Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η παραδοχή Μητσοτάκη για κυβέρνηση συνεργασίας είναι ηττοπαθής – Αρνητικό το ΚΙΝΑΛ και ο ρόλος Βενιζέλου

Η παραδοχή Μητσοτάκη για κυβέρνηση συνεργασίας είναι ηττοπαθής – Αρνητικό το ΚΙΝΑΛ και ο ρόλος Βενιζέλου
Παραδοχή από τον Μητσοτάκη.... ότι η φθορά είναι μη αναστρέψιμη - Ακατόρθωτος στόχος η αυτοδυναμία, δεν θα υπάρξει τρίτη αναμέτρηση
Σχετικά Άρθρα

O Πρωθυπουργός με την γνωστή δήλωσή του στο φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου παραδέχτηκε ότι οι εξελίξεις στο πολιτικό σύστημα τον έχουν ξεπεράσει.

Ενόχλησε το δίλημμα «αυτοδυναμία ή χάος»

Ο ίδιος, πριν λίγο καιρό είχε θέσει το μεγάλο δίλημμα στον ελληνικό λαό «αυτοδυναμία ή περιπέτειες» όπως και το «κυβέρνηση Μητσοτάκη ή περιπέτειες».
Τι έγινε η διαχρονική του θέση ότι μεταρρυθμίσεις και σοβαρές θεσμικές αλλαγές μπορεί να περάσει μόνο μία μονοκομματική κυβέρνηση;
Όπως, φαίνεται αυτή η στρατηγική είχε αντιδράσεις.
Υπάρχουν πολλοί δυσαρεστημένοι στην σφαίρα των αναποφάσιστων που δεν θέλουν να τους τίθενται τέτοια εκβιαστικά διλλήματα ακόμα και εάν δεν βρίσκουν ελκυστική την σημερινή αντιπολίτευση.

Παραδοχή από τον Μητσοτάκη.... ότι η φθορά είναι μη αναστρέψιμη

Η πρόσφατη παρέμβαση του Πρωθυπουργού, ήταν πολύ διαφορετική από τις άλλες διότι παρουσιαζόταν ως απολογητικός απέναντι στο κοινό.
Αρκετοί παρατήρησαν την παραδοχή του ότι η κυβερνητική φθορά είναι μη αναστρέψιμη υπερτονίζοντας τις μεγάλες εξωγενείς αλλά και ενδογενείς κρίσεις που έχει διαχειριστεί η κυβέρνηση.
Είναι αλήθεια ότι οι κρίσεις εκμηδένισαν το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης με αποκορύφωμα την ακρίβεια που πλέον ακουμπά τον περισσότερο κόσμο.

Ακατόρθωτος στόχος η αυτοδυναμία, δεν θα υπάρξει τρίτη αναμέτρηση

Ουσιαστικά, παραδέχεται ότι η αυτοδυναμία είναι ένας ακατόρθωτος, πλέον, στόχος ο οποίος φαντάζει αδύνατο σενάριο όχι μόνο στις πρώτες εκλογές αλλά και στις δεύτερες εκλογές.
Όσο για τις τρίτες δεν τις έβαλε καν στο τραπέζι…
Ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι τόσο μακριά που ούτε με τις τρίτες εκλογές θα είναι δυνατός.
Και φυσικά θα έχουμε περάσει και ένα τρίμηνο μεγάλης πολιτικής αστάθειας.

Σημείωση: Αλήθεια, τι έγιναν οι δημοσκοπήσεις που έβρισκαν αυτοδύναμη την ΝΔ με τις δεύτερες εκλογές;

Το ΚΙΝΑΛ απορρίπτει σενάρια συνεργασίας

Για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός ψελλίζει περί κυβέρνησης συνεργασίας, εφόσον οι καταστάσεις το επιτρέψουν και σύμφωνα με την ψήφο του κόσμου.
Στην ουσία πετάει το μπαλάκι και στο ΚΙΝΑΛ – αφού είναι το μόνο κόμμα - που μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας.
Λίγο μετά ο Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης με την δήλωσή του ότι «το κόμμα του δεν θα δώσει σωσίβιο στην ΝΔ», έκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας.

Θα υπάρξουν από το ΚΙΝΑΛ πρόθυμοι για συνεργασία

Δεν είναι απόλυτο αυτό.
Διότι, όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα, μπορεί ο ίδιος να μην θέλει να συνεργαστεί με τη ΝΔ αλλά ούτε και με το ΣΥΡΙΖΑ διότι έτσι θεωρεί ότι θα κρατήσει υψηλά τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ, αλλά ενδεχομένως να υπάρχουν άλλοι στη Χαριλάου Τρικούπη που θα θελήσουν να προσφέρουν την ύστατη στιγμή βοήθεια στο πρώτο κόμμα.
Αλλά είναι μία συζήτηση που θα αναπτυχθεί αργότερα.

Ο Ανδρουλάκης σιγά σιγά θα πιέζεται να πάρει θέση

Η Νέα Δημοκρατία δια του κυβερνητικού εκπροσώπου θέλησε να στριμώξει τον Νίκο Ανδρουλάκη κατηγορώντας τον ότι προτιμάει να συνεργαστεί με τον Α. Τσίπρα παρά με τη Νέα Δημοκρατία. Στην ουσία είναι μία προσπάθεια προσέλκυσης ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς που δεν θέλουν καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.
Δεν γνωρίζουμε εάν αυτή η τακτική θα μειώσει περαιτέρω τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ αλλά είναι ξεκάθαρο ότι όσο περνάει ο καιρός θα τίθενται διλλήματα απέναντι στον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ και αυτός θα καλείται να παίρνει θέσεις που θα δημιουργούν και αντίθετες απόψεις.

Τα ενδεχόμενα και ο ρόλος Βενιζέλου – Τι είχαμε γράψει για το συνέδριο του Κύκλου Ιδεών

Συμπέρασμα:
Ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να πάει σε εκλογές τώρα διότι ο κόσμος βρίσκεται σε μεγάλη αναστάτωση από τις συνέπειες της ακρίβειας και της ακριβής ενέργειας.
Παρόλο που έχει κλείσει κάθε ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές νωρίτερα τονίζοντας ότι είναι θεσμικός πολιτικός, έχει πιθανότητες να αιφνιδιάσει το φθινόπωρο. Αν όντως έχει πάρει απόφαση να προκηρύξει εκλογές στο τέλος της τετραετίας, τότε έχει ήδη βρει και τους πολιτικούς που θα μπορέσουν να συνεργαστούν μαζί του.
Πάντως, δεν είναι τυχαίο που ο Βαγέλης Βενιζέλος που έδωσε συνέντευξη στο ίδιο φόρουμ μία μέρα μετά εξήρε την πρόθεση του Πρωθυπουργού για κυβέρνηση συνεργασίας.
Μην ξεχνάμε – όπως πρώτο είχε γράψει το ΒΝ (δείτε εδώ Το συνέδριο Βενιζέλου που υπονόμευσε τον Κ. Μητσοτάκη και ποιοι ονειρεύονται κυβέρνηση συνεργασίας (bankingnews.gr)) - ότι στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών (συμφερόντων Βενιζέλου) εδώ και καιρό – όταν η ΝΔ εμφανιζόταν αυτοδύναμη- είχε αναδειχθεί με δημοσκοπήσεις ο όρος «κυβέρνηση συνεργασίας».
Όσο ο Πρωθυπουργός μιλούσε για αυτοδύναμες κυβερνήσεις, ο Β. Βενιζέλος πετροβολούσε την κυβέρνηση παντοιοτρόπως.
Τώρα χειροκροτεί τον Πρωθυπουργό!
Ο νους μας πάει στο πρόσωπο που θα μπορούσε να παίξει ρόλο πρωθυπουργού κοινής αποδοχής, σε περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας ΝΔ –ΠΑΣΟΚ…

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης