Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα δυο σενάρια για τις εκλογές, η παροχολογία και οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν

Τα δυο σενάρια για τις εκλογές, η παροχολογία και οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν
Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την προσφυγή στις κάλπες...
Σχετικά Άρθρα

Το εναρκτήριο λάκτισμα για στην προεκλογική περίοδο έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην τηλεοπτική του συνέντευξη το περασμένο Σάββατο παρά το «ξόρκισμα» τόσο των πρόωρων εκλογών όσο και των προσδοκιών για παροχές.
Στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ο ίδιος έκανε εξαγγελίες και δημιούργησε ένα σχετικό κλίμα προσδοκιών για παροχές… προσπάθησε να… αντιμετωπίσει την ροπή της αντιπολίτευσης σε «παροχολογία».

Σενάρια για ημερομηνία εκλογών

Αν και για μια ακόμη φορά ξόρκισε τις πρόωρες εκλογές… στο τραπέζι του Μαξίμου παραμένουν και συζητιούνται δυο σενάρια:
Πρώτον, πρόωρες εκλογές μετά το καλοκαίρι με δεδομένο ότι ο τουρισμός αναμένεται να πάει και φέτος πολύ καλά.
Δεύτερον τον χειμώνα του 2023 ή την Άνοιξη όταν στην αγορά θα έχουν αρχίσει να πέφτουν κονδύλια από το Πρόγραμμα Ανάκαμψης.

Η παράμετρος του ΚΙΝΑΛ

Κοινός τόπος πάντως είναι ότι σημαντικότατος παράγοντας που θα κρίνει πολλά είναι η «διάγνωση» της στάσης των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, της μεσαίας τάξης.
Με απλά λόγια πως θα κινείται δημοσκοπικά το ΚΙΝΑΛ.
Και για την κυβέρνηση κρίσιμο είναι να ξεφουσκώσει το ΚΙΝΑΛ… προς τα δεξιά και να ενισχυθεί η τάση επιστροφής ψηφοφόρων από τα αριστερά.

Έλλειμμα… μεταρρυθμιστικής ορμής

Πάντως η κυβέρνηση δείχνει να έχει χάσει την μεταρρυθμιστική της ορμή.
Όπως πολλοί εκτιμούν, και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, ούτε στην εκπαίδευση ούτε στο ΕΣΥ έγινε πραγματική μεταρρύθμιση.
Αντί γι’ αυτό η κυβέρνηση αναλώθηκε σε «μάχες» για την αστυνόμευση των πανεπιστημίων ή δημιούργησε έντονες αντιδράσεις από τις (ιδεολογικές) εμμονές της κυρίας Κεραμέως.

Αλλαγές σε εργασιακό, ασφαλιστικό

Το ενδιαφέρον είναι ότι αλλαγές έγιναν σε εργασιακό και ασφαλιστικό, παρά τους μεγάλους φόβους για σφοδρές αντιδράσεις.
Δεν υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις, πολύ δε περισσότερο «λαϊκές» κινητοποιήσεις στους δρόμους είτε γιατί η κοινωνία κουράστηκε και το μόνο που θέλει είναι ηρεμία για να παράξει είτε και γιατί τα συνδικάτα έχουν απαξιωθεί πλήρως στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στο δημόσιο όπου μόνο μικρές αλλά ισχυρές συντεχνίες - κομματικά μπλόκα συνεχίζουν την επαναστατική γυμναστική.

Δίδυμα ελλείμματα

Στην οικονομία όμως παρά τις εντυπωσιακές εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων και τις συγκεκριμένες επενδύσεις ξένων κολοσσών σε τεχνολογίες αιχμής η δομή της ελληνικής οικονομίας, η παραγωγική της βάση δεν έχει μετασχηματιστεί και σε μεγάλο βαθμό δεν ανέβηκε πολλά σκαλοπάτια στη διεθνή ανταγωνιστικότητα.
Έτσι, τα δίδυμα ελλείμματα έκαναν και πάλι την εμφάνιση τους…

Ανδρέας Πετσίνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης