Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επικοινωνιακή καταιγίδα από την κυβέρνηση για να αποδείξει σε Commission και αγορές ότι δεν θα καταφύγει σε παροχές

Επικοινωνιακή καταιγίδα από την κυβέρνηση για να αποδείξει σε Commission και αγορές ότι δεν θα καταφύγει σε παροχές
Τα καμπανάκια ήταν πολλά και ήρθαν, κυρίως, από ξένους αλλά και Έλληνες αξιωματούχους για την παροχολογία
Σχετικά Άρθρα

Tο κλίμα που διαμορφώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ανάμεσα στην κυβέρνηση, τους βουλευτές της ΝΔ αλλά και οικονομικούς παράγοντες, εγχώριους και διεθνείς, ήταν πολύ δυσμενές και παρέπεμπε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θυμίζει εποχές Μαυρογιαλούρου που ικανοποιεί λόγω προεκλογικού κλίματος και πανικού, όλες τις εισηγήσεις βουλευτών και στελεχών και τα αιτήματα επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων. Είχε προηγηθεί και το περιστατικό με τον δήμαρχο Σπάρτης Πέτρο Δούκα και τον τέως υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, που έδινε την εικόνα ότι η κυβέρνηση Καραμανλή ενήργησε με άκρως ψηφοθηρικό τρόπο στις εκλογές του 2007.

Μέχρι και ο… Στουρνάρας θορυβήθηκε


Τα καμπανάκια ήταν πολλά και ήρθαν, κυρίως, από ξένους όπως ο Επίτροπος Οικονομικών Paolo Gentiloni που προειδοποίησε τη χώρα ότι πρέπει να επιστρέψει, πλέον, σε πορεία δημοσιονομικής σταθερότητας και μείωσης του ελληνικού χρέους.
Η αφορμή ήταν, φυσικά, εκτός από την εικόνα μιας κυβέρνησης που θύμιζε ΠΑΣΟΚ του 1981, η αύξηση των επιτοκίων του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου που ξεπέρασε το 2,5%.
Ακόμα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, με μακροσκελέστατο άρθρο του στην Καθημερινή έκρουσε το καμπανάκι προς το Μέγαρο Μαξίμου ότι πρέπει να επιστρέψουμε στα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα.
Ύποπτη ή όχι η στάση Στουρνάρα, δείχνει μία τάση.

Αλλαγή διάθεσης από τον Μητσοτάκη παρά το προεκλογικό κλίμα

Ασφαλώς, όλα αυτά θορύβησαν και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που θέλησε να βάλει τέλος στην ακατάσχετη παροχολογία αλλά και την εκλογολογία, γι’ αυτό όπως μαθαίνουμε αποφάσισε να βγει στον Γιώργο Αυτιά πρωί του Σαββάτου. Διότι, όλα αυτά έκαναν κακό στην εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Στην συνέντευξή του, ενώ τόνισε ότι θα κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις για το θέμα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης μετά τις 4 Μαρτίου, επανέλαβε συνεχώς ότι δεν πρέπει να ξεφύγουμε καθόλου από το δημοσιονομικό στόχο για έλλειμα -1,4% το 2022 και πλεόνασμα το 2023.

Η ενεργοποίηση Πατέλη και η προσήλωση στην δημοσιονομική πειθαρχία


Ακολούθως, ενεργοποίησε όλα τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου όπως ο Αλέξης Πατέλης να βγουν στα ΜΜΕ και να υπερτονίζουν ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην δημοσιονομική προσαρμογή και ότι ο εθνικός στόχος πλέον είναι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που θα ρίξει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Επίσης, σε διαρροή προς το Βήμα της Κυριακής το Μαξίμου διαμήνυε ότι «Δεν θα τινάξουμε την μπάνκα στον αέρα». Θυμίζουμε ότι λίγες μέρες πριν, κυβερνητικά στελέχη όπως οι Σταικούρας, Οικονόμου κ.α είχαν δημοσίως παραδεχτεί ότι η κυβέρνηση σκέφτεται τη μείωση του ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα, θέση που μέσα στην εβδομάδα άξαφνα πήραν πίσω ως μη στοχευμένη και αναποτελεσματική. Μάλλον, κάποιος τούς ταρακούνησε από το Μαξίμου…

Θολά τα μηνύματα των αγορών απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση

Τα μηνύματα που παίρνει, πλέον, από τις αγορές η κυβέρνηση δεν είναι θετικά όχι μόνο στο οικονομικό σκέλος αλλά και πολιτικά. Πλέον ο όρος πολιτική αστάθεια για τους ξένους αποτιμάται ως πιθανός για την ελληνική πραγματικότητα. Η έντονη παραφιλολογία για αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε εδώ ούτε έξω. Αν υπήρχε μία χαραμάδα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, αυτό θα έδειχνε ηττοπάθεια και έλλειψη εμπιστοσύνης στο έργο της κυβέρνησης. Γι’ αυτό και εκτιμούμε ότι θέλησε να κλείσει κάθε τέτοια συζήτηση, τονίζοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και με το νόμο που ψηφίστηκε επί ΝΔ το 2019. Δεν γνωρίζουμε, όμως, αν αυτή η κίνηση θα κλείσει τις φωνές που λένε ότι η επενδυτική βαθμίδα δεν θα έρθει στην Ελλάδα εάν δεν γίνουν εκλογές και έχουμε σταθερή κυβέρνηση…

Μήπως δεν ήταν και τόσο αθώες οι διαρροές για το Ταμείο Ανάκαμψης;


Ωστόσο, το όλο κλίμα κατευνασμού των ξένων και των αγορών και το στοπ της παροχολογίας από την ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι σχετίζεται και με τις διαρροές που υπήρξαν προ λίγου καιρού για το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι διαρροές αυτές- που διαψεύστηκαν από την Κομισιόν- έλεγαν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ουσιαστικά κινείται στην σφαίρα του προεκλογικού λαϊκισμού και ότι εκφράζονται φόβοι ότι δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν ορθά και τεχνοκρατικά τα κονδύλια από το Ταμείο. Ακόμη χειρότερα, έλεγαν ότι ίσως αυτά τα χρήματα να δοθούν επιλεκτικά μέσω τραπεζών σε ένα μικρό κύκλο επιχειρηματιών και πρότζεκτ αμιγώς επιθυμητών από την κυβέρνηση.
Tα μεγάλα μέτωπα της κυβέρνησης η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση, θα παραμείνουν με ένταση. Πλέον, εκφράζεται ο φόβος ότι η ενεργειακή κρίση θα μας συνοδεύσει και το χειμώνα του 2023 και θα κρίνει το πολιτικό σκηνικό.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης