Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οικονόμου: Ευθυγραμμισμένη με τις αποφάσεις ΕΕ, ΝΑΤΟ η αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Οικονόμου: Ευθυγραμμισμένη με τις αποφάσεις ΕΕ, ΝΑΤΟ η αποστολή όπλων στην Ουκρανία
Ο κ.Οικονόμου αναφέρθηκε στα μέτρα που εξετάζονται για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
Σχετικά Άρθρα

Την θέση πως η απόφαση της Ελλάδας να στείλει όπλα στην Ουκρανία είναι ευθυγραμμισμένη με τις αντίστοιχες αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, ο οποίος υποστήριξε πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, «επανατοποθετεί την πραγματικότητα τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον πλανήτη σε πολλαπλά επίπεδα».
«Αμφισβητούνται πολλές από τις βεβαιότητες με τις οποίες προχωρήσαμε μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Είναι ανάγκη λοιπόν να προσαρμοστούμε γρήγορα στα νέα δεδομένα και να ανταποκριθούμε στο νέο περιβάλλον» είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ.Οικονόμου, επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που διαδραματίζονται μετά την εισβολή στην Ουκρανία και συμμετέχει ενεργά στις αποφάσεις των εταίρων και των συμμάχων της για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και τη στήριξη του ουκρανικού λαού».

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Zelensky

Αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ο κ.Οικονόμου είπε πως ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας και την ετοιμότητά της να παράσχει βοήθεια προς την Ουκρανία σε τομείς που θα ζητηθεί. «Ήδη στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας -ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας και σε συνεννόηση με τους συμμάχους και τους εταίρους της- έστειλε χθες, αμυντικό υλικό με 2 C-130, καθώς και σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια την οποία συνόδευσε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ο κ. Χαρδαλιάς.
Στο μεταξύ, ύστερα από οδηγίες του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια πραγματοποιήθηκε χθες έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα, για τις αεροπορικές επιθέσεις στα χωριά Σαρτανά και Μπουγά, που στοίχισαν τη ζωή σε 10 Έλληνες ομογενείς.
Εκφράστηκε αποτροπιασμός για τις απρόκλητες στρατιωτικές επιθέσεις και ζητήθηκε από την Ρωσία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού» ανέφερε ο κ.Οικονόμου.

Μέτρα για την ενεργειακή κρίση

Ο κ.Οικονόμου αναφέρθηκε και στην υιοθέτηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Όπως είπε, στο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ αναφέρεται πως η Κομισιόν να παρουσιάσει μέτρα εκτάκτου ανάγκης όσο το συντομότερο γίνεται.
Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε ανάμεσα στα άλλα:

  • Να δημιουργηθεί ένα ταμείο το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από μελλοντικές εισροές από τα δικαιώματα ρύπων, προκειμένου να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
  • Να γίνουν συντονισμένες αγορές αερίου από την Ε.Ε..
  • Να υπάρξει εξαίρεση από δημοσιονομικούς κανόνες για το διάστημα που θα διαρκέσει η κρίση, για μια σειρά από δαπάνες και ενεργειακές, ενδεχομένως και αμυντικές.

Ενεργειακός εφοδιασμός

Επιπλέον, σημείωσε ότι εξετάζονται συνεχώς όλα τα σενάρια -ακόμα και τα πιο δυσμενή - για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Από την εξέταση των δεδομένων μέχρι στιγμής διαπιστώνεται ότι:

  • Η τροφοδοσία με φυσικό αέριο μέχρι αυτή την ώρα συνεχίζεται δίχως διαταραχές.
  • Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, αλλά και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους προμηθευτές τους, προκειμένου να εξασφαλιστούν περισσότερα φορτία LNG.
  • Η πληρότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
  • Υπάρχει δυνατότητα αύξησης της ποσότητας φυσικού αερίου μέσα από τον αγωγό TAP.
  • Οι λιγνιτικές μονάδες της Δ.Ε.Η., πέρα από την καθημερινή εξορυκτική δραστηριότητα, έχουν σημαντική διαθεσιμότητα αποθεμάτων λιγνίτη.
  • Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.
  • Οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, έχουν δυνατότητα λειτουργίας και με diesel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης