Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μην περιμένετε να συνεργαστούν με κάποιον ΝΔ και ΚΙΝΑΛ – Δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασιών στην Ελλάδα

Μην περιμένετε να συνεργαστούν με κάποιον ΝΔ και ΚΙΝΑΛ – Δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασιών στην Ελλάδα
Ο μόνος πολιτικός που επιθυμεί συνεργασία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι ένα εμφανές σημάδι αδυναμίας να κατοχυρώσει το πλειοψηφικό ρεύμα που κάποτε είχε
Σχετικά Άρθρα

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασιών των κομμάτων και όποιος την επιζητάει φαντάζει με πολιτικά αδύναμο παίχτη. Δεν βοηθάει φυσικά το εκλογικό σύστημα που χρόνια έδινε το γνωστό μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα αλλά δεν βοηθούν και οι συνεχείς εναλλαγές των εκλογικών νόμων στην Ελλάδα. Ακόμα και οι περιπτώσεις συγκυβέρνησης που είχαμε τα τελευταία χρόνια ήταν προϊόν εξουσιομανίας χωρίς πρόγραμμα και κάτω από τη δαμόκλεια σπάθη της συνέχισης των μνημονιακών πολιτικών.

Η απάντηση ΚΙΝΑΛ στην σημερινή συνέντευξη Τσίπρα ήταν κλείσιμο κάθε πόρτας συνεργασίας

Στο σήμερα, ο μόνος πολιτικός που επιθυμεί συνεργασία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι ένα εμφανές σημάδι αδυναμίας να κατοχυρώσει το πλειοψηφικό ρεύμα που κάποτε είχε. Ακόμα και στις δόξες του, όμως, δεν μπόρεσε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Όταν του δόθηκε η ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, δεν στράφηκε στις προοδευτικές δυνάμεις του κοινοβουλίου όπως π.χ το Ποτάμι αλλά πήγε με τον καραμανλική λαϊκή Δεξιά του Πάνου Καμμένου. Υπό αυτή την έννοια έχει κάθε δίκιο το ΚΙΝΑΛ, με τη σημερινή του ανακοίνωση, που χαρακτήρισε «πονηρά» και «ανειλικρινή» τα όσα δήλωσε σήμερα στην συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρα για την ανάγκη προοδευτικής κυβέρνησης. Είχε προηγηθεί η επίθεση φιλίας του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Νίκο Ανδρουλάκη που συνοδεύτηκε και με την άποψη ότι δεν μπορεί να κρατάει συνέχεια ίσες αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη Νέα Δημοκρατία. Με αυτή την απάντηση ο Α.Τσίπρας φαίνεται πλέον ο αδύναμος κρίκος στην Κεντροαριστερά.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα συνεργαστεί με κανέναν και… εύχεται αυτοδύναμη κυβέρνηση

Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ δείχνει ξεκάθαρα αυτό που λέγαμε από την πρώτη στιγμή. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα συνεργαστεί ποτέ με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και να το θέλουν κάποιοι από το στενό του κύκλο. Ωστόσο, αυτό που θα κάνει το ΚΙΝΑΛ είναι σε ορισμένα θέματα να αποκτήσει μία πιο σκληρή ρητορική με σκοπό να προσελκύσει στελέχη και ψηφοφόρους με γνήσια αντιδεξιά χαρακτηριστικά. Επίσης, δεν θα συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία. Θα προτιμήσει να πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές για να βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Είναι θέμα πολιτικής επιβίωσης να μην συνεργαστεί με κανέναν και να δημιουργήσει με το καιρό ένα στέρεο πλειοψηφικό ρεύμα. Κατά τη γνώμη μου, ο Νίκος Ανδρουλάκης πριν τις εκλογές θα αντιμετωπίσει δύο μεγάλα ζητήματα. Πρώτον, η αξιοποίηση ή μη του Βαγγέλη Βενιζέλου στα ψηφοδέλτια που θέλει να ενεργοποιηθεί και πάλι και δεύτερον η ομαδοποίηση στελεχών που θα τους ενδιέφερε μία πιο φιλοδεξιά πολιτική ή μία συνεργασία με τη ΝΔ.

Η σχέση Μητσοτάκη με άλλα κεντροαριστερά στελέχη και η κεντρώα προσέγγιση

Αλλά ούτε και η Νέα Δημοκρατία θέλει να συνεργαστεί με κάποιο κόμμα. Ούτε με το ΚΙΝΑΛ ούτε με την Ελληνική Λύση. Η κεντρώα στροφή Μητσοτάκη έχει φέρει πολλά στελέχη στη ΝΔ. Θα μπορούσε και άλλα, όμως, υπάρχει και η δεξιά παραδοσιακή πτέρυγα που φωνάζει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να φέρει στο κόμμα τη Άννα Διαμαντοπουλου την οποία βοήθησε στο παρελθόν για την εκλογή της στον ΟΟΣΑ. Θα μπορούσε να φέρει τον Γιάννη Μανιάτη αλλά είναι ξεκάθαρο ότι την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν την νοιάζει η αξιοποίηση των ελληνικών υδραγοναθράκων, θέση την οποία έχει διατυπώσει ανοικτά και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Οπότε, ο Γιάννης Μανιάτης δεν μπορεί να ενταχθεί σε ένα κόμμα που δεν θα έχει αυτή την αρμοδιότητα, την οποία, μάλιστα, πρόσφατα αναβάθμισε αφού τέθηκε εκπρόσωπος ευρωπαϊκών μελετών για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Θα μπορούσε να φέρει τον Γιώργο Φλωρίδη ο οποίος παραμένει ένας πολύ σκληρός επικριτής του Αλέξη Τσίπρα και του Γιώργου Παπανδρέου, δηλαδή ένας θιασώτης του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου και γι’ αυτό το λόγο έχει απομακρυνθεί πολύ από τον Νίκο Ανδρουλάκη… Θα αφήσει τα παραπάνω στελέχη να επιλέξουν μόνα τους…

Ο Βελόπουλος θέλει να κάνει την Ελληνική Λύση ένα «ΚΚΕ της Δεξιάς»

Αλλά ούτε με την Ελληνική Λύση θα ήθελε μία συνεργασία καθώς στη ΝΔ θεωρούν το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου ασόβαρο, χωρίς θέσεις και πρόγραμμα που «έπαιξε» με τις ψεκασμένες θεωρίες κατά του κορωνοιού και φλέρταρε με το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Βέβαια, να πούμε ότι η αντιπολιτευτική πολιτική του Κ.Βελόπουλου απέναντι στην κυβέρνηση θεωρείται light και φαίνεται ότι ο ίδιος επιθυμεί να καταστήσει το κόμμα ως ένα αυτόνομο «ΚΚΕ» της Δεξιάς. Συνεπώς, θα πρέπει να πούμε ότι πολύ δύσκολα με το υπάρχον πολιτικό προσωπικό θα δούμε κυβέρνηση συνεργασίας στη χώρα το επόμενο διάστημα. Λογικά έστω και με τρίτες κάλπες θα δούμε αυτοδύναμη, έστω και οριακά, μονοκομματική κυβέρνηση.

Σωτήρης Πίκουλας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης