Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κρίσεις και αβεβαιότητα φέρνουν εκλογές το φθινόπωρο 2022 – Το διεθνές περιβάλλον «χαλάει» τα σχέδια Μητσοτάκη

Κρίσεις και αβεβαιότητα φέρνουν εκλογές το φθινόπωρο 2022 – Το διεθνές περιβάλλον «χαλάει» τα σχέδια Μητσοτάκη
Άσχημες συνθήκες για ανάδειξη κυβερνητικών πρωτοβουλιών
Σχετικά Άρθρα

Oι αλλεπάλληλες κρίσεις που διαχειρίστηκε μείωσαν το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης και ανέτρεψαν τους σχεδιασμούς του Πρωθυπουργού για εξάντληση της τετραετίας, όσο και αν είχε επενδύσει σε αυτήν.
Με αυτή τη φράση κορυφαίος υπουργός έλεγε σε φίλο του βουλευτή πως έχει η κατάσταση αυτή τη στιγμή στο πολιτικό σκηνικό.

Κορυφαίοι υπουργοί βλέπουν εκλογές το φθινόπωρο 2022


Ο ίδιος ο υπουργός τόνιζε ότι η δική του η αίσθηση είναι ότι εκλογές δεν μπορούν να γίνουν τόσο άμεσα, όπως λένε κάποιοι μέσα στον Μάιο, αλλά δεν μπορούν να καθυστερήσουν τόσο και να πάνε το 2023.
Άρα να γίνουν το φθινόπωρο του 2022.
Την ίδια άποψη συμμερίζονται πολλοί υπουργοί και βουλευτές του κόμματος που έχουν αρχίσει μία άτυπη προεκλογική αναμέτρηση.

Ο Πρωθυπουργός επίσπευσε νωρίτερα κάποιες παροχές

Κρυφές δημοσκοπήσεις στις περιφέρειες τους, έκτακτες τροπολογίες και νομοσχέδια αλλά και παροχές που χρονικά ήρθαν μπροστά.
Υπουργός έλεγε ξεκάθαρα ότι κανείς δεν περίμενε ότι ο Πρωθυπουργός θα φέρει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στις αρχές του 2022, όπως επίσης, κανείς δεν περίμενε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα έρθει νωρίτερα, τον Μάιο και θα είναι μεγάλη, όπως φημολογείται.
Και όλα αυτά πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία που δυσχέρανε ακόμα περισσότερο την κατάσταση… Μήπως, το Μαξίμου είχε ήδη σχεδιάσει την συντόμευση της εκλογικής αναμέτρησης μέσα στο 2022;

Άσχημες συνθήκες για ανάδειξη κυβερνητικών πρωτοβουλιών

Η αλήθεια είναι ότι το παρόν οικονομικό σκηνικό προσφέρει τις χειρότερες συνθήκες για μία κυβέρνηση που θέλει να προχωρήσει το κυβερνητικό της έργο.
Τίποτα δεν θα μπορεί να αναδειχθεί, καμία σοβαρή μεταρρύθμιση δεν μπορεί να εντυπωθεί στον κόσμο, όταν έχεις να κάνεις με μία καθημερινή λαίλαπα στις τιμές των προϊόντων, στις τιμές των καυσίμων και του φυσικού αερίου και φυσικά στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Που κάνουν focus οι προβλέψεις;


Οι προβλέψεις δεν είναι θετικές, ακόμα και να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ισχυρίζεται ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 11% ενώ έκθεση της ΓΕΣΕΒΕ τονίζει ότι η κατανάλωση μέσα σε αυτές τις συνθήκες θα μειωθεί.
Σε μία οικονομία, όπως η ελληνική, που στηρίζεται κατά βάση στην κατανάλωση αυτό θα έχει σοβαρό αντίκτυπο. Παράλληλα, όπως φάνηκε από την πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup, οι ισχυροί δεν έχουν πειστεί ότι πρέπει να δώσουν μεγάλη ευελιξία στις χώρες με υψηλά δημόσια χρέη.
Θα φανεί τον Μάιο, όταν μετρηθούν οι επιπτώσεις του πολέμου, αν θα παρακαμφθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας για το 2023. Οπότε, αυτή η αναμονή είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για μεγάλες παροχές.

Σημαντικές αναφορές από Μητσοτάκη για δημοσιονομική σταθερότητα


Άλλωστε, όποιος είδε καλά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού δεν μπορεί να μην συγκράτησε την επισήμανση που έκανε 2-3 φορές, ότι θα πρέπει να προστατευτεί η δημοσιονομική σταθερότητα και ότι αν ήταν στο χέρι του το τριπλό πακέτο μέτρων (καύσιμα, έκτακτο επίδομα, επιδότηση λογαριασμών) που εξήγγειλε, θα ήταν μεγαλύτερο και θα είχε μεγαλύτερη εμβέλεια.
Επίσης, τόνισε ότι οι παλιές θυσίες και το έργο που έχει γίνει, δεν πρέπει τώρα να ναρκοθετηθούν.
Η αποφυγή δημοσιονομικού εκτροχιασμού γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ, όταν ακόμα στην Ε.Ε δεν έχουν πάρει τις οριστικές αποφάσεις τους.

Από την μία κρίση στην άλλη τρία χρόνια τώρα


Παρατηρητές του χώρου, εκτιμούν ότι ο πολιτικός χρόνος δεν είναι παντοτινός για μία κυβέρνηση. Στην πρώτη διετία ουσιαστικά προχωράς το δύσκολο έργο και τα άλλα 2 έτη κάνεις διαχείριση.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναγκάστηκε από τις συνθήκες να κάνει διαχείριση κρίσεων πριν κλείσει χρόνο.
Στον Έβρο, μετά με την κρίση πανδημίας του covid 19 που έφερε το άδικο και αχρείαστο lockdown που με την σειρά προξένησε οικονομική κρίση που έφερε την οικονομία στο -9% ύφεση.
Και από εκεί, στην πληθωριστική κρίση που ουσιαστικά ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021 και που πήρε τεράστιες διαστάσεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου 2022.
Και τώρα, υπάρχει και ο κίνδυνος για νέο κύμα πανδημίας με την Omicron 2.

Λογική μία αναμέτρηση το φθινόπωρο μετά από μία θετική τουριστική χρονιά


Υπό αυτό το πρίσμα, η προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο του 2022 φαίνεται μία λύση, όχι η ιδανικότερη αλλά απαραίτητη.
Η κυβέρνηση διαθέτει την κυριαρχία έναντι των άλλων αντιπάλων, αλλά η αυτοδυναμία είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό αφού η φθορά μέχρι τις εκλογές θα είναι σημαντική από τις παραπάνω κρίσεις (ακρίβεια, ενεργεια, covid 19). Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπολογίζει στην αλλαγή ψυχολογίας που θα φέρει η τουριστική περίοδος.
Οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και ο κλάδος του τουρισμού την αναμένουν ενώ και ο απλός πολίτης είτε την πασχαλινή περίοδο είτε, περισσότερο, την καλοκαιρινή περίοδο θα έχει την ευκαιρία να την περάσει χωρίς περιοριστικά μέτρα.
Mε μία υποσημείωση, να μην έχουμε τα ακραία φαινόμενα των πυρκαγιών που ζήσαμε τον Αύγουστο του 2021.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης