Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φιάσκο η ομιλία Zelensky στη Βουλή - Παραδοχή από Μαξίμου μετά τον πολιτικό «σεισμό»: Λάθος το μήνυμα μαχητή του Azov

Φιάσκο η ομιλία Zelensky στη Βουλή - Παραδοχή από Μαξίμου μετά τον πολιτικό «σεισμό»: Λάθος το μήνυμα μαχητή του Azov

Θύελλα αντιδράσεων πυροδότησε η επιλογή του Zelensky να μεταδοθεί -κατά την παρέμβαση του στη Βουλή- μήνυμα από μαχητή του τάγματος του Azov

Σχετικά Άρθρα

Σε φιάσκο εξελίχθηκε η ιστορική -όπως τη χαρακτήριζε η κυβέρνηση- ομιλία του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky, στη Βουλή. Κι αυτό διότι ακόμα και οι βαρύγδουπες αναφορές στην εμβληματική φράση «Ελευθερία ή θάνατος!» αλλά και στη Μάχη των Θερμοπυλών, επισκιάστηκαν από το μήνυμα μαχητή από το Τάγμα του Azov στη Μαριούπολη.
Ειδικότερα, στο μέσο περίπου της ομιλίας του, o Zelensky έδωσε το λόγο σε δύο στρατιώτες λέγοντας: «Είμαι βέβαιος ότι με την βοήθεια της Ελλάδας θα νικήσουμε. Ο χρόνος είναι η πιο κρίσιμη διάσταση. Μην ακούστε μόνο εμένα. Ακούστε δυο μαχητές». To λόγο έλαβε ο πρώτος μαχητής, ο οποίος συστήθηκε ως Μιχαήλ, ενώ δήλωσε ότι είναι μέλος του τάγματος του Azov.
Η παρέμβαση του μαχητή από τη Μαριούπολη στο ελληνικό κοινοβούλιο προκάλεσε πολιτικό σεισμό με αντιδράσεις όχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης -που ήταν άμεσες- αλλά και από «γαλάζιους» βουλευτές. Για «μεγάλο λάθος» έκανε λόγο, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
«Παγωμάρα» φαίνεται πως επικράτησε και στην κυβέρνηση, που μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, οδηγήθηκε σε αναδίπλωση και να παραδεχθεί ότι επρόκειτο για λάθος, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, να υπογραμμίζει «η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Azov ήταν λανθασμένη και άστοχη». Πάντως, σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι τα ζητήματα της ομιλίας Zelensky στην Βουλή, είχαν συζητηθεί ήδη από τις 28 Μαρτίου στην συνάντηση που είχε ο Κώστας Τασούλας με τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στην Ελλάδα, Sergii Shutenko. Μάλιστα η συζήτηση ήταν λεπτομερής αφού -όπως έγινε γνωστό- από ουκρανικής πλευράς ζητήθηκε να υπάρξει προσφώνηση και αποφώνηση της ομιλίας Zelensky από τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τα πρότυπα των ομιλιών του σε άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Κατά συνέπεια ευθύνες -ενδεχομένως- να φέρει και ο κ. Τασούλας...

Κακή επιλογή η ομιλία Zelensky

Όπως σημείωναν βουλευτές στην Βουλή, τελικά δεν ήταν και πολύ σωστή κίνηση η ομιλία του Oυκρανού προέδρου αφού κρίνοντας από τις τελευταίες εξελίξεις, η ελληνική πλευρά αρχίζει και εμπλέκεται υπερ το δέον στην ρωσο-ουκρανική διένεξη, μετά και από την απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την ελληνική επικράτεια.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ευθύνη εδώ και η παρουσία του μαχητή του τάγματος Azov δημιουργεί τριγμούς και στη Νέα Δημοκρατία, αφού παρενέβη μέχρι και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Τη δυσαρέσκεια τους εξέφρασαν βουλευτές, οι οποίοι θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους.
Zelen_1.jpg

Οικονόμου: Η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Azov ήταν λανθασμένη και άστοχη

«Ο Πρόεδρος Zelensky, στην ομιλία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, περιέγραψε τα δεινά που προκαλεί στον ουκρανικό λαό η ρωσική εισβολή και εστίασε στην ηρωική αντίσταση του λαού του. Η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Azov ήταν λανθασμένη και άστοχη», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Είναι όμως εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή. Μια εισβολή που προκαλεί εκτελέσεις αμάχων και ανθρωπιστική καταστροφή. Αν κάτι είναι ντροπή είναι να μην παίρνουν καθαρή θέση. Ντροπή είναι οι ίσες αποστάσεις και η στάση αγγαρείας που κράτησαν σήμερα στη Βουλή. Ήλθε η ώρα των καθαρών απαντήσεων: είναι με τους Ουκρανούς, που μάχονται για την ελευθερία τους, ή με τους εισβολείς του Putin; Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει».

Τασούλας: Δέκα λεπτά πριν από την ομιλία Zelensky μάθαμε για την παρέμβαση των μαχητών

Ο πρόεδρος της Βουλής μίλησε σε δημοσιογράφους στη Βουλή και προσπάθησε να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη νωρίτερα στη Βουλή χαρακτηρίζοντας «αχρείαστη και άστοχη» την εμφάνισή και ομιλία στη Βουλή των δύο ουκρανών στρατιωτών, ο ένας εκ των οποίων ανήκε στο νεοναζιστικό τάγμα Azov.

Η μεγάλη εικόνα

Παρόλα αυτά ο Κώστας Τασούλας ζήτησε από όλους να μείνουν «στη μεγάλη εικόνα» της ομιλίας Ζελένσκι και να μην αμαυρωθεί αυτή η μεγάλη εικόνα μιας ιστορικής στιγμής, όπως ότι ένας ηγέτης μιας εμπόλεμης χώρας απευθύνθηκε στην ελληνική Βουλή.
Μετά από την Διάσκεψη των προέδρων, στη Βουλή, ο κ. Τασούλας είπε ότι το σημαντικό ιστορικό γεγονός είναι ότι ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα του, στην ελληνική βοήθεια και την ομογένεια.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, εξήγησε ότι έμαθαν για την βιντεοσκοπημένη εμφάνιση των μαχητών λίγα λεπτά πριν την ομιλία του Ουκρανού προέδρου, χωρίς να γνωρίζουν όμως το περιεχόμενο της παρέμβασής τους. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «αχρείαστη και άστοχη», την εμφάνιση των δύο μαχητών, υπογράμμισε όμως ότι πρέπει να μείνουμε στην μεγάλη εικόνα, η οποία είναι η εμφάνιση του Ζελένσκι.
Δεν είχαμε ενημέρωση για το περιεχόμενο των βίντεο που παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια της ομιλίας του Ουκρανού προέδρου στην ελληνική βουλή, εξηγούσαν νωρίτερα πηγές κοντά στον Πρόεδρο της Βουλής μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Όπως ανέφεραν, ευθύνη είχε η εταιρία που ήταν υπεύθυνη για όλη την σύνδεση με την Ουκρανία και οι ίδιοι πάτησαν το «play» για το βίντεο. Η ίδια εταιρεία ήταν υπεύθυνη και για τους μεταφραστές καθώς η Αθήνα δεν μπόρεσε να βρει μεταφραστή που να μπορεί να μεταφέρει απευθείας από τα Ουκρανικά στα Ελληνικά.

Τσίπρας: Οι ναζί δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή

«Η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Azov στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο πρωθυπουργός», σημειώνει και σχολιάζει: «Μίλησε για ιστορική ημέρα αλλά είναι ιστορική ντροπή».
«Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Γεροβασίλη: Aπαράδεκτο που μίλησε στη Βουλή μέλος του Τάγματος Azov - Ο κ. Τασούλας ήταν ενήμερος;

Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε το μήνυμα του μαχητή του τάγματος του Azov κατά την παρέμβαση του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky, στη Βουλή.
Μάλιστα, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, σε δήλωση της στο περιστύλιο της Βουλής, επεσήμανε ότι εντός της ημέρας θα διεξαχθεί Διάσκεψη των Προέδρων, όπου ο Κωνσταντίνος Τασούλας, θα κληθεί να παρέχει εξηγήσεις.
«Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στον Zelensky, απαράδεκτο που μίλησε στη Βουλή μέλος του Τάγματος Azov. Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, Zelensky, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Zelensky, μέλος του Τάγματος Azov.
Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενήμερος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα».

ΚΚΕ: Ντράπηκε και η ντροπή

«Ντράπηκε και η ντροπή σήμερα στη βουλή και την ομιλία Zelensky, με τα κόμματα του ΝΑΤΟϊκού τόξου να χειροκροτάνε τους ναζί του τάγματος Azov, επειδή αυτό επιβάλλουν οι ΝΑΤΟϊκές οδηγίες και δεσμεύσεις. Απόλυτη δικαίωση για τη στάση του ΚΚΕ!», αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιο του για τη σημερινή παρέμβαση Zelensky στη Βουλή και το μήνυμα στρατιώτη από το τάγμα του Azov μέσα στη Βουλή.

 

ΚΙΝΑΛ: Η ευθύνη του κ. Προέδρου είναι μεγάλη και εύλογα ζητούνται εξηγήσεις

Για εύλογα ερωτήματα που προκλήθηκαν μετά την ομιλία μέλους μέλους του Τάγματος Azov στη Βουλή, κάνει λόγο η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη.
Σε δήλωσή της, η κ. Λιακούλη αναφέρει τα εξής: «Σήμερα απευθύνθηκε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κ Zelensky. Στο πρόσωπο του Ουκρανού Προέδρου, είδαμε τον ουκρανικό λαό και τα δεινά που υφίσταται από τη βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που καταδικάσαμε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή. Αυτό που μας κατέστη γνωστό στη Διάσκεψη των Προέδρων ήταν η ομιλία του κ Zelensky και μόνο.
Το ερώτημα που ευθέως τίθεται είναι αν ο Πρόεδρος της Βουλής γνώριζε και ενέκρινε τις ομιλίες προσώπων που δεν είχαν καμία θεσμική αρμοδιότητα και για τις οποίες δεν υπήρξε καμία ενημέρωση. Η ευθύνη του κ. Προέδρου είναι μεγάλη και εύλογα ζητούνται εξηγήσεις».

Βαρουφάκης: Ο Zelensky πρόσβαλε τη Βουλή δίνοντας βήμα το τάγμα του Azov

«Ο Πρόεδρος Zelensky μόλις πρόσβαλε τη Βουλή των Ελλήνων δίνοντας βήμα σε ναζί μέλη του Τάγματος Azov και, έτσι, υπονόμευσε τον αγώνα των Ουκρανών εναντίον του στρατού του Putin.
Το ΜέΡΑ25 είναι αλληλέγγυο στον Ουκρανικό Λαό, όχι στο Τάγμα Azov που δίνει άλλοθι στον Putin», αναφέρει στο Twitter ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάννης Βαρουφάκης.

 

 

Σαμαράς: Μεγάλο λάθος

Την έντονη δυσαρέσκεια του εξέφρασε και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, έκανε λόγο για ένα «μεγάλο λάθος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης