Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οικονόμου: Θα συνεχιστεί η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων - Ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας

Οικονόμου: Θα συνεχιστεί η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων - Ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας
"Η οριζόντια στήριξη σε ό,τι αφορά το ενεργειακό θα συνεχιστεί. Τον Φεβρουάριο ήταν 350 εκατ. Αντίστοιχη στήριξη θα υπάρξει και τον Μάρτιο για νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις" τόνισε ο κ. Οικονόμου

«Οι οικονομικές επιπτώσεις της πολεμικής σύρραξης είναι τεράστιες. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε -και δυστυχώς θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε- είναι πάρα πολύ μεγάλες», ανέφερε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση ήδη παρενέβη και στηρίζει.
«Βλέπουμε τι γίνεται στη διαμόρφωση των διεθνών τιμών στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο, στο ηλεκτρικό ρεύμα, παντού. Από εκεί και πέρα, η Κυβέρνηση -όπως και το προηγούμενο διάστημα- παρενέβη, στηρίζει. Μέχρι τώρα έχουμε δώσει 2 δισ. ευρώ και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να περιορίσουμε το «αποτύπωμα» αυτών των συνεπειών. Λέω να το περιορίσουμε, όχι να το μηδενίσουμε, διότι δεν υπάρχει πολιτική ή Κυβέρνηση στον κόσμο που να έχει μπορέσει να μηδενίσει τις οικονομικές συνέπειες στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών. Κατ’ αρχάς, η οριζόντια στήριξη σε ό,τι αφορά το ενεργειακό θα συνεχιστεί. Τον Φεβρουάριο ήταν 350 εκατ. Αντίστοιχη στήριξη θα υπάρξει και τον Μάρτιο για νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις», τόνισε ο κ. Οικονόμου μιλώντας στο mega.
Πρόσθεσε ότι ακολουθείται παράλληλα μία πολιτική έμμεσης ενίσχυσης του εισοδήματος.
Όπως εξήγησε, «η μείωση του ΕΝΦΙΑ έρχεται να προστεθεί στις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, που αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα. Επιπλέον, επειδή προφανώς θα υπάρξουν κατηγορίες συμπολιτών μας που θα αντιμετωπίσουν ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες, γιατί το εισόδημά τους είναι μικρότερο, θα υπάρξει -όπως έχει ξεκαθαρίσει ο Πρωθυπουργός- συγκεκριμένη εισοδηματική στήριξη προς τους ανθρώπους αυτούς, έτσι ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν μέρος της ακρίβειας. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρχει αυτή η ενίσχυση και θα αποσαφηνιστεί και το ύψος και η περίμετρός της».

Για φαινόμενα αισχροκέρδειας

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε πως υπάρχει αυξημένη ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού σε όλο του το εύρος για να αποφύγουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας και εκμετάλλευσης από κάποιους -εάν υπάρχουν αυτοί- της εξαιρετικά αρνητικής διεθνούς συγκυρίας.
Όπως είπε, ήδη, πέρασε στη Βουλή τροπολογία για να μπαίνουν όρια στο κέρδος, όχι στην τιμή, ενώ έχουν αναπτυχθεί και πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Περί μέτρων και μείωσης ΦΠΑ

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο, ως αποτέλεσμα πολλαπλών κρίσεων, που πιέζει πάρα πολύ την οικιακή οικονομία και τις τσέπες όλων μας. Πρέπει με κινήσεις σώφρονες και συνετές, να εξαντλήσουμε ό,τι δυνατότητα υπάρχει στα χέρια μας. Κάθε μήνας που περνάει, προστίθεται και κάτι άλλο. Κάθε μήνας που περνάει, η Κυβέρνηση, επιστρατεύει, στο πλαίσιο του δυνατού, όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, όχι για να μηδενίσει, αλλά για να στηρίξει κάθε φορά, όλο και περισσότερο τις τσέπες των νοικοκυριών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Επανέλαβε ότι «όταν κανείς παίρνει μέτρα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του δύο πράγματα: Πρώτον, τα μέτρα να έχουν την όσο το δυνατόν πιο δίκαιη και πιο αποτελεσματική επιρροή στην κοινωνία. Και δεύτερον -πάρα πολύ
σημαντικό- πρέπει να έχεις και την άλλη σου ματιά στραμμένη στα δημοσιονομικά, στον τρόπο με τον οποίο εκτελείται ο Προϋπολογισμός, στην εικόνα της ελληνικής οικονομίας, στην ικανότητα του Κράτους να μπορεί ταυτόχρονα να στηρίζει τη λειτουργία του, την κοινωνική πολιτική, δομές κρίσιμες, να προσλαμβάνει εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς».
Σε ό,τι αφορά τα καταναλωτικά αγαθά, εξήγησε ότι «δεν μπορεί να σου εγγυηθεί κανείς ότι τη μείωση που θα γίνει στον Φ.Π.Α. θα την καταλάβει αυτομάτως ο καταναλωτής για μία σειρά από λόγους. Εάν αποφασίσει κανείς να πάει μέσω των φορολογικών εργαλείων να κάνει μία πολιτική για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό ή την ακρίβεια, υπάρχουν ισχυρές ενστάσεις και προβλήματα και σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα του μέτρου και σε ό,τι αφορά την κατηγορία των εσόδων».

Για νέα αύξηση κατώτατου μισθού

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, «η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα μπορούσε να έρθει νωρίτερα, γιατί προκύπτει μέσα από μία πολύ συγκεκριμένη διαδικασία, που απαιτεί όλο αυτό το χρονικό
διάστημα».
«Μέσα στο πλαίσιο που οι διαδικασίες αυτές ορίζουν -με ταχύτατο τρόπο- κινούμαστε για να έχει ο κόσμος από 1η Μαΐου, αύξηση των εισοδημάτων του», συμπλήρωσε.

Για την αποστολή αμυντικού εξοπλισμού στην Ουκρανία

«Η απόφαση μας αυτή ήταν ηθικά σωστή και εθνικά επιβεβλημένη. Ήταν μία απόφαση η οποία αντανακλά, με πάρα πολύ καθαρό τρόπο, ότι βρισκόμαστε με το πλευρό του Δικαίου, της Δημοκρατίας, των Διεθνών Συνθηκών», ανέφερε ο κ. Οικονόμου για την αποστολή αμυντικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.
Όπως είπε, «ο εξοπλισμός που στείλαμε ήταν στοιχειώδες αμυντικό υλικό που θα βοηθούσε τους Ουκρανούς πολίτες να έχουν μία πιο αποτελεσματική άμυνα. Είναι κάτι που το κάνουν όλες οι χώρες της Ευρώπης. Θυμάμαι στη συζήτηση στη Βουλή, να επικαλείται ο κ. Τσίπρας την Ισπανία και να λέει «γιατί δεν κάνετε ό,τι η Ισπανία;».
Την επόμενη μέρα, η Ισπανία έστειλε εξοπλισμό. Είναι κάτι που κάνει η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών χωρών. Είναι το ηθικά σωστό και το εθνικά επιβεβλημένο».
Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι πλήρως ταυτισμένη με τους εταίρους της και τους συμμάχους της σε ό,τι αφορά την υποστήριξη του Ουκρανικού λαού απέναντι σε αυτήν την εισβολή, απέναντι σε αυτήν την επίθεση που δέχεται.
«Είναι εθνικά επιβεβλημένη αυτή η στάση για ένα ακόμη λόγο. Γιατί, έχουμε έρθει και εμείς αντιμέτωποι με απόπειρες αναθεωρητισμού, με προκλήσεις, με αμφισβήτηση Διεθνών Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου. Η χώρα μας λοιπόν που αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις, δεν έχει κανένα συμφέρον, κανένα όφελος για να μην τάσσεται χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, στο πλευρό του Δικαίου, του Δυτικού κόσμου, των συμμάχων και των εταίρων μας, στην προσπάθεια αντιμετώπισης αυτών των συμπεριφορών», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης