακούσαμε τον ίδιο τον Macron να λέει απέναντι στην Lepen ότι θα «συγκρουστεί με το φανατισμό του Ισλάμ».
Στην Ελλάδα, τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Δεξιά ατζέντα διατηρεί μέσα με μικρά πλαίσια η κυβερνώσα παράταξη (π.χ Εβρος) αλλά έχουν αναπτυχθεί και άλλα κόμματα που διεκδικούν ρόλο επικρίνοντας την light στάση της κυβέρνησης απέναντι στην λαθρομετανάστευση, στην εγκληματικότητα, στην ανομία στα πανεπιστήμια κ.α. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟ-ΚΚΕ-ΜΕΡΑ25 διατηρούν μία φιλική μεταναστευτική πολιτική, λένε όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία, πιστεύουν σε μία πιο εποπτική στάση της αστυνομίας.

Στην Ελλάδα πάνω από το 50% του κόσμου διαφωνεί με την προσκόλληση στην Ουκρανία


Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί –ίσως και πάνω από το 50%- που διαφωνούν με την στάση της ελληνικής διπλωματίας απέναντι στον πόλεμο της Ουκρανίας και στην εχθρική στάση απέναντι στην Ρωσία συνολικά.
Όπως διαφωνούν με την προσκόλληση σε ένα πρόσωπο που διατηρεί πολύ καλές σχέσεις- σχεδόν αδερφικές- με την Τουρκία και τον Erdogan. Στην Γαλλία, οι συμπαθούντες του Putin βρίσκονται στην πλευρά της Le Pen, η οποία κάποτε είχε χαρακτηρίσει τον Putin μεγάλο ηγέτη. Kατά τ’ άλλα υπάρχει πολύ μεγάλο κίνημα υπέρ της Ουκρανίας.

Επιρρεπής η Ελλάδα σε νέο κύκλο χρέους


Η Γαλλία δεν έχει τα συστημικά προβλήματα που έχει η Ελλάδα στην οικονομία της όπως π.χ το τεράστιο δημόσιο χρέος. Δεν πέρασε 10 χρόνια μνημόνια και σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή ενώ η ανεργία της είναι χαμηλότερα ποσοστά από το 2008, προ κρίσης.
Υφίσταται μία πίεση απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, ωστόσο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι σχεδόν ο διπλάσιος από ότι στην Γαλλία, 8,9% έναντι 4,5% τον Μάρτιο.

Μονομερής προσέγγιση η λατρεία προς τον Macron


Κοινώς, αποτελεί μονομερή προσέγγιση για το κυβερνητικό επιτελείο να θέλει να προσδώσει στην ελληνική σκηνή, στοιχεία της μάχης Macron-Lepen.
Η κυβέρνηση έχει ανοικτά προβλήματα με την κοινωνία για μία σειρά προβλημάτων με κυρίαρχα την ακρίβεια, την ενεργειακή ακρίβεια και εξάρτηση.
Τέλος θα πρέπει να πούμε ότι από την στιγμή που η Ευρώπη δεν κινείται σε αποφάσεις για την κάλυψη των πολιτών από την ενεργειακή ακρίβεια, θα μεγαλώνει το αντί ευρωπαϊκό ρεύμα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν βοηθάει την παράταξη της ΝΔ.

Mαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης