Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης έχει μεγάλο δίλημμα για νέο ανασχηματισμό προσεχώς - Συσπείρωση, δεξιά στροφή ή κεντρώα προσέγγιση;

Ο Μητσοτάκης έχει μεγάλο δίλημμα για νέο ανασχηματισμό προσεχώς - Συσπείρωση, δεξιά στροφή ή κεντρώα προσέγγιση;
Όσοι υποστηρίζουν σθεναρά αυτό το σενάριο του επικείμενου ανασχηματισμού, πιστεύουν ότι ο Πρωθυπουργός θα τον κάνει επειδή είναι αποφασισμένος να πάει σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας
Σχετικά Άρθρα

Έντονα συζητείται στους κόλπους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας η περίπτωση ο Πρωθυπουργός να προβεί σε ανασχηματισμό μέχρι το τέλος της άνοιξης και τις αρχές καλοκαιριού του 2022.
Όσοι υποστηρίζουν σθεναρά αυτό το σενάριο, λένε ξεκάθαρα ότι αφού ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να πάει σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας θεωρείται ιδιαίτερα αναγκαίο να σχηματίσει ένα πιο εκλογικό υπουργικό σχήμα.

Πολλοί οι τεχνοκράτες στην κυβέρνηση

Δεν έχουν άδικο, αν σκεφτεί κανένας ότι στην σημερινή κυβέρνηση υπάρχουν 24 υπουργοί και υφυπουργοί που δεν είναι βουλευτές και οι περισσότεροι δεν θα ενδιαφερθούν να θέσουν υποψηφιότητα σε κάποια εκλογική περιφέρεια. Επόμενως, το βάρος θα πρέπει να δοθεί σε αυτούς που θα κυνηγήσουν τον σταυρό στις τοπικές κοινωνίες.

Στενεύουν τα περιθώρια – Ανάγκη για συσπείρωση και

Ένα ανασχηματισμός, άλλωστε, είναι αναμφίβολα μία κίνηση που έχει στη φαρέτρα του ο Πρωθυπουργός για να τονώσει την κυβέρνηση αλλά και το κυβερνητικό αφήγημα μέχρι τις εκλογές.
Ωστόσο, βρισκόμαστε πριν το τελευταίο μίλι της θητείας, τα περιθώρια είναι στενά.
Γι’ αυτό και οι βουλευτές θεωρούν ότι αυτό που πρωτεύει είναι να θωρακιστεί η συσπείρωση του κόμματος, να γίνει ένας σωστός προγραμματισμός των υπόλοιπων ελαφρύνσεων και των μεταρρυθμίσεων και να υπάρξει παρουσίαση του κυβερνητικού έργου από όλους τους υπουργούς και τους βουλευτές στις περιφέρειες.

Κάποιοι τονίζουν τον κίνδυνο από τα δεξιά της ΝΔ

Και όχι μόνο. Βασικά στελέχη της παραδοσιακής ΝΔ, θέτουν άλλη μία σημαντική παράμετρο.
Μετά την ενδυνάμωση του εκ δεξιών της ΝΔ μετώπου με την δημουργία της Εθνικής Συμφωνίας, την δημοσκοπική άνοδο του κόμματος Κασιδιάρη αλλά και την σταθεροποίηση της Ελληνικής Λύσης σε ποσοστά εντός Βουλής, παραδοσιακά στελέχη μιλούν ξεκάθαρα για μία πιο εντατική ατζέντα στα θέματα ασφάλειας, λαθρομετανάστευσης, πάταξης εγκληματικότητας και ευνομίας στα πανεπιστήμια ώστε να μειωθούν οι διαρροές της ΝΔ προς τα δεξιά.

Ο κορμός του Μαξίμου θέλει κεντρώα στροφή

Ωστόσο, αυτή η άποψη των γαλάζιων βουλευτών δεν απηχεί το Μέγαρο Μαξίμου, όχι όλους δηλαδή.
Στο πρωθυπουργικό μέγαρο, υπάρχει η άποψη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την στιγμή που έχει πλέον ως δεύτερο αντίπαλο –μετά το ΣΥΡΙΖΑ- το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη που φιλοδοξεί να κερδίσει χώρο στο κέντρο, θα πρέπει να κινηθεί ακόμα πιο επιθετικά προς το κέντρο.

Προσέγγιση προσώπων που θα μπορούσαν να βρεθούν στο ΠΑΣΟΚ

Άλλωστε, θυμίζουν ότι ο Πρωθυπουργός ενώ δεν το είχε κάνει για άλλους, δημοσίως έδωσε το χρίσμα στον Μιχάλη Χρυσοχοίδη με το σκεπτικό μην τον προσελκύσει το πρώην κόμμα στο οποίο ανήκε, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ.
Κατά την ίδια σκέψη, κάποιοι θεωρούν ότι δεν θα αργήσει και η πρόταση για υπουργική θέση στον Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος πλέον είναι ξανά στην επικαιρότητα από την στιγμή που έχουν ανακοινωθεί οι προθέσεις της κυβέρνησης για εξορύξεις των εγχώριων υδρογονανθράκων.

Ανοίγματα και δίαυλο επικοινωνίας με Βενιζέλο

Με άλλα λόγια, τονίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει μία κεντρώα στροφή τόσο στην ατζέντα της κυβέρνησης όσο και στα πρόσωπα.
Κάποιοι, μάλιστα, τονίζουν ότι θα πρέπει το Μαξίμου να κάνει μεγαλύτερα ανοίγματα ακόμα και σε πρόσωπα που ίσως να μην έχουν τις τεράστιες συμπάθειες στη ΝΔ, αλλά είναι αναγκαία για να διατηρηθεί η επαφή της ΝΔ με τον κεντρώο και τον κεντροαριστερό χώρο.
Ενδεικτικά, εννοούν πρόσωπα όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης και παράλληλα να υπάρξει ένας δίαυλος επικοινωνίας με τον Βαγγέλη Βενιζέλο.
Ειδικά τώρα που υπάρχουν σύννεφα στη σχέση με Ανδρουλάκη.

Και νέες εφεδρείες από τις γνωστές κεντροαριστερές δεξαμενές

Αλλά δεν είναι μόνο τα πολιτικά στελέχη τα οποία κοιτάζει το Μαξίμου.
Υπάρχουν και άλλα στελέχη του τεχνοκρατικού χώρου, ως επί τω πλείστων καθηγητές, από δεξαμενές σκέψης όπως το ΕΛΙΑΜΕΠ και η ΔιαΝΕΟσις, χώροι που είχαν προσεγγιστεί και το 2019 και στελέχη τους είναι τώρα σημερινοί υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Το σίγουρο, είναι, πάντως, ότι πέρα από τα μέτωπα της κυβέρνησης που πρέπει να αντιμετωπίσει το Μαξίμου  όπως η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση υπάρχει και το νέο πολιτικό μήνυμα που θέλει να περάσει για να διεκδικήσει μία νέα τετραετία.
Αυτό που θα ξεχωρίσει τη ΝΔ από τα άλλα κόμματα.
Και αυτό πρέπει να προετοιμαστεί από τώρα.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης