Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεραπετρίτης: Επιτελικό κράτος Νο2 και ριζικές νομοθετικές παρεμβάσεις σε παιδεία, υγεία, δικαιοσύνη

Γεραπετρίτης: Επιτελικό κράτος Νο2 και ριζικές νομοθετικές παρεμβάσεις σε παιδεία, υγεία, δικαιοσύνη
Πώς περιέγραψε τις αλλαγές που έρχονται από το forum των Δελφών
Σχετικά Άρθρα

Τέσσερις νέες ριζικές νομοθετικές αλλαγές αποκάλυψε ο υπουργός Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτης στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών στην συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις, την δικαιοσύνη και τους θεσμούς.
Συγκεκριμένα, οι νέες αλλαγές , όπως πρόσθεσε, θα πραγματοποιηθούν θα συντελεστούν εντός της θητείας της παρούσας κυβέρνησης αποφεύγοντας να μιλήσει για τις εκλογές.
Η πρώτη αφορά νομοσχέδιο για την παιδεία προκειμένου τα ελληνικά Πανεπιστήμια να καταστούν πραγματικά ανταγωνιστικά έναντι των ξένων.
Η δεύτερη αφορά το “Επιτελικό κράτος Ν2” που αυτή τη φορά θα αφορά την κάθετη διακυβέρνηση και κυρίως την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να υπάρχει ξεκαθάρισμα ευθυνών, αλλά και λογοδοσίας.
Ερωτώμενος, μάλιστα, για τα προβλήματα του επιτελικού κράτους στις φωτιές, πλημμύρες και ο υπουργός παραδέχθηκε ότι, υπήρξαν λάθη, ωστόσο η Ελλάδα ήταν από τις μοναδικές χώρες οι οποίες δεν είχαν εγχειρίδιο διακυβέρνησης, δηλαδή αυστηρά κωδικοποιημένες διαδικασίες.
Όπως αποκάλυψε η επεξεργασία του νόμου γινόταν δυο χρόνια πριν έλθει στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία κι ο ίδιος είχε αμφιβολίες πως στο τέλος θα αφομοιωθεί προκειμένου να περιοριστεί το πεδίο διαφθοράς.
Η τρίτη νομοθετική αλλαγή την οποία προανήγγειλε ο κ. Γεραπετρίτης αφορά τον χώρο της υγείας ενω μια άλλη αλλαγή θα αφορά και τα δικαστήρια με σκοπό την δημιουργία ενός νέου δικαστικού “χάρτη” με περιορισμό των πολλών δικαστηρίων.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μιχάλης Πικραμένος του Συμβουλίου Επικρατείας ανέφερε πως η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι, δουλεύουν καλύτερα τα “μεσαία” δικαστήρια μ ένα αριθμό 40-80 δικαστών. Στο πλαίσιο του νέου δικαστικού χάρτη, έχουν εξεταστεί η αλλαγή της σημερινής μορφή λειτουργίας του πρωτοδικείου, τα δικαστήρια της τηλεματικής, ψηφιακές δίκες σ όλες τις έδρες των δικηγορικών συλλόγων.

Έτοιμο το Ελεγκτικό Συνέδριο για το Ταμείο Ανάκαμψης για έλεγχο 8000 συμβάσεων

Σε σχετική ερώτηση της συντονίστριας δημοσιογράφου κας Ι. Μάνδρου, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ι. Σαρμάς διαβεβαίωσε ότι, το ανώτατο δικαστήριο είναι έτοιμο να ανταποκριθεί για τις συμβάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και όπως είπε υπάρχει η δυνατότητα να ελεγχθούν ακόμα και 8.000 συμβάσεις, δηλαδή διπλάσιες απο τόν σημερινό αριθμό που εξέτασε το ανώτατο δικαστήριο. Μάλιστα διευκρίνισε ότι ούτε ένα ευρώ δεν πρόκειται να χαθεί μέσα από τους ελέγχους των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Σ ότι αφορά την κριτική για καθυστερήσεις ο πρόεδρος του ελεγκτικού ανέφερε για την αμυντική σύμβαση η οποία ήλθε στο δικαστήριο στις 8 Μαρτίου, συζητήθηκε στην ολομέλεια στις 12 Μαρτίου και στις 18 Μαρτίου εκδόθηκε απόφαση. Σημαντική είναι συμβολή του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με εργασιακά θέματα όπως τα Δώρα. Εάν μάλιστα, όπως είπε η κυβέρνηση αποφάσιζε για θέματα όπως η εισφορά αλληλεγγύης τότε από τις 120 χιλ. εκκρεμείς υποθέσεις θα είχαν κλείσει οι 100 χιλ. υποθέσεις.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης