Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έρχεται το κουπόνι στα καύσιμα - Ποιους θα αφορά το μέτρο, οι άξονες του κυβερνητικού σχεδίου

Έρχεται το κουπόνι στα καύσιμα  - Ποιους θα αφορά το μέτρο, οι άξονες του κυβερνητικού σχεδίου
Μέχρι τέλος της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθεί η έκτακτη καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στα νοικοκυριά, η λεγόμενη «επιταγή ακρίβειας»
Σχετικά Άρθρα

Νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων με την προσθήκη ειδικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών των καυσίμων.
Η κυβέρνηση θέλει να κατευθύνει τη στήριξη στα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και όχι να εφαρμόσει ένα οριζόντιο μέτρο από το οποίο θα επωφεληθούν οι πάντες, όπως π.χ. μια γενική μείωση του ΦΠΑ ή του ΕΦΚ στα καύσιμα, σύμφωνα με την «Καθημερινή» που επικαλείται αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.
«Δεν θέλουμε να επωφεληθεί αυτός που οδηγεί Καγιέν στην Εκάλη ή Φεράρι στη Γλυφάδα», σημείωναν χαρακτηριστικά οι πηγές.
Η στήριξη αυτή θα μπορούσε να γίνει πιθανώς με κάποιας μορφής επιστροφή φόρου ή με κουπόνι καυσίμων για τους εισοδηματικά αδύναμους.
Η Πορτογαλία επιδοτεί τη δαπάνη για καύσιμα έως 50 λίτρα τον μήνα, με κόστος 133 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό της.
Η κυβέρνηση εδώ θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα μέτρο στήριξης των ευάλωτων επιστρέφοντας τα επιπλέον έσοδα από ΦΠΑ στα καύσιμα. Οι πηγές ανέφεραν ότι «τα μέτρα θα είναι συγκρατημένα και προσωρινά, στον βαθμό που θεωρούμε ότι τα αντέχουμε».

Επιβεβαίωση

Το δημοσίευμα επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η τιμή της βενζίνης «έχει ξεφύγει επικίνδυνα» επισημαίνοντας ότι δε θα μείνει έξω από το πεδίο των κυβερνητικών παρεμβάσεων, «πάντοτε στο πλαίσιο λελογισμένων κινήσεων»
«Πάντοτε στο πλαίσιο λελογισμένων κινήσεων» πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου, επιβεβαιώνοντας τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος προ ημερών μίλησε για παρεμβάσεις στις τιμές των καυσίμων.
Όπως είπε ,«οι τιμές στη βενζίνη ξεφεύγουν επικίνδυνα. Πρόκειται για μία δαπάνη, η οποία στην ουσία αφορά τους πάντες και ως ένα βαθμό είναι μη ελαστική, καθώς είναι αναγκαία για να πάει ο άλλος στη δουλειά του, για να μεταφερθούν αγαθά. Είναι σαφές ότι δεν θα μείνει έξω από το πεδίο των παρεμβάσεών μας, πάντοτε στο πλαίσιο λελογισμένων κινήσεων για να νιώσει ο κόσμος και εκεί τη στήριξη για το μετριασμό των επιπτώσεων.
Θα έχουμε καλή είδηση για το σύνολο των τομέων της αγοράς, καθώς οι δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει γίνονται ολοένα και πιο μεγάλες, γίνονται ανυπέρβλητες. Με τρόπους στοχευμένους, με τρόπους καλά μετρημένους και σχεδιασμένους θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Αυτό είναι που είπε από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός».
Πρόσθεσε πως μέσα στις επόμενες ημέρες -όπως είπε ο Πρωθυπουργός- μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, θα ανακοινωθούν τα μέτρα, που θα είναι ουσιαστική βοήθεια και συνδρομή στο εισόδημα των νοικοκυριών.


Έρχεται η επιταγή ακρίβειας

Ακόμη, ο κ. Οικονόμου προανήγγειλε ότι μέχρι τέλος της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθεί η έκτακτη καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στα νοικοκυριά, η λεγόμενη «επιταγή ακρίβειας».
Όπως είπε, «θα δοθεί η δυνατότητα στα νοικοκυριά να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανατιμήσεις. Κυρίως σε αυτούς που είναι πιο ευάλωτοι. Γίνεται τεράστια προσπάθεια να δούμε πόσο περισσότερους
μπορούμε να συμπεριλάβουμε. Διότι εδώ πλέον οι δυσκολίες δεν είναι μόνο στους χαμηλόμισθους και στους χαμηλοσυνταξιούχους. Εκεί είναι τεράστιες και μεγάλες, αλλά και η οικογένεια που έχει παιδιά, που πληρώνει φροντιστήρια, που τα παιδιά σπουδάζουν σε άλλη πόλη, όλος αυτός ο κόσμος περνάει δύσκολα. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να σταθούμε στο πλευρό όσο το δυνατόν περισσότερων, χωρίς να λέμε ψέματα στον κόσμο.
Καμία Κυβέρνηση πουθενά, δεν μπορεί να μηδενίσει αυτές τις επιπτώσεις. Κλονίζεται συθέμελα η παγκόσμια οικονομία. Γι’ αυτό η Ευρώπη οφείλει να δώσει ριζοσπαστικές απαντήσεις και λύσεις.
Η οριζόντια στήριξη σε ό,τι αφορά το ρεύμα που έχει ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο και κλιμακώνεται μήνα με το μήνα, θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί. Θα τη χρηματοδοτεί η Κυβέρνηση, θα τη χρηματοδοτεί η Δ.Ε.Η., που κάποιοι λένε ότι έχει υπερκέρδη. Οκτακόσια εκατομμύρια έχει δώσει η Δ.Ε.Η., ήδη. Και αυτό γιατί απέφυγε τη χρεοκοπία, στην οποία την οδηγούσε η προηγούμενη Κυβέρνηση».

Μέτρα στήριξης

Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να μετριάσει τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων, τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.
Μάλιστα, ο κ. Οικονόμου μιλώντας για τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα, σημείωσε ότι θα ενισχυθεί η στήριξη στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.
«Θα κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε, σε συνδυασμό και με τις διεθνείς πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, για να μετριάσουμε αυτές τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Δυσκολίες που έχουν να κάνουν με το εισόδημά του, με την αντιμετώπιση βασικών του αναγκών. Δυσκολίες που τις βλέπουμε μέρα με τη μέρα να γιγαντώνονται, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε ότι «η διεθνής πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για να μπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές, εκεί που διαμορφώνονται, εκεί που υπάρχει το πρόβλημα, έτυχε τεράστιας ανταπόκρισης, όχι μόνο ενδιαφέροντος, από ξένα Μέσα, ξένες προσωπικότητες, ηγέτες κλπ, αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής που έγινε στη Γαλλία. Λένε κάποιοι διάφορα ανεφάρμοστα και απίστευτα πράγματα. Σου λένε «γιατί δεν βάζει η Ελλάδα μόνη της πλαφόν». Μα, το πλαφόν πρέπει να μπει εκεί που διαμορφώνεται η τιμή. Όταν δεν είσαι παραγωγός φυσικού αερίου, θα έρθεις να επιδοτήσεις τη διαφορά με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Θα «κυνηγάς και την ουρά σου», δεν θα έχεις αποτέλεσμα.
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός και στην επιστολή του, αλλά και στην τοποθέτησή του, που συμπεριλήφθηκε στα Συμπεράσματα, εδώ είχαμε μια τεράστια στρέβλωση στη λειτουργία της αγορά διεθνώς. Η Ευρώπη, λοιπόν, οφείλει να μην παρακολουθεί με σταυρωμένα χέρια.
Μόλις είδαν οι αγορές ότι υπάρχει μια κινητικότητα στην ουσία, στον πυρήνα του προβλήματος, αντέδρασαν θετικά, πήγε προς τα κάτω η τιμή του φυσικού αερίου. Αυτό, όμως, πρέπει να αποκτήσει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά και να συνδυαστεί με μια σειρά κι άλλων ενεργειών που έχουν να κάνουν συνολικά με τη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς διεθνώς.
Οι παροχές, θα συνεχίσουν την οριζόντια στήριξη και θα την ενισχύσουν. Από το Σεπτέμβριο μέχρι τώρα έχουν δοθεί πάνω από 2 δισ. ευρώ. Από την πρώτη στιγμή γίνεται ό,τι είναι δυνατό για να μετριάσουμε αυτές τις επιπτώσεις. Θα συνεχιστεί αυτό και το επόμενο διάστημα σε ό,τι αφορά την οριζόντια στήριξη. Αλλά, δεν θα μείνουμε μόνο εκεί. Θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των απωλειών να αντικατασταθεί».

Βολές κατά ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο κ. Οικονόμου λέγοντας πως «είμαστε αντιμέτωποι με την απειλή εκδήλωσης ενός δεύτερου κύματος λαϊκισμού και αντισυστημικής συμπεριφοράς σαν αυτή που είδαμε πόσο πολύ κόστισε στη χώρα την περασμένη δεκαετία. Δεν πρέπει να αφήσουμε τη δημαγωγία, που θυμώνει τον κόσμο, να βρει πρόσφορο πεδίο».
Υπογράμμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι εκτός τόπου και χρόνου και «δεν μπορεί να ερμηνεύσει το μέγεθος της κρίσης από το μένος του στον Μητσοτάκη. Είτε έχει τεράστια άγνοια , είτε ο λόγος του χαρακτηρίζεται από τεράστιο βαθμό υποκρισίας. Και τα δύο είναι απαράδεκτα για τον θεσμικό ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως έκανε και στην πανδημία, έτσι και τώρα, δημαγωγεί, ψευδολογεί και προτείνει πράγματα ανεφάρμοστα και δεν αντιμετωπίζουν την ουσία του προβλήματος».

Για εκλογές

«Η άποψη του Πρωθυπουργού και το πνεύμα της κυβερνητικής πολιτικής είναι το συμφέρον του κόσμου και της Πατρίδας.
Αυτήν την ώρα διαχειριζόμαστε μια επιπλέον τεράστια εξωγενή κρίση. Ο κόσμος θέλει σταθερότητα, θέλει να εμπεδώσουμε ακόμη περισσότερο ένα αίσθημα ασφαλείας.
Νιώθει τις επιπτώσεις του πολέμου στην καθημερινότητά του, στη ζωή του. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους με τον εκλογικό νόμο που υπάρχει και θα τις κερδίσει ο Πρωθυπουργός» , κατέληξε ο κ. Οικονόμου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης