Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οικονόμου: Οι ανατιμήσεις και η ακρίβεια είναι ένα πρόβλημα κοινωνικό

Οικονόμου: Οι ανατιμήσεις και η ακρίβεια είναι ένα πρόβλημα κοινωνικό
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως ο ΕΦΚ αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι των εσόδων του προϋπολογισμού

«Οι ανατιμήσεις και η ακρίβεια είναι ένα πρόβλημα κοινωνικό θα έλεγα πια», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο που δεν έχει τις ρίζες του εδώ αλλά που ωστόσο είναι «ένα πρόβλημα υπαρκτό που δυσκολεύει πάρα πολλούς συμπολίτες μας στην καθημερινότητά τους».
Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι δύο είναι τα βασικά σημεία: «Πρώτον να τοποθετείσαι με ειλικρίνεια, να λες την αλήθεια χωρίς ούτε να εξωραΐζεις, ούτε να τραγικοποιείς και να εκμηδενίζεις και δεύτερον ως υπεύθυνη κυβέρνηση να μην περιορίζεσαι στις διαπιστώσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να δρα, πρέπει με την πολιτική της να παράγει αποτελέσματα που και να στηρίζουν τον κόσμο προσπαθώντας να μετριάσουν τις επιπτώσεις της ακρίβειας και από την άλλη να διασφαλίζουν μια ισορροπημένη και ασφαλή πορεία για τη χώρα σε ένα περιβάλλον διεθνές που όχι μόνο από οικονομικές παραμέτρους αλλά κι από άλλες όπως βλέπετε είναι περίεργο, είναι ασταθές, είναι δύσκολο. Οφείλουμε να το παρακολουθούμε με εγρήγορση και με σχέδιο».

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα ανέφερε ότι είναι εύλογο ο κόσμος να αναζητά τρόπους για να μειωθεί η τιμή των καυσίμων. Ωστόσο, η εξίσωση είναι δύσκολη γιατί ο ΕΦΚ αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι των εσόδων του προϋπολογισμού. Αν αυτό το κομμάτι λείψει πρέπει από κάπου να βρεις να το αναπληρώσεις γιατί τα χρήματα που παίρνουμε από βασικούς πυλώνες εσόδων είναι ακριβώς τα χρήματα που στηρίζουν το κοινωνικό κράτος. Πρόσθεσε, επίσης, ότι πρόκειται για έναν φόρο που θα έρθει να επιδοτήσει ένα προϊόν εισαγόμενο και επίσης ξέρουμε πως ό,τι φεύγει από τη φορολογία στη χώρα δύσκολα επανέρχεται και δύσκολα η κοινωνία το αποδέχεται στη συνέχεια.
Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το γιατί δεν μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο με την παρέμβαση που έκανε στη Γαλλία ο Emmanuel Macron για τη μείωση των λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι όταν κάποιος θέλει να κάνει συγκρίσεις πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τα διαφορετικά δεδομένα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης