Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή: Σύγκρουση για εξοπλισμούς και ελλείμματα - Μητσοτάκης: Εθνική παραφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ - Τσίπρας: Δεν δίνουμε λευκή επιταγή

Βουλή: Σύγκρουση για εξοπλισμούς και ελλείμματα - Μητσοτάκης: Εθνική παραφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ - Τσίπρας: Δεν δίνουμε λευκή επιταγή
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης οι αμυντικές δαπάνες και η οικονομία
Σχετικά Άρθρα
Τα ξίφη τους διασταυρώνουν στη Βουλή οι πολιτικοί αρχηγοί με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Άμυνας για την αμυντική θωράκιση της χώρας.
Στο επίκεντρο της ανξτιπαράθεσης οι αμυντικές δαπάνες και η οικονομία.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι υπέρτατος σκοπός για την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, είναι η αμυντική θωράκιση της χώρας, αφήνοντας αιχμές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή σχετική αναφορά του Γιώργου Τσίπρα.
Κατέστησε επίσης σαφές, ότι δεν θα επιτρέψει την επιστροφή της Ελλάδας στα ελλείμματα.

«Κάθε πολιτική διαφωνία σταματά εκεί που ξεκινά το συμφέρον της πατρίδας.
Ακόμα και το «Παρών» σημαίνει «Απών», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης.
Για θράσος του πρωθυπουργού μίλησε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας και ξεκαθάρισε ότι δεν θα δώσει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για τις αμυντικές δαπάνες.
«Κανείς δεν αμφιβάλλει για την σημασία της ενίσχυσης της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ξεκαθάρισε ότι υπερψηφίζει την αγορά των φρεγατών, αλλά προσέθεσε ότι «είναι θράσος να μας κουνάτε το δάχτυλο γιατί δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή».

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Εθνική παραφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ

«Κύριε Τσίπρα θα ήθελα καταρχάς να αποκαταστήσουμε την αλήθεια ως προς τις σημαντικές επιλογές που έκανε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Δεν ψηφίσατε τη συμφωνία μερικής οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο. Είπατε παρών.
Καταψηφίσατε τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη Γαλλία. Καταψηφίσατε τις αμυντικές δαπάνες της χώρας.
Δεν υπερψηφίζετε τις σημερινές συμφωνίες επικαλούμενος τη διαφωνία με την πρόσθετη αγορά των έξι Rafale Καταγράφετε η ψήφος σας ως ένα ηχηρό παρών.
Αντιλαμβάνομαι ότι θα καταψηφίσετε και τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.
Μετά απορείτε γιατί σας αποκαλούμε εθνική παραφωνία», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, απαντώντας στα όσα ανέφερε νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας.
«Αναφερθήκατε ότι είχατε προχωρήσει ως κυβέρνηση σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση δύο φρεγατών Μπελαρά.
Δεν είχατε καν αποστείλει την αρχική έκφραση ενδιαφέροντος. Θυμάμαι κάποιες δηλώσεις του τότε υπουργού άμυνας κ. Καμμένου. Καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση δεν είχατε κάνει» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Όλοι αναγνωρίζαμε ότι το ΠΝ χρειαζόταν να αποκτήσει καινούργιες φρεγάτες.
Το Ναυτικό προέκρινε πάντα τις φρεγάτες Belharra ώς επιχειρησιακά πιο κατάλληλες.
Υπήρχε ένα ζήτημα σε σχέση με το αρχικό κόστος.
Λέτε πολύ σωστά κ. Κατρίνη ότι πρέπει να ακούμε τις εισηγήσεις των ειδικών, αυτό κάναμε και εμείς.
Όμως γνωρίζετε πολύ καλά ότι αν αθροίσει κανείς όλα τα αιτήματα από τα επιτελεία καταλήγει σε λίστα που προσομοιάζει με κατάλογο χριστουγεννιάτικων δώρων.
Φτάσαμε στο σημείο να βρούμε μία ευκαιρία πολύ σημαντική και να αποκτήσουμε τρεις φρεγάτες Belharra στην τιμή των δύο».

«Είστε υπόλογος κ. Τσίπρα»

«Η αλήθεια είναι ότι σήμερα η χώρα έχει πια τη δυνατότητα να έχει το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά το οποίο να είναι σε θέση να κατασκευάσει μεγάλα πλοία επιφανείας ή να επισκευάσει» είπε, συνεχίζοντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.
«Ταυτόχρονα με την απόκτηση των φρεγατών Μπελαρά, υπογράψαμε συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με ρήτρα αμυντικής συνδρομής και την καταψηφίζετε» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ρώτησε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: «Μα δεν είναι ωφέλιμη; Μα είδατε κανένα Έλληνα να πηγαίνει στο Μαλί και στην υποσαχάρια Αφρική;».
Για να συμπληρώσει: «Είστε υπόλογος για αυτό το οποίο κάνατε. Η συμφωνία βάζει τις βάσεις κ. Τσίπρα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Αυτό είναι μια κατάκτηση για τη χώρα. Εσείς την καταψηφίσατε. Σήμερα είπατε ότι το πρόβλημά σας ήταν τα έξι πρόσθετα Rafalle. Δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό και εσείς γνωρίζετε πολύ καλά ότι μια πλήρης μοίρα συγκροτείται από 24 αεροσκάφη και όχι από 18. Ρίξτε και μία ματιά στο τι λέει και η άλλη πλευρά. Όταν εμείς ήρθαμε στα πράγματα η Τουρκία είχε παραγγελία για 100 f35. Δεν υφίσταται γιατί οι ΗΠΑ και το Κογκρέσο έβαλε βέτο στην πώληση αυτών των αεροσκαφών και επιλέγει την Ελλάδα ως αξιόπιστο εταίρο στην νοτιοανατολική μεσόγειο.
Παραδώσατε την ΕΑΒ σε τραγική κατάσταση. Σήμερα ο εκσυγχρονισμός των f16 προχωράει. Κλείνουμε όλες τις εκκρεμότητες στην Πολεμική Αεροπορία για τα επόμενα αρκετά χρόνια».

H δευτερολογία Τσίπρα

«Βρίσκεστε σε βαθύτατο εκνευρισμό. Ανεβήκατε να απαντήσετε για τα θέματα που σας έθεσα για τους εξοπλισμούς και την εξωτερική πολιτική και καταλήξατε να μου απαντάτε στα τσιτάτα του Μάο Τσετούνγκ ως ιστοριοδίφης και αναλυτής της κομμουνισιτκής παράδοσης», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του πρωθυπουργού.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι ο εκνευρισμός που αποδίδει στον κ. Μητσοτάκη έχει να κάνει με το ότι «βρίσκεται αντιμέτωπος με αυτό το κύρμα οργής στην κοινωνία».
«Αν έχετε τέτοιο μεγάλο σαράκι ελάτε να πάμε μαζί και στον ΣΚΑΙ και σε οποιοδήποτε σταθμό θέλετε, με τον κ. Αυτιά, με τον κ. Πορτοσάλτε και με όποιον θέλετε, να κάνουμε διάλογο. Αλλά δεν το θέλετε. Έσχεστε εδώ να πείτε μια ατάκα», σχολίασε. Τόνισε ότι «η υπεύθυνη στάση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής είναι να αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση για αυτά που πιστεύεις ότι είναι σωστά», προσθέτοντας ότι αυτό το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ως αντιπολίτευση βρέθηκε «χέρι-χέρι» με ένα ακραίο εθνικιστικό κομμάτι και έλεγε ότι η συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία ήταν προδοτική και ότι «πουλήσαμε τη Μακεδονία για να πάρουμε τις συντάξεις» «κι έχετε το θράσος να μας εγκαλείτε σήμερα για την υπεύθυνη εθνική στάση». Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «ό,τι θεωρούμε θετικό το υπεψηφίζουμε, ό,τι θεωρούμε ακανθώδες, προβληματικό, όπου υπάρχουν ενδείξεις για αδιαφάνεια, για σκανδαλώδεις υπερτιμολογήσεις, για συμβάσεις που δεν έχουν έρθει ακόμα στη Βουλή, για θέματα που διαχειριστήκαμε για να έχουν κόστος ‘άλφα' αλλά εσείς τα φέρνετε με κόστος ‘τρία άλφα', δεν θα το ψηφίζουμε.
«Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή ούτε για ένα Ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου στον κ. Μητσοτάκη», σημείωσε.

Μητσοτάκης: Δεν θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα - Προβληματίζει η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την άμυνα

Αιχμές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στις αμυντικές συμφωνίες άφησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτολογία του από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αμυντική θωράκιση της χώρας.
«Μου έκανε εντύπωση η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα που συζητούμε.
Λέτε ναι στις φρεγάτες και στις τορπίλες, αλλά όχι στα Rafale.
Όλα αυτά τα βάζετε σε ένα κοινοβουλευτικό μίξερ...
Είναι υπεύθυνη στάση αξιωματικής αντιπολίτευσης;», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε:
«Καταψηφίσατε τη συμφωνία με τη Γαλλία, φανταζόμαι ότι θα καταψηφίσετε και τη συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Να δώσετε κε.Τσίπρα και μια διευκρίνηση για τη δήλωση του Γ. Τσίπρα ότι η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός...».

«Δεν θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα»

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην ενεργειακή κρίση, τονίζοντας ότι θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί η επιδότηση νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών.
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «ποτέ δεν θα επιτρέψω επιπόλαιες κινήσεις που θα γυρίσουν την χώρα πίσω, που θα την ανάγκαζαν να επιβάλλει νέους φορούς.
Δεν θα επιτρέψουμε στα ελλείμματα και στη διεθνή αναξιοπιστία.
Κάθε μέτρο στο εξής θα έχει το μέτρο της λογικής».
Ασπίδα της άμυνας είναι και ασπίδα της οικονομίας, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διευρύνουμε τη συμμαχία με τη Γαλλία

Η Αθήνα συγχρονίζοντας το βήμα της με το Παρίσι δεν έδωσε απλώς έναν πιο επιχειρησιακό χαρακτήρα σε μια συμμαχία.
Αντίθετα τη διευρύνει σε συγκοινωνούντα γεωπολιτικά επίπεδα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τόνισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο οι κοινές δράσεις την καθιστούν σημείο ενδιαφέροντος όλου του κόσμου.
«Τα ρητορικά πυροτεχνήματα των γειτόνων κλιμακώνονται» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η Γαλλία στέλνει γρήγορα και με σαφήνεια τα δικά της μηνύματα. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα διαστρέφει την αλήθεια. Πήραν άμεση απάντηση από όλους ώστε να στραφούν σοφότεροι στα εσωτερικά τους θέματα.
Η πόρτα μας είναι κλειστή σε κάθε απειλή πάντα, και ανοικτή σε διάλογο. Η χώρα μας είναι περήφανη για την οικονομία της και τη δημοκρατική της λειτουργία. Χώρα που επιδεικνύει συνέπεια σε κάθε συμμαχία της. Αυτό οφείλει να το αντιληφθεί η Δύση. Εδώ δεν χωρούν πια ίσες αποστάσεις. Το υψηλό κόστος αναγκαίας αμυντικής θωράκισης δεν ξεπερνά τις αντοχές της οικονομίας. Η ευημερία του πολίτη και η ασφάλεια της πατρίδος είναι διαρκείς και παράλληλες».


Μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης

«Το μήνυμα που καλείται να εκπέμψει σήμερα το ελληνικό κοινοβούλιο είναι μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας.
«Για πρώτη φορά το υπουργείο άμυνας επεξεργάστηκε τόσο γρήγορα προγράμματα αγοράς οπλικών συστημάτων που είναι τόσο σημαντικά. Όχι μόνο γιατί το επέβαλλαν ο προκλήσεις των γειτόνων, αλλά και προκειμένου για να αξιοποιηθεί η συγκυρία.
Εθνική απόφαση με διεθνή προσανατολισμό» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Η εθνική αντιπροσωπεία καλείται σήμερα να εξουσιοδοτήσει του αρμόδιους χειριστές να ολοκληρώσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες των σημαντικών συμβάσεων.
Το κύριο μέρος τους αφορά της φρεγάτες Belharra οι οποίες έρχονται να ανανεώσουν τη ραχοκοκαλιά του στόλου. Η επιφάνεια και ο βυθός των θαλασσών μας θωρακίζονται απόλυτα. Οι νέες φρεγάτες συνεργάζονται με τα νέα μαχητικά Rafale και με τα ανυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo».
Συνδέονται αυτές οι επιλογές – είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - επίσης με ταυτόχρονη προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου, ενώ οι νέες φρεγάτες θα είναι έτοιμες να υποδεχθούν τέσσερα ακόμα νέα πλοία επιφάνειας με γνώμονα πάντα τις εισηγήσεις του Ναυτικού μας.
«Πρόκειται για άλλα λόγια για ένα συνεκτικό και καλά διαρθρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο απλώνεται και στους τρεις κλάδους των Ε.Δ» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Πετύχαμε μια αγορά εξαιρετικά επωφελή για τη χώρα»

«Οι τιμές αγοράς είναι εξαιρετικά ευνοϊκές, πολύ χαμηλότερες από τις αρχές.

Πετύχαμε μια αγορά εξαιρετικά επωφελή για τη χώρα.
Η αποπληρωμή γίνεται σε μεγάλο βάθος χρόνου» είπε συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ακόμα πως εργασίες έχουν δυνατότητα να αναλάβουν και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.«Η συγκεκριμένη πτυχή του εθνικού αμυντικού μας προγράμματος απαντά στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Συμβαδίζει με τις ισχυρές συμμαχίες. Υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς.
Κινητοποιεί δυνάμεις εθνικής οικονομίας , δεν ξεφεύγει όμως από την απαραίτητη δημοσιονομική ισορροπία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως «τα Rafale θα μπορούν να συνθέτουν μία αυτόνομη μοίρα.
Η παράδοσή τους έως τα τέλη ‘24 θα μπορεί να ακολουθεί διαρκή εξέλιξη συστημάτων. Στο Αιγαίο θα περιπολούν τα πιο εξελιγμένα Ραφάλ. Και αυτή η επιλογή υπήρξε εισήγηση Ελλήνων Ικάρων».
Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα «Ραφάλ διαθέτουν πτητικά χαρακτηριστικά με τα οποία είναι ήδη εξοικειωμένοι οι χειριστές.
Πρόκειται για τα στελέχη των Ε.Δ τα οποία αποτελούν πάντα το μεγάλο μας όπλο. Αξίζουν να έχουν τα πιο σύγχρονα μέσα και κυρίως δικαιούνται την ευγνωμοσύνη και το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας.
Ένα μικρό δείγμα η απαλλαγή από κάθε φόρο πτητικών επιδομάτων. Ανακουφίζει τους ενστόλους αίροντας πολύχρονη αδικία εις βάρος τους και θα έχει και συνέχεια.
Γύρω από το κόστος και πλαίσιο των Rafale επιτρέψτε μου να ζητήσω αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα. Ας μείνουμε στο γεγονός ότι η χώρα εξασφάλισε τα Rafale φθηνότερα και σε συντομότερο χρονικό διάστημα».

Τσίπρας: Δεν δίνουμε λευκή επιταγή

Στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία αλλά και για την οικονομία, απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.
«Μας λέτε ότι δεν θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα, όταν έχουμε πληθωρισμό στο 6,2% και ψηφίζετε εξοπλιστικές δαπάνες ύψους 7 δις ευρώ», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Τι να σκεφτεί ο Έλληνας πολίτης, όταν δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του;
Τι να σκεφτεί όταν βλέπει στο σχετικό σποτ το σήμα της ΝΔ;», διερωτήθηκε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Κανείς κε.Μητσοτάκη δεν αμφιβάλλει για τη σημασία της θωράκισης της αμυντικής ικανότητας της χώρας.
Το πρώτο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα που προχώρησε μετά από μια δεκαετία ήταν η αναβάθμιση των F16 που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι θράσος να μας κουνάτε το δάχτυλο επειδή δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή για να διαχειριστείτε τις αμυντικές δαπάνες», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Κε.Μητσοτάκη σας θυμίζω ότι είχατε ακυρώσει τη συμφωνία για την προμήθεια των φρεγατών.
Είναι απαράδεκτο να εκμεταλλεύεστε τη στάση ευθύνης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να ζητάτε λευκή επιταγή», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

«Όχι» στην πολιτική εκμετάλλευση των αμυντικών θεμάτων

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με τη φράση του Διονύσιου Σολωμού ότι το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό, προσθέτοντας ότι «κάθε φορά που το εθνικό γίνεται αντικείμενο ψεύδους και η εθνικοφροσύνη αντικείμενο πλειοδοσίας μόνο δεινά επέρχονται για την πατρίδα».
Σημείωσε ότι η άμυνα της χώρας δεν μπορεί να σταθεί αν δεν υπηρετεί μία συγκροτημένη εξωτερική και οικονομική πολιτική.
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εκμεταλλεύεται αποσπασματικά δηλώσεις και στάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την πολιτική αντιπαράθεση.
Απαντώντας στον πρωθυπουργό που αναφέρθηκε στην ακρίβεια είπε ότι «η πολιτική τής κυβέρνησης για την ακρίβεια αφήνει απροστάτευτη την κοινωνία». Σαν παράδειγμα παρελκυστικής τακτικής έφερε ότι όταν κατηγορούσε την κυβέρνηση για 5 δισ. απευθείας αναθέσεις ο πρωθυπουργός ρωτούσε αν σε αυτά βάζει και την αγορά των Rafale.
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι μιλά για υπεύθυνη διαχείριση «την ώρα που ψηφίζετε 7 δισ. εξοπλισμούς- 7 δισ. χωρίς ένα ευρώ να μπαίνει στη αμυντική βιομηχανία».
Γενικότερα, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μην χρησιμοποιεί τα αμυντικά θέματα για πολιτική εκμετάλλευση λέγοντας ότι «οικειοποιείστε την αγορά εξοπλισμών και εμφανίζετε σποτάκι στο οποίο εμφανίζεται τα Rafale όχι με το εθνόσημο αλλά με το κομματικό έμβλημα της ΝΔ».

Ευρωπαϊκός πυλώνας η Ελλάδα και όχι τελευταίο φυλάκιο

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η Ελλάδα είναι το «τελευταίο φυλάκιο της Δύσης προς Ανατολάς». «Για εμάς οφείλει να είναι ένας ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας» υπογράμμισε.
«Για εσάς η γεωγραφία και ο πολιτισμός μας, επιβάλλει να είμαστε μια ασπίδα της υπόλοιπης Ευρώπης απέναντι στις ευθύνες της.
Η Ιστορία της Ελλάδας επιβεβαιώνει τα οφέλη που έχει να πολεμάνε Έλληνες στρατιώτες σε μακρινούς πολέμους, στο Σαχέλ ή στη Σαουδική Αραβία, εκτός των διεθνών οργανισμών στους οποίους ανήκει η χώρα. Σε πολέμους από τους οποίους άλλες δυτικές δυνάμεις αποχωρούν η μία μετά την άλλη. Για εσάς κ Μητσοτάκη, η Ιστορία μας, επιβάλλει να γίνει ο τόπος μας εφαλτήριο για αμερικανικές επιχειρήσεις στην Μαύρη Θάλασσα, εν μέσω της χειρότερης νατορωσικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών. Για σας η Ιστορία επιβάλλει να θεωρούμε - οι Έλληνες - πως ό,τι είναι καλό για τα συμφέροντα των ΗΠΑ είναι αυτομάτως καλό και για τα δικά μας. Κι ας βλέπουμε ξανά και ξανά πόσο αποτυχημένη είναι αυτή η συνταγή. Γίνεστε ο πρώτος Πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που παραχώρησε ελληνικές εγκαταστάσεις στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις επ’ αόριστον.
Και πριν στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας, οι ΗΠΑ είχαν ανακαλέσει την στήριξή τους στον Eastmed, επικαλούμενες όχι την οικονομική του βιωσιμότητα αλλά την ένταση που δημιουργούσε ο αγωγός με την Τουρκία» υπογράμμισε.
«Για εμάς οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ μπορούν να προχωρήσουν μπροστά, μόνο εάν είναι αμοιβαία επωφελείς. Για εμάς η γεωγραφία και η ιστορία μας, επιβάλλουν οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις να ενεργοποιούνται εκτός Ελλάδας, αποκλειστικά και μόνο, στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών στους οποίους ανήκουμε. Για εμάς και την προοδευτική παράταξη η ιστορία διδάσκει ότι η αναβλητική διπλωματία υπονομεύει τα εθνικά μας συμφέροντα» ανέφερε ακόμη.
«Για μένα, για εμάς, για τη προοδευτική παράταξη του τόπου, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αντικατοπτρίζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών. Για εσάς,η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αντικατοπτρίζεται στην επ’ αόριστον παραχώρηση της Αλεξανδρούπολης στους Αμερικάνους. Για σας εξωτερική πολιτική είναι μια αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ στην οποία δώσατε γη και ύδωρ χωρίς να φεύγουν ξένα αεροσκάφη για να επιχειρούν εκτός Ελλάδος. Για εμάς είναι η συμφωνία με την οποία τα ελληνικά F16 και Ραφάλ επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας» τόνισε με νόημα.
Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι το δόγμα της δήθεν απομόνωσης της Τουρκίας θα κατέρρεε. «Ότι ο προσχηματικός διάλογος με την Τουρκία μπορεί να σας βόλευε πολιτικά αλλά θα ήταν σε βάρος μας. Εγκαίρως είχαμε υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα είχε πολύ περισσότερα να κερδίσει συνδιαμορφώνοντας την διπλωματική αρχιτεκτονική στην περιοχή της. Είτε συνδέοντας την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας με την υποβολή συνυποσχετικού για τη προσφυγή στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ» είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης