Τελευταία Νέα
Πολιτική

Mέτρα κατά της οπαδικής βίας - Κλείνουν όλες οι λέσχες έως τις 31/7 - Στη φυλακή οι χούλιγκαν, τέλος οι κουκούλες

Mέτρα κατά της οπαδικής βίας - Κλείνουν όλες οι λέσχες έως τις 31/7 - Στη φυλακή οι χούλιγκαν, τέλος οι κουκούλες
Aυστηροποίηση του ιδιώνυμου (με κανένα παράθυρο για αναστολή έκτισης ποινής), καθώς και απαγόρευση χρήσης κουκούλων από τους φιλάθλους
Σχετικά Άρθρα
Την αναστολή λειτουργίας όλων των Λεσχών Φιλάθλων πανελλαδικά έως 31 Ιουλίου 2022, ανακοίνωσε ο υπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την παρουσίαση των βασικών σημείων των επικείμενων νομοθετικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, με τραγική αφορμή τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού.
Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε η αυστηροποίηση των ποινών για αδικήματα οπαδικής βίας, το ιδιώνυμο για όσους επιχειρούν με διάφορα μέσα να αποκρύψουν την ταυτοποίηση του προσώπου τους από τις κάμερες εποπτείας και η απαγόρευση της αναστρολής εκτέλεσης ποινής.
Οι ανακοινώσεις έγινανστη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σημείωσε ότι κεντρική προτεραιότητα των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης που ανακοινώνονται αυτή τη στιγμή, είναι η αρχή μηδενικής ανοχής απέναντι σε κάθε βίαιη και κακοποιητική συμπεριφορά.

Θεοδωρικάκος: Αυστηροί έλεγχοι σε συνδέσμους και ΠΑΕ

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος ευχήθηκε η σημερινή συνέντευξη Τύπου να μη γινόταν ποτέ και ο Άλκης Καμπανός να βρισκόταν εν ζωή.
Ο υπουργός  χαρακτήρισε «θέμα τιμής» την ανακάλυψη των δολοφόνων του Αλκη: «Απαντήσαμε εμπράκτως στην καχυποψία και τη δυσπιστία. Πολλοί αστυνομικοί δεν έφευγαν από τις υπηρεσίες τους έως ότου διαλευκανθεί η υπόθεση. Μόνο τις τελευταίες 2 εβδομάδες η αστυνομία έκλεισε 17 συνδέσμους», πρόσθεσε.
«Ήρθε η ώρα, αντί να σκοτώνονται τα παιδιά μας άδικα, να "σκοτώσουμε" ως Πολιτεία, αλλά και ως πολίτες, ξεχωριστά ο καθένας, αυτή τη Λερναία Ύδρα.
Οφείλουμε όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας: Κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, οι αθλητικοί παράγοντες, οι ομάδες, αθλητές, κοινωνία των πολιτών και τοπική αυτοδιοίκηση
Σε κάθε περίπτωση, η Αστυνομία παρεμβαίνει, αλλά είναι προφανές ότι πρέπει όλοι να ανταποκριθούμε. Κανείς δεν δικαιούται να λείπει από το προσκλητήριο ενάντια στη βία !
Η ανακάλυψη των στυγνών δολοφόνων του Άλκη, έγινε θέμα τιμής για την ΕΛΑΣ, αλλά και για όλους τους Έλληνες. Η Αστυνομία έκανε το καθήκον της στο ακέραιο. Απαντήσαμε εμπράκτως στη δυσπιστία και την καχυποψία.
Κάποιοι έλεγαν ότι "δεν θα τους πιάσουμε". Πως "αφήσαμε κάποιους να φύγουν από τη χώρα". Και στο τέλος ότι "διαφεύγει κάποιος".
Σας αποκαλύπτω με ξεχωριστή υπερηφάνεια ότι πολλοί αστυνομικοί δεν έφευγαν από την βάρδια τους και παρέμεναν μέχρι να συλληφθούν όλοι και οι 12 που βρίσκονται στην φυλακή με απόφαση της δικαιοσύνης.
Το μήνυμα είναι σαφές: Για την ΕΛΑΣ ο Νόμος είναι Νόμος και ισχύει για όλους, όποιος και αν είναι, οποία και αν είναι η οικονομική του δύναμη, όλοι είμαστε ίσοι έναντι του Νόμου.
Η Αστυνομία μέχρι χθες πραγματοποίησε 575 ελέγχους και έκλεισε 67 συνδέσμους χούλιγκαν σε όλη τη χώρα. Έγιναν 17 συλλήψεις.
Σημειώνω ότι οι σύνδεσμοι ανήκουν σε όλες τις ομάδες. Και θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της αποτελεσματικά. Χωρίς εκπτώσεις.
Προχθές επίσης, συνελήφθη ο δράστης επίθεσης σε 15χρονο οπαδό στην Αθήνα», τόνισε.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προχωρά στην υλοποίηση των παρακάτω μέτρων, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος:

1) Συνεχίζουμε τους ελέγχους σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών που λειτουργούν και όσοι δεν πληρούν τις προβλέψεις του Νόμου θα σφραγίζονται.
Η ΕΛΑΣ θα είναι πολύ αυστηρή στην εφαρμογή των νομοθετικών παρεμβάσεων που θα ανακοινώσουν οι δύο συνάδελφοί μου.
2) Οι ανώνυμες εταιρείες του χώρου του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, έχουν την ευθύνη να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών που παρακολουθούν τις εξέδρες των φιλάθλων κατά τη διάρκεια των αγώνων.
Και θα ελεγχθούν γι’ αυτό.
Αυτή η μέθοδος διασφαλίζει την εφαρμογή του μέτρου της ταυτοποίησης του κατόχου κάθε εισιτηρίου και συγκεκριμένης θέσης στο γήπεδο.
3) Υλοποιούμε πρόγραμμα εκπαίδευσης του Αστυνομικού προσωπικού με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων, διότι οι ανήλικοι είναι συνήθως τα θύματα προσηλυτισμού των χούλιγκαν.
Έχουμε εξειδικευμένες ομάδες με τη συμμετοχή ψυχολόγων, ώστε να μπορούμε να προσεγγίσουμε τους νέους με τον σωστό τρόπο.
Στο ίδιο πλαίσιο, προχωράμε σε εκπαιδευτικές ανταλλαγές με αξιωματικούς άλλων χωρών, και ιδιαίτερα της Μεγάλης Βρετανίας.
4) Αναβαθμίζουμε τη διαρκή εποπτεία των μέτρων αντιμετώπισης της οπαδικής βίας με την καθημερινή εμπλοκή ανώτατου αξιωματικού του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ και συγκεκριμένα του εκάστοτε Υπαρχηγού της.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρας ανακοίνωσε:

Αυξάνονται ως προς τα ελάχιστα και μέγιστα όρια οι ποινές για αδικήματα οπαδικής βίας:

  • Ειδικότερα για κατοχή επικίνδυνων αντικειμένων, βιαιοπραγίες, είσοδο σε αγωνιστικό χώρο με σκοπό τη διακοπή, ρατσιστικές εκδηλώσεις, η ποινή φυλάκισης από έως 2 έτη αυξάνεται σε ποινή από 6 μήνες έως 5 έτη
    - Όπου σήμερα προβλέπεται ποινή έως 1 έτος, αυξάνεται από 3 μήνες έως 5 έτη
    - Σε περιπτώσεις διακεκριμένων επικίνδυνων ατόμων η ποινή από έως 3 έτη ανεβαίνει από 2 έως 5 έτη
    - Για υποκίνηση οπαδικού μίσους στην ισχύουσα ποινής φυλάκισης προστίθεται και χρηματική ποινή
    - Καθιερώνεται ουσιαστικά ιδιώνυμο για όσους επιχειρούν με διάφορα μέσα να αποκρύψουν την ταυτοποίηση του προσώπου τους από τις κάμερες εποπτείας.
    - Θεσπίζεται ποινή φυλάκισης 6 μηνών και χρηματική ποινή.
    - Απαγορεύεται η αναστολή εκτέλεσης ποινής για οπαδική βία. Η ποινή θα εκτίεται υποχρεωτικά άμεσα.
Τι αλλάζει για τις Λέσχες Φιλάθλων

O υπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε:

  • Αναστολή λειτουργίας Λεσχών Φιλάθλων πανελλαδικά έως 31 Ιουλίου
  • Θα επιτρέπεται μία Λέσχη Φιλάθλων ανά ΠΑΕ και ΚΑΕ
  • Για λειτουργία παραρτήματος λέσχης θα απαιτούνται τουλάχιστον 50 άτομα με καθαρό ποινικό μητρώο
  • Απαγορεύεται η διάθεση μεμονωμένων εισιτηρίων στις θύρες οργανωμένων οπαδών.

 bia.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης