Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας, αλλιώς θα δράσουμε σε εθνικό επίπεδο

Μητσοτάκης: Μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας, αλλιώς θα δράσουμε σε εθνικό επίπεδο
«Αν δεν παρθεί απόφαση από την ΕΕ, τότε θα δράσουμε μόνοι σε εθνικό επίπεδο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα

«Βγήκαμε από την πανδημία και ελπίζαμε ότι θα συνεχίζονταν η μεγάλη ανάπτυξη. Κανείς δεν περίμενε πόλεμο στην Ευρώπη. Είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξουν μεγάλες επιπλοκές στην παγκόσμια οικονομία», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Mathias Cormann, στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών.
Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πρέπει να αποσυνδεθεί η τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή του ηλεκτρισμού και ότι χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή απάντηση, σημειώνοντας ότι προσδοκά να υπάρξει απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής τον Μάιο.
«Ελπίζω ότι θα το κάνουμε σε επίπεδο Ευρώπης. Περιμένω αποφάσεις στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Αν αυτό δεν γίνει, θα εξαρτηθεί από τα κράτη-μέλη η στήριξη των πολιτών. Θα υπάρξει δημοσιονομικό κόστος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Προειδοποίησε ότι αν η Ευρώπη δεν κινηθεί όπως πρέπει, θα επιτρέψει στις δυνάμεις του λαϊκισμού να αναδυθούν πιο ισχυρές.
«Αν δεν παρθεί απόφαση από την ΕΕ, τότε θα δράσουμε μόνοι σε εθνικό επίπεδο» τόνισε και πρόσθεσε πως «δεν πρέπει να χάσουμε για οικονομικούς λόγους την υποστήριξη των πληθυσμών μας».
Υπενθύμισε ότι ζήτησε πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, λέγοντας  ότι η αγορά σήμερα δεν λειτουργεί, με τις τιμές φυσικού αερίου να έχουν αυξηθεί δέκα φορές.
«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα δάνεια του Ταμείου Ανάπτυξης ώστε να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση , αλλά και την προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζουν κάποιες χώρες. Να είμαστε δημιουργικοί με κεφάλαια που έχουν ήδη εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ερωτηθείς από τον Florian Eder, executive editor του Politico, για το αν συμφωνεί με την επιβολή πλήρους εμπάργκο στις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου, ξεκαθάρισε ότι είναι αντίθετος σε μία τέτοια κίνηση. «Θα είναι σαν να πυροβολούμε τα πόδια μας» είπε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι οι επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες για την Ευρώπη παρά για τη Ρωσία. Χαρακτήρισε αναγκαία τη συνεργασία των χωρών που επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στην ενέργεια.

Έξοδος τον Αύγουστο από τον μηχανισμό ενισχυμένης εποπτείας

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα αποπλήρωσε τα δάνειο του ΔΝΤ νωρίτερα, πήρε την πρώτη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης και «τον Αύγουστο θα βγούμε από τον μηχανισμό ενισχυμένης εποπτείας».
Όπως είπε, «πρέπει να στείλουμε μήνυμα στις αγορές ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας. Το χρέος μας είναι υψηλό αλλά έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: μεγάλες λήξεις, χαμηλά επιτόκια. Θέλουμε να βγούμε από την Ενισχυμένη Εποπτεία τον Αύγουστο και να αποκτήσουμε επενδυτική βαθμίδα το 2023».
Πρόσθεσε πως η χώρα θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 και όταν μπει στην επενδυτική βαθμίδα θα κλείσει οριστικά την κρίση που ξεκίνησε το 2010.
Σημείωσε, τέλος, ότι η ελληνική οικονομία πορεύεται προς τη σωστή κατεύθυνση και έχει φιλόδοξη ατζέντα που την υλοποιεί σε συνθήκες δημοσιονομικής αξιοπιστίας.
mitsotakis5_3.JPG

Για το χρέος

Κάνοντας αναφορά στο ελληνικό χρέος, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι είναι πολύ υψηλό, αλλά σημείωσε ότι είναι πιο «καλόηθες» λόγω των ποιοτικών χαρακτηριστικών του.
«Μπορεί να ξεφύγαμε λίγο από τον προϋπολογισμό του 2022 λόγω έκτακτου γεγονότος, αλλα θα έχουμε πρωτογενές πρωτογενες πλεόνασμα το 2023», υπογράμμισε.

Mathias Cormann για ενέργεια και ελληνική οικονομία

Από την πλευρά του, ο Mathias Cormann, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, έκανε λόγο για τεράστιο σοκ στην εφοδιαστική αλυσίδα, με αυξημένες τιμές και προβλήματα στην ασφάλεια εφοδιασμού, χαρακτηρίζοντας αναγκαία τη βραχυπρόθεσμη στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά.
Cormann.JPG
Συμφώνησε με τις θέσεις του πρωθυπουργού σε ότι αφορά την δομή της ευρωπαϊκής ενέργειας. «Είμαστε σε πολύ περίεργη κατάσταση και πρέπει να σκεφτούμε την σωστή δομή της ενεργειακής αγοράς» σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι όλοι ξέρουν ότι χρειάζεται απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Σε ότι αφορά στην ελληνική οικονομία, τόνισε πως πορεύεται προς τη σωστή κατεύθυνση.
«Αυτά που έγιναν στην Ελλάδα είναι φανταστικά. Η χώρα προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις και κατά την περίοδο της πανδημίας. Η εξόφληση του ΔΝΤ δυο χρόνια νωρίτερα είναι σημαντικό μήνυμα που στάλθηκε από την Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Cormann.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης