Τελευταία Νέα
Πολιτική

Crash test της κυβέρνησης στη Βουλή για την αντιρωσική στρατηγική – Επιφυλάξεις από τα κόμματα αλλά… και θέμα Δένδια

Crash test της κυβέρνησης στη Βουλή για την αντιρωσική στρατηγική – Επιφυλάξεις από τα κόμματα αλλά… και θέμα Δένδια
Οι διαφορετικές στάσεις των κομμάτων απέναντι στην κυβερνητική γραμμή για το Ουκρανικό
Σχετικά Άρθρα

Σοβαρές επιφυλάξεις θα εκφράσουν οι πολιτικοί αρχηγοί σήμερα 1 Μρτίου 2022 στην Βουλή κατά τη συζήτηση σχετικά με την ουκρανική κρίση και τις επιπτώσεις που έχει αυτή στην Ελλάδα.
Οι επιφυλάξεις συνίστανται στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει μία απόλυτα αντι-ρωσική στρατηγική η οποία, όπως τόνισε και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Putin, θα έχει επιπτώσεις, ιδιαίτερα στις χώρες που έχουν προμηθεύει την Ουκρανία με στρατιωτικό ή αμυντικό υλικό.
Και η Ελλάδα είναι μία από αυτές.
Ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία διατηρεί μία πολιτική ίσων αποστάσεων προς Ουκρανία και Ρωσία, ικανοποιώντας και το ΝΑΤΟ κλείνοντας τα Στενά για τα πολεμικά πλοία αλλά και τη Ρωσία αποφεύγοντας να στείλει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, παρά μόνο ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι διαφορετικές στάσεις των κομμάτων απέναντι στην κυβερνητική γραμμή


Ο Αλέξης Τσίπρας έχει διατηρήσει μία διαφορετική στάση από την κυβέρνηση, η οποία αποτυπώνεται στην φράση ότι πρέπει να σταματήσει η ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει εκφράσει σημαντικές ενστάσεις για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία και αναρωτιέται εάν ακολουθώντας αυτή την αντι-ρωσική στρατηγική λάβαμε εμπράγματες εγγυήσεις για τα συμφέροντά μας.
Το ΚΙΝΑΛ και ο Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκεται κοντά στην στάση του Πρωθυπουργού αλλά θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών σε αυτή τη φάση.
Επίσης, έχει επιτεθεί σε Α. Τσίπρα και Κ. Βελόπουλο για «ισαποστακισμό», δηλαδή για τις «ίσες αποστάσεις» που έχουν κρατήσει απέναντι στην Ρωσία και την Ουκρανία.

Βενιζέλος και εν μέρει το ΠΑΣΟΚ θέτει θέμα Δένδια και ασύνταχτης διπλωματίας


Από την άλλη, έχει παρέμβει και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, θέτοντας θέμα Νίκου Δένδια καθώς υπάρχει μία σχετική φημολογία από φιλοκυβερνητικές εφημερίδες ότι υπήρξε διάσταση απόψεων Μαξίμου - ΥΠΕΞ για την ουκρανική κρίση αλλά και για πρωτοβουλίες του έλληνα υπουργού στην συνάντηση με τον ρώσο Lavrov όπως αυτή της διαμεσολάβησης της Ρωσίας στην Τουρκία για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.
Ο Β. Βενιζέλος χαρακτήρισε διπλωματική αστειότητα τη σχετική πρωτοβουλία όταν αυτή τη στιγμή είναι στο επίκεντρο το ουκρανικό και διακυβεύονται μεγαλύτερα ζητήματα.
Πληροφορίες, θέλουν, πάντως και το επίσημο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να θέτει το ζήτημα ασύνταχτης διπλωματίας για το ουκρανικό ζήτημα καθώς η αποστολή αμυντικού υλικού δεν αποφασίστηκε στο ΚΥΣΕΑ, ήταν απόφαση Πρωθυπουργού που κοινοποιήθηκε στα μέλη του ΚΥΣΕΑ…

Το θέμα της ομογένειας και του έλληνα διπλωμάτη στο Κίεβο


Ο Πρωθυπουργός, είναι σίγουρο, ότι θα αναφερθεί στο αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει στους έλληνες ομογενείς της Μαριούπολης και των γύρω περιοχών αφού με τους βομβαρδισμούς έχουν σκοτωθεί 10 ομογενείς.
Ο Πρωθυπουργός θα κληθεί να απαντήσει και για το θέμα του έλληνα διπλωμάτη στο Κίεβο που έφυγε από την διπλωματική κατοικία, θέμα που έχει απασχολήσει πολλούς καθώς και για τον λόγο που έφυγε όταν πλέον δεν είναι ασφαλής η μετακίνησή των πολιτών στο Κίεβο.
Πάντως, στο θέμα της ομογένειας δικαιολογήσει και σε ένα βαθμό την μεγάλη στήριξη που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση στην Ουκρανία αλλά και τις προσωπικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο Zelensky.
Επίσης, θα αναφερθεί και στο αίτημα της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο θα στηρίξει θερμά.

Τι θα πει ο Πρωθυπουργός για τα μέτρα ανακούφισης των καναλωτών


Επίσης, ο Πρωθυπουργός θα αναφέρει στην εθνική αντιπροσωπεία τι αναμένει από την υιοθέτηση της πρότασης για μέτρα υπέρ των καταναλωτών ενέργειας από τη Σύνοδο Κορυφής.
Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί τίποτα, αλλά υπάρχουν πολύ μεγάλες προσδοκίες είτε να ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα είτε να μην ισχύσουν οι προβλεπόμενοι δημοσιονομικοί κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας το 2023. Δηλαδή να έχουμε άλλη μία χρονιά χωρίς την ανάγκη επίτευξης υποχρεωτικών πλεονασμάτων.
Άλλωστε, οι προϋπολογισμοί των χωρών από τα μέτρα επιδότησης υπέρ των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου έχουν ήδη εκτροχιάσει τους προϋπολογισμούς των χωρών.
Βέβαια, υπάρχει όμως και ο μεγάλος κίνδυνος – εάν υπάρξει πιο σκληρή σύγκρουση Ευρώπης-Ρωσίας- να κοπεί το ρωσικό φυσικό αέριο, εξέλιξη ιδιαίτερα δύσκολη για τις ευρωπαϊκές χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό.
Είναι σίγουρο ότι οι αντιπολιτευτικές πολιτικές δυνάμεις θα επικρίνουν την κυβέρνηση και θα ζητήσουν περισσότερα ανακουφιστικά μέτρα για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης