Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή: Θύελλα αντιδράσεων για το μήνυμα μαχητή του Azov - Ζητούνται εξηγήσεις από Τασούλα - Τσίπρας: Ιστορική ντροπή

Βουλή: Θύελλα αντιδράσεων για το μήνυμα μαχητή του Azov - Ζητούνται εξηγήσεις από Τασούλα - Τσίπρας: Ιστορική ντροπή

Εντός της ημέρας θα διεξαχθεί Διάσκεψη των Προέδρων, όπου ο Κωνσταντίνος Τασούλας, θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις

Σχετικά Άρθρα

(upd 3) Θύελλα αντιδράσεων πυροδότησε το μήνυμα μαχητή από τάγμα του Azov στη Μαριούπολη στην ελληνική Βουλή, στο πλαίσιο της παρέμβασης του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky. Τριγμοί προκλήθηκαν και εντός της ΝΔ, καθώς «γαλάζιοι» βουλευτές ζήτησαν εξηγήσεις από το γράφειο του προέδρου της Βουλής.
Ειδικότερα, στο μέσο περίπου της ομιλίας του, o Zelensky έδωσε το λόγο στους δύο στρατιώτες λέγοντας: «Είμαι βέβαιος ότι με την βοήθεια της Ελλάδας θα νικήσουμε. Ο χρόνος είναι η πιο κρίσιμη διάσταση. Μην ακούστε μόνο εμένα. Ακούστε δυο μαχητές». To λόγο έλαβε ο πρώτος μαχητής, ο οποίος συστήθηκε ως Μιχαήλ, ενώ δήλωσε ότι είναι μέλος του τάγματος του Azov.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν άμεσα βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, από τον οποίο και ζητούν εξηγήσεις για το γεγονός. Επισημαίνεται ότι εντός της ημέρας θα διεξαχθεί Διάσκεψη των Προέδρων.
Τη δυσαρέσκεια του εξέφρασε και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι τα ζητήματα της ομιλίας Zelensky στην Βουλή, είχαν συζητηθεί ήδη από τις 28 Μαρτίου στην συνάντηση που είχε ο Κώστας Τασούλας με τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στην Ελλάδα, Sergii Shutenko. Μάλιστα η συζήτηση ήταν λεπτομερής αφού -όπως έγινε γνωστό- από ουκρανικής πλευράς ζητήθηκε να υπάρξει προσφώνηση και αποφώνηση της ομιλίας Zelensky από τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τα πρότυπα των ομιλιών του σε άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Κατά συνέπεια δύο είναι τα ενδεχόμενα: Ή ο κ. Τασούλας ήξερε την παρουσία του μαχητή από το τάγμα Azov ή δεν ήξερε και ο Zelensky μας αιφνιδίασε, δημιουργώντας μεγαλύτερα προβλήματα στην ελληνική πολιτική σκηνή.
azov.jpg
Κακή επιλογή η ομιλία Zelensky

Όπως σημείωναν βουλευτές στην Βουλή, τελικά δεν ήταν και πολύ σωστή κίνηση η ομιλία του Oυκρανού προέδρου αφού κρίνοντας από τις τελευταίες εξελίξεις, η ελληνική πλευρά αρχίζει και εμπλέκεται υπερ το δέον στην ρωσοουκρανική διένεξη, μετά και από την απέλαση των ρώσων διπλωματών από την ελληνική επικράτεια.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ευθύνη εδώ και η παρουσία του μαχητή του τάγματος Azov δημιουργεί τριγμούς και στη Νέα Δημοκρατία, αφού παρενέβη μέχρι και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος χαρακτήρισε μέγιστο λάθος την παρουσία του ναζιστή ελληνοουκρανού στην ελληνική βουλή. Την ίδια δυσαρέσκεια εξέφρασαν βουλευτές που θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους.

Τσίπρας: Οι ναζί δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή

«Η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Azov στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο πρωθυπουργός», σημειώνει και σχολιάζει: «Μίλησε για ιστορική ημέρα αλλά είναι ιστορική ντροπή».
«Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Γεροβασίλη: Aπαράδεκτο που μίλησε στη Βουλή μέλος του Τάγματος Azov - Ο κ. Τασούλας ήταν ενήμερος;

Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε το μήνυμα του μαχητή του τάγματος του Azov κατά την παρέμβαση του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky, στη Βουλή.
Μάλιστα, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, σε δήλωση της στο περιστύλιο της Βουλής, επεσήμανε ότι εντός της ημέρας θα διεξαχθεί Διάσκεψη των Προέδρων, όπου ο Κωνσταντίνος Τασούλας, θα κληθεί να παρέχει εξηγήσεις.
«Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στον Zelensky, απαράδεκτο που μίλησε στη Βουλή μέλος του Τάγματος Azov. Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, Zelensky, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Zelensky, μέλος του Τάγματος Azov.
Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενήμερος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα».

ΚΚΕ: Ντράπηκε και η ντροπή

«Ντράπηκε και η ντροπή σήμερα στη βουλή και την ομιλία Zelensky, με τα κόμματα του ΝΑΤΟϊκού τόξου να χειροκροτάνε τους ναζί του τάγματος Azov, επειδή αυτό επιβάλλουν οι ΝΑΤΟϊκές οδηγίες και δεσμεύσεις. Απόλυτη δικαίωση για τη στάση του ΚΚΕ!», αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιο του για τη σημερινή παρέμβαση Zelensky στη Βουλή και το μήνυμα στρατιώτη από το τάγμα του Azov μέσα στη Βουλή.

Βαρουφάκης: Ο Zelensky πρόσβαλε τη Βουλή δίνοντας βήμα το τάγμα του Azov

«Ο Πρόεδρος Zelensky μόλις πρόσβαλε τη Βουλή των Ελλήνων δίνοντας βήμα σε ναζί μέλη του Τάγματος Azov και, έτσι, υπονόμευσε τον αγώνα των Ουκρανών εναντίον του στρατού του Putin.
Το ΜέΡΑ25 είναι αλληλέγγυο στον Ουκρανικό Λαό, όχι στο Τάγμα Azov που δίνει άλλοθι στον Putin», αναφέρει στο Twitter ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάννης Βαρουφάκης.

 

Σαμαράς: Μεγάλο λάθος

Την έντονη δυσαρέσκεια του εξέφρασε και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, έκανε λόγο για ένα «μεγάλο λάθος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης