Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Απρίλιος κρίνει όλες τις εξελίξεις για την ελληνική κυβέρνηση - Έρχεται εβδομάδα ανακοινώσεων σε ενέργεια και οικονομία

Ο Απρίλιος κρίνει όλες τις εξελίξεις για την ελληνική κυβέρνηση - Έρχεται εβδομάδα ανακοινώσεων σε ενέργεια και οικονομία
Ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί σήμερα στο προσυνέδριο του κόμματος στην Θεσσαλονίκη
Σχετικά Άρθρα

Σε κινήσεις για να αντιστρέψει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία λόγω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, προβαίνει ο Πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μιλώντας με συνεργάτες του τόνισε ότι «έχουμε ακόμα ένα χρόνο day to day κυβερνητικής προσπάθειας προσέγγισης με την κοινωνία».
Θα έλεγε κανείς ότι πάμε για μία πολεμική προεκλογική περίοδο, όχι μόνο λόγω αντιπαράθεσης των κομμάτων αλλά λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία και τις μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.
Ο Απρίλιος θα δείξει εάν θα δικαιωθεί το σενάριο της εκεχειρίας μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας ή αν θα συνεχιστούν οι εχθροπραξίες.

Προσυνέδριο Θεσσαλονίκη- Σε διαδικασία συσπείρωσης η ΝΔ

Ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί σήμερα στο προσυνέδριο του κόμματος στην Θεσσαλονίκη σε μία ουσιαστική μεγάλη κυβερνητική απόβαση με το μισό υπουργικό συμβούλιο, δείγμα ότι έχουμε εισέλθει σε προεκλογική περίοδο. Στο προσυνέδριο θα κάνει έναν μεγάλο απολογισμό στα έργα της κυβέρνησης, ειδικά στα θέματα των υποδομών, αλλά και των μεγάλων έργων στην συμπρωτεύουσα και ευρύτερα της περιοχής της Μακεδονίας. Τα προσυνέδρια θα συνεχιστούν για όλο τον Απρίλιο μέχρι το συνέδριο του κόμματος στις 6-8 Μαΐου και το θετικό για το Μαξίμου είναι ότι θα κινηθεί ο κομματικός μηχανισμός ενισχύοντας την συσπείρωση της παράταξης.

Ανακοινώσεις για τα κοιτάσματα στην Δυτική Ελλάδα και Κρήτη

Την άλλη εβδομάδα, ωστόσο, σε μία προσπάθεια ανάδειξης των θεμάτων ενέργειας, θα ανακοινώσει αυτό που είχαμε πει και εδώ στο ΒΝ, την επανέναρξη των εξορύξεων φυσικού αερίου στο οικόπεδο 10 του Κυπαρισιακού κόλπου αλλά και το ξεκλείδωμα των άλλων κοιτασμάτων στη Νότια Κρήτη.Υπάρχει αλλαγή δόγματος για την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων, το είχαμε ξανατονίσει σε προηγούμενο κείμενο.

Την Τρίτη έχουμε τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Την Τρίτη, επίσης, αναμένεται να γίνει τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα που άπτονται των ενεργειακών κοιτασμάτων με κυρίαρχο τον αγωγό Eastmed που έχει έλθει ξανά στο προσκήνιο μετά την αλλαγή διαθέσεων Ευρώπης-ΗΠΑ μετά το ρωσοουκρανικό πόλεμο.

Ταξίδι Μητσοτάκη σε Κοζάνη

Επίσης, την εβδομάδα που έρχεται ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Κοζάνη στο πλαίσιο ανακοίνωσης επενδύσεων προερχόμενων από το ταμείο μετάβασης στην πράσινη ενέργεια. Να θυμίσουμε, βέβαια, ότι έχει ήδη ξεκινήσει η λιγνιτική παραγωγή αφού ο λιγνίτης θα μπορέσει να αντικαταστήσει κάποιες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στο ακραίο αλλά όχι και αδύνατο σενάριο να κλείσουν οι στρόφιγγες του ρωσικού αερίου.

Η πορεία των εσόδων

Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο θα δουν την επόμενη εβδομάδα την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο.
Όπως είχαμε ξαναγράψει θα είναι ένα χρονικό σημείο κλειδί για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με την στήριξη των καταναλωτών, των αγροτών αλλά και των νοικοκυριών.
Η πορεία των εσόδων θα δώσει το σήμα και για μείωση του ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα που έχουν υποστεί μεγάλη αύξηση στις τιμές τους λόγω πολέμου στην Ουκρανία, όπως π.χ τα άλευρα
Πλέον, στο οικονομικό επιτελείο συζητάνε και την μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, κυρίως ως πολιτική κίνηση που θα δείξει ότι υπάρχει βούληση από μεριάς κυβέρνησης.
Το θέμα είναι ότι αν η μείωση ΕΦΚ συνοδευτεί από μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμων τότε δεν θα υπάρχει ζήτημα στα έσοδα.
Αν όμως, δεν πιάσει τόπο, θα μιλάμε για μέτρο χωρίς αντίκρισμα.

Μήνας εξελίξεων και στα κατασκευαστικά

Ο Απρίλιος θα είναι ένας μήνας κλειδί εξελίξεων. Καταρχάς, παραδοσιακά είναι ο καλύτερος μήνας για τα χρηματιστήρια.
Στις 20 Απριλίου θα είναι η μέρα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Αττική Οδό και θα δούμε τις συνεργασίες μεγάλων ομίλων.
Εχθές ο Πρωθυπουργός είχε συναντήσεις στο εργοτάξιο της Ολυμπίας Οδού, στο κομμάτι Πάτρα-Πύργος, το οποίο θα πρέπει να πούμε έχει πολύ σημαντική επίδραση στο τοπικό κόσμο, ειδικά στην Αχαΐα όπου τα ποσοστά της ΝΔ είναι πιεζόμενα και μικρότερα από άλλους νομούς.
Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, ο Απρίλιος κρίνει πολλά για την κυβέρνηση.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης