Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής κατά 50% σε δύο χρόνια - Με λιγνίτη ως το 2028 η «Πτολεμαΐδα 5»

Μητσοτάκης: Αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής κατά 50% σε δύο χρόνια - Με λιγνίτη ως το 2028 η «Πτολεμαΐδα 5»
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως μύθους τα λεγόμενα της αντιπολίτευσης περί της βίαιης απολιγνιτοποίησης
Σχετικά Άρθρα
Αύξηση κατά 50% της παραγωγής λιγνίτη στα ορυχεία της ΔΕΗ προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια, παράταση ζωής στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε Μελίτη και Άγιο Δημήτριο εφόσον χρειαστεί, αλλά και διατήρηση της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ Πτολεμαίδα 5 σε λειτουργία με το συγκεκριμένο καύσιμο έως το 2028 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του νέου φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην περιοχή της Κοζάνης.

Μύθος τα περί βίαιης απολιγνιτοποίησης

Ο πρωθυπουργός εμμένοντας στην θέση της κυβέρνησης για την ανάγκη προώθηση της απολιγνιτοποίησης χαρακτήρισε ως μύθους τα λεγόμενα της αντιπολίτευσης περί της βίαιης απολιγνιτοποίησης και περί του πάντα διαθέσιμου και φθηνού λιγνίτη σημειώνοντας ότι χρειάστηκε ένας πόλεμος για να καταστεί ο λιγνίτης φθηνότερος απλό το φυσικό αέριο ενώ πρόσθεσε ότι συνεχίζει να είναι ακριβότερος απλό τις ΑΠΕ.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η απολιγνιτοποίηση έχει ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία και ότι η αξιωματική αντιπολίτευση όσα χρόνια κυβερνούσε μείωσε τη χρήση του λιγνίτη στο 50%. Μάλιστα χαρακτήρισε υποκριτικά και κροκοδείλια τα δάκρυα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις περιοχές που είναι υπό απολιγνιτοποίηση, σημειώνοντας οτι δεν έκαναν τίποτα για την προετοιμασία της οικονομίας και της κοινωνίας των περιοχών για μια προδιαγεγραμμένη σωστή και επιβεβλημένη πορεία.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι όλες οι χώρες της ΕΕ προχωρούν σε μικρές τροποποιήσεις των ΕΣΕΚ και υιοθέτηση ενδιάμεσων λύσεων εδώ προετοιμάζονται για τα χειρότερα σενάρια. Η πολιτική μας, είπε ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να είναι ευέλικτη χωρίς να χάνει τον κεντρικό προσανατολισμό. Οι όποιες μικρές παρεμβάσεις δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την μετάβαση. Την επόμενη διετία θα αυξήσουμε κατά 50% την εξόρυξη του λιγνίτη ενώ η νέα μονάδα Πτολεμαίδα 5 θα παραμείνει λιγνιτική έως το 2028. Θα αξιολογηθεί τι θα γίνει με Μελίτη και τον Άγιο Δημήτριο 5 κατέληξε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ποτισμένο η αλλαγή στο ΕΣΕΚ δεν θα καθυστερήσει το σχέδιο της Δίκαιης Μετάβασης των υπό απολιγνιτοποίηση περιοχών.

Η ΔΕΗ σχεδιάζει να αυξήσει κατά 50% την εξόρυξη λιγνίτη το 2022

Η ΔΕΗ σχεδιάζει να αυξήσει κατά 50% την εξόρυξη λιγνίτη το 2022 για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπτωση που η Ρωσία σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ανέφεραν πηγές στο Reuters.
Η Ελλάδα, η οποία καλύπτει περίπου το 40% των ετήσιων αναγκών της με ρωσικό αέριο, εξετάζει αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη αλλά και προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής στον μοναδικό τερματικό σταθμό LNG της Αθήνας στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, σημειώνεται.
«Το σχέδιο ήταν να εξορύξουμε 10 εκατομμύρια τόνους λιγνίτη το 2022 και αυτό θα αυξηθεί σε 15 εκατομμύρια τόνους», δήλωσε στο Reuters στέλεχος της ΔΕΗ.
Ο πρόσθετος λιγνίτης που θα εξορυχθεί θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των δυνατοτήτων παραγωγής ενέργειας σε περίπτωση που η Ρωσία σταματήσει τις ροές φυσικού αερίου και η Ελλάδα αποτύχει να εξασφαλίσει εναλλακτικούς προμηθευτές αερίου, ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας.

Η επένδυση των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη

To φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη. Έχει χωροθετηθεί σε μία έκταση 4.400 στρεμμάτων και περιλαμβάνει την κατασκευή συνολικά 18 φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων με ηλιακούς συλλέκτες, που συνδέονται με υποσταθμό υψηλής τάσης εντός του έργου και γραμμή υψηλής τάσης περίπου 12 χιλιομέτρων από του υποσταθμό μέχρι το ΚΥΤ Καρδιάς.

Η ετήσια παραγωγή του φτάνει στις 350 γιγαβατώρες. Η παραγόμενη ισχύ θα εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας σε 75.000 νοικοκυριά, με το ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα να υπολογίζεται σε 320.000 τόνους.



kyriakos2.jpg

elpe_1.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης