Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Όχι» στην αποστολή S 300 στην Ουκρανία - Οικονόμου: Είναι αναγκαίοι για την άμυνα της χώρας

«Όχι» στην αποστολή S 300 στην Ουκρανία - Οικονόμου: Είναι αναγκαίοι για την άμυνα της χώρας
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι συστήματα που είναι αναγκαία για την άμυνα της χώρας δεν μπαίνουν στο τραπέζι της συζήτησης 
Σχετικά Άρθρα

Φρένο στα σενάρια αποστολής S-300 στην Ουκρανία βάζει το Μέγαρο Μαξίμου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, να επισημαίνει ότι είναι αναγκαίοι για την άμυνα της χώρας.
Ειδικότερα ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στο αίτημα του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky, ο οποίος πιέζει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, να διατεθούν στην Ουκρανία σοβιετικά αμυντικά συστήματα που διαθέτουν χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ, ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Η Ελλάδα έχει στείλει ανθρωπιστική βοήθεια και σημαντικό αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι πάνω στο τραπέζι.
Συστήματα που είναι αναγκαία για την άμυνα της χώρας δεν μπαίνουν στο τραπέζι της συζήτησης και τα συστήματα που περιγράψατε είναι χρήσιμα για την άμυνα της χώρας.
Η απόφαση της κυβέρνησης είναι ο,τιδήποτε χρήσιμο για την άμυνα της χώρας να μείνει εδώ. Επαναλαμβάνω όμως ότι δεν υπάρχει κάτι νέο όσον αφορά στη συζήτηση για αποστολή επιπλέον αμυντικού υλικού στην Ουκρανία».
Υπενθυμίζεται ότι η Σλοβακία έχει προαναγγείλει ότι θα δώσει στο Κίεβο τους δικούς της S-300, ζητώντας να αντικατασταθούν με Patriot. Ενώ στις ΗΠΑ το Κογκρέσο πιέζει τον Biden να μεσολαβήσει για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών MiG και S-300 από ΝΑΤΟϊκές χώρες στην Ουκρανία. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα, ωστόσο η κυβέρνηση Biden είναι εξαιρετικά επιφυλακτική φοβούμενη την αντίδραση της Ρωσίας στην περίπτωση που χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ μεταφέρουν στην Ουκρανία ισχυρά αμυντικά συστήματα.

Η τουρκική προκλητικότητα

Ερωτηθείς την τουρκική προκλητικότητα και τις δηλώσεις περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Hulusi Akar, ο κ. Οικονόμου παρέπεμψε στη δήλωση του Έλληνα υπουργού Άμυνας και τόνισε ότι «δεν έγινε, ούτε θα μπορούσε να γίνει συζήτηση για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου».
«Σε ό,τι αφορά τις θέσεις μας για τη μόνη διαφορά μας με την Τουρκία, η χώρα μας δεν έχει μετακινηθεί, ως εκ τούτου δεν μπορεί να συζητηθεί τέτοιο ζήτημα» σημείωσε ο κ. Οικονόμου.
Ο κ. Οικονόμου κληθείς επίσης να σχολιάσει το μπαράζ παραβιάσεων που έκανε η Τουρκία την Πέμπτη (17/3/2022) ανέφερε ότι δεν συμβαδίζουν με το Διεθνές Δίκαιο. Ωστόσο, ο ίδιος παρέπεμψε στο κλίμα της συνάντησης Μητσοτάκη και Erdogan λέγοντας ότι «οι τόνοι από την πλευρά ήταν διακριτοί» ενώ συμπλήρωσε ότι «είναι προς όφελός μας να έχουμε όσο το δυνατό λιγότερες εντάσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης