Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σοβαρή κυβερνητική αστάθεια φέρνει η ακρίβεια - Χάνει το Κέντρο ο Μητσοτάκης και… ο γρίφος των τριετιών

Σοβαρή κυβερνητική αστάθεια φέρνει η ακρίβεια - Χάνει το Κέντρο ο Μητσοτάκης και… ο γρίφος των τριετιών
Οι διακηρύξεις του Πρωθυπουργού ότι για όσο διαρκεί η κρίση θα υπάρχουν πακέτα στήριξης για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες είναι έωλες και παραμένουν απλά λόγια.
Σχετικά Άρθρα

Σοβαρές αναταράξεις δημιουργεί η ακρίβεια και εν μέρει η ουκρανική κρίση που εκτονώνεται... στην κυβέρνηση αφού κυριαρχεί, πλέον, η αβεβαιότητα τόσο για την εξέλιξη των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου και με την σειρά της η ανησυχία για σοβαρή κυβερνητική αστάθεια, λόγω της εκτεταμένης ακρίβειας.
Οι διακηρύξεις του Πρωθυπουργού ότι για όσο διαρκεί η κρίση θα υπάρχουν πακέτα στήριξης για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες είναι έωλες και παραμένουν απλά λόγια.

Εξανεμίζεται το εισόδημα των νοικοκυριών – Πολλές οι εστίες ακρίβειας

Δεν είναι μόνο ότι δεν καλύπτεται μεγάλο μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς.
Δεν είναι μόνο ότι πλέον τα νοικοκυριά αποφεύγουν να ξοδέψουν για καύσιμα κίνησης και θέρμανσης, αλλά δεν τους φτάνουν για να ψωνίσουν βασικά προϊόντα.
Αν συνεχιστούν για πολύ ακόμα οι πληθωριστικές τάσεις, η κοινωνία θα εκραγεί.
Οι μειώσεις ΦΠΑ και ΕΦΚ είναι απαγορευτικές για το οικονομικό επιτελείο και η αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει από την 1η Μαΐου που σήμερα φαντάζει μία ημερομηνία πολύ μακρινή.

Και ευχή και κατάρα το ξεπάγωμα των τριετιών – Αυξάνεται πολύ το μισθολογικό κόστος

Σημειωτέον, για τους καλά γνωρίζοντες το παρασκήνιο, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να ξεπαγώσει τις τριετίες από την μία αποτελεί ένα όπλο για την κυβέρνηση αλλά από την άλλη είναι και μία μικρή κατάρα.
Οι τριετίες θα αυξήσουν το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων.
Για κάθε 3 χρόνια, πλέον, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αυξάνουν κατά 10% το μισθό του ωφελούμενου εργαζόμενου και παράλληλα θα πρέπει να αυξήσει και τον κατώτατο μισθό από 1η Μαΐου.
Και θα πρέπει να πούμε ότι όλες οι επιχειρήσεις υφίστανται ένα αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω ακριβού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Οι τριετίες ίσως αλλάξουν το σχεδιασμό Μαξίμου για τον κατώτατο μισθό

Οι τριετίες, λοιπόν, που ξεπαγώνουν ίσως αλλάξουν τα σχέδια της κυβέρνησης για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, όπου η αρχική εισήγηση ήταν να φτάσει στα 725 ευρώ, ως μία αύξηση που θα κάλυπτε το ύψος του πληθωρισμού που σημειώνει η ελληνική οικονομία.
Είναι, επίσης, σίγουρο ότι αφού ο ΣΕΒ έχασε την μάχη των τριετιών στο ΣτΕ, δεν θα ενδώσει εύκολα σε μία τέτοια αύξηση των κατώτατων μισθολογικών ορίων. Ένας πονοκέφαλος από το πουθενά, για το Μαξίμου…

Η ΝΔ έχει σοβαρό διεκδικητή στο Κέντρο πλέον

Στα ευρύτερα πολιτικά θέματα, οι δημοσκοπήσεις που βγήκαν στην δημοσιότητα το προηγούμενο διάστημα δείχνουν ότι αποτελεί πλέον σοβαρή απειλή για το κεντρώο προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.
Στη δημοσκόπηση της Marc, κάποια στοιχεία δείχνουν ότι πλέον ο κεντρώος χώρος έχει ισχυρό διεκδικητή αφού η πρόθεση ψήφου από τους κεντρώους πλέον είναι μοιρασμένη μεταξύ ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αλλά και η δημοφιλία του Νίκου Ανδρουλάκη βρίσκεται σε ανοδική πορεία, πλησιάζει αυτή του Πρωθυπουργού και μάλιστα έχει πολύ λιγότερες αρνητικές γνώμες από τον σημερινό κατοικοεδρεύοντα του Μαξίμου.

Δεν την πάτησε αυτή τη φορά το ΚΙΝΑΛ και πήρε θέση

Η συμπεριφορά του ΚΙΝΑΛ στη συζήτηση για τα εξοπλιστικά ήταν πατριωτική.
Δεν καταψήφισε την συμφωνία για τα εξοπλιστικά και βέβαια, όλοι έθεσαν στο περιθώριο τον Αλέξη Τσίπρα για την φράση του εξαδέρφου του «ότι η εθνική άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός».
Ο σοβαρός κόσμος του Κέντρου ζητάει ενότητα στα εθνικά και τα αμυντικά θέματα και ορθώς το ΚΙΝΑΛ πήρε θέση και δεν κράτησε ίσες αποστάσεις –όπως είχε κάνει σε άλλες φάσεις- από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Βλέπει βουλευτές και σκέφτεται αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα

Tέλος, να πούμε ότι ο Πρωθυπουργός πέρα από το βασικό του πρόγραμμα – στο Βελιγράδι, στις 17/2 στις Βρυξέλλες και στις 18/2 στο Μόναχο - βλέπει συνεχώς βουλευτές και για πολλούς αυτό σημαίνει ότι παίρνει ιδέες και βλέπει διαθέσεις σχετικά με τις αλλαγές που θέλει να κάνει στο κυβερνητικό σχήμα.
Στο Μαξίμου δεν έχουν κατασταλάξει ούτε ως προς τις αλλαγές ούτε ως προς το χρόνο των εκλογών.
Όλα είναι τόσο ρευστά.
Το μόνο που αποτελεί, πλέον σταθερά για το κυβερνητικό επιτελείο, είναι ότι από τον Μάρτιο 2022 θα έχουν αρθεί όλα τα μέτρα της πανδημίας και έτσι θα έχει φύγει ένα μεγάλο μέτωπο.
Αύριο 17/2, θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και θα δώσει τις εισηγήσεις της στους κυβερνητικούς παράγοντες.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης