Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη των ασθενέστερων – Παρελθόν το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης – Από 1/5 αύξηση στον κατώτατο μισθό

Μητσοτάκης: Στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη των ασθενέστερων – Παρελθόν το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης – Από 1/5 αύξηση στον κατώτατο μισθό
Εκλογές θα γίνουν το 2023 ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα

Στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη των ασθενέστερων και στήριξη στους λογαριασμούς για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2023 για όλους, αλλά και γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023.
Όπως είπε θα υπάρχουν στοχευμένα μέτρα, «κανένα μέτρο χωρίς μέτρημα», ενώ δεν θα υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις φόρων.
«Η χώρα γίνεται ελκυστικός προορισμός για σημαντικά ξένα κεφάλαια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως «η χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μία δυναμική τροχιά ανάκαμψης, αντιμετωπίζοντας όμως ταυτόχρονα σημαντικούς κλυδωνισμούς από επιπτώσεις οι οποίες είναι έξω από το δικό μας έλεγχο και αναφέρομαι κυρίως στις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και του ηλεκτρικού ρεύματος».
Αφού σημείωσε ότι η Ελλάδα αφήνει οριστικά πίσω της μια δύσκολη δεκαετία και έχουμε αλλάξει πίστα, πρόσθεσε πως χώρα έχουμε δικαίωμα να είμαστε αισιόδοξοι.
Όπως είπε, «η μεγάλη εικόνα είναι ότι η ελληνική οικονομία θα είναι μία από τις πρωταθλήτριες στην ανάπτυξη το 2021. Πιστεύω ότι το ίδιο θα ισχύσει και για το 2022. Η ανεργία αποκλιμακώνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Έχουμε τη μεγαλύτερη μείωση στην ανεργία στην Ευρώπη».

Στοχευμένα μέτρα

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, τα μέτρα στήριξης στους λογαριασμούς για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ από το Μάιο θα υπάρξει μια αποκλιμάκωση στις τιμές της ενέργειας.
«Θα παρέχουμε τη στήριξη για όσο διάστημα χρειαστεί», είπε χαρακτηριστικά, σημνειώνονατς ωστόσο πως οι επιδοτήσεις δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά δίνουν ανακούφιση.
«Κανένα μέτρο χωρίς μέτρημα», τόνισε και ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρχουν οριζόντια μέτρα.

Η πολιτική αυτής της κυβέρνησης είναι για μόνιμα μέτρα

«Η πολιτική αυτής της κυβέρνησης είναι για μόνιμα μέτρα. Από εκεί και πέρα θα επιμείνω ότι η υλοποίηση του προϋπολογισμού είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και εφόσον, το τονίζω, εφόσον πάρουμε μέτρα, τα μέτρα αυτά δεν θα είναι οριζόντια, δεν συζητάμε οριζόντιες μειώσεις φόρων, θα είναι στοχευμένες» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.Όπως εξήγησε, «αυτή τη στιγμή πρέπει να δούμε την εκτέλεση του προϋπολογισμού σίγουρα και τον μήνα Φεβρουάριο και από εκεί και πέρα με το οικονομικό επιτελείο θα δούμε τι θα κάνουμε. Αλλά πρέπει να σας τονίσω και πάλι τη σημασία -και νομίζω ότι το καταλαβαίνετε και εσείς αυτό- του να εκτελέσουμε με συνέπεια τον προϋπολογισμό. Και μέχρι στιγμής τα όποια έκτακτα βοηθήματα, τις όποιες έκτακτες παροχές, έχουμε δρομολογήσει καταφέραμε και τις εξασφαλίσαμε από την υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού.
Γιατί επιμένω τόσο πολύ στην ανάπτυξη;
Όσο η ανάπτυξη είναι πιο ρωμαλέα, τόσο μεγαλύτερες αντοχές έχει ο προϋπολογισμός. Και όσο μεγαλύτερες αντοχές έχει ο προϋπολογισμός, τόσο μας επιτρέπεται να κάνουμε τέτοιες παρεμβάσεις. Τονίζω όμως, και θέλω να επιμείνω σε αυτό, ότι αυτά τα έκτακτα μέτρα είναι αυτό που λέει η λέξη: είναι έκτακτα αλλά δεν είναι ο κανόνας.
Ο κανόνας πρέπει να είναι τα μόνιμα μέτρα και γι' αυτό και θέλω να επιμείνω ότι οι εξαγγελίες και η υλοποίηση των δεσμεύσεών μας σχετικά με τη μείωση των φόρων έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά -με εξαίρεση κάποιους συντελεστές ΦΠΑ που έχουμε πει ότι θα μειωθούν προσωρινά- όλες οι άλλες μειώσεις φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος εισοδήματος στις επιχειρήσεις στο 22% από 29% -για κάντε λίγο τον υπολογισμό τι σημαίνει αυτό για μια μικρομεσαία επιχείρηση- η μείωση του φόρου στα μερίσματα, οι παρεμβάσεις που κάναμε στην προκαταβολή, η κατάργηση του φόρου γονικής παροχής έως 800.000. Όλα αυτά τα μέτρα έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά».
Μάλιστα, για τον ΕΝΦΙΑ σημείωσε ότι 8 στους 10 πολίτες θα πληρώσουν λιγότερα.
Σημείωσε πως η ανάπτυξη με δανεικά του παρελθόντος, είναι μια ανάπτυξη τελικά άδικη, όχι δίκαιη, η οποία διεύρυνε τις ανισότητες.

Κατάργηση το 2023 της εισφορά αλληλεγγύης – Αύξηση κατώτατου μισθού από 1/5

Την πρόθεσή του να γίνει παρελθόν το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης για όλους, τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ για τον κατώτατο μισθό σημείωσε ότι η αύξηση θα είναι μεγάλη.
Όπως είπε, «από 1η Μαΐου θα υπάρχει σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού», η οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερη του 2% που δόθηκε στις αρχές του 2022.

Δεν τελειώσαμε με την πανδημία – Το Πάσχα τα πράγματα θα είναι καλύτερα

Κάνοντας αναφορά στο μέτωπο της πανδημίας ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν τελειώσαμε, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο, καθώς υπάρχει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, ενώ δυστυχώς έχουμε αρκετούς θανάτους.
Εκτίμησε ότι το Πάσχα τα πράγματα θα είναι καλύτερα και απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν.
Για την επιστροφή στην κανονικότητας και το τελικό άνοιγμα της αγοράς, ξεκαθάρισε πως «θα πηγαίνουμε ως προς τα ανοίγματα από το καλό στο καλύτερο».
Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, «στην αρχή σταδιακά, με προσοχή. Ακούμε πάντα τις επιταγές των ειδικών. Αν με ρωτάτε αν το Πάσχα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα, ναι, το Πάσχα εκτιμώ ότι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Και βέβαια δεν μας ενδιαφέρει μόνο το Πάσχα. Φέτος η τουριστική περίοδος θα ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Θα ξεκινήσει, πιστεύω, από τον Μάρτιο πολύ δυναμικά. Πιστεύω ότι θα έχουμε μία εξαιρετική τουριστική χρονιά, όλες οι ενδείξεις αυτό καταδεικνύουν αυτή τη στιγμή και είναι πάρα πολύ σημαντικό, όπως το κάναμε και το 2020 και το 2021, να στείλουμε σαφή μηνύματα στους επισκέπτες οι οποίοι προτιμούν να έρθουν στην Ελλάδα, ότι θα έρθουν, θα βρουν μία χώρα ασφαλή με συγκεκριμένους κανόνες».

Δεν θα είναι πάντα παγωμένες οι συντάξεις

«Δεν θα μείνουν για πάντα παγωμένες οι συντάξεις, είναι δεδομένο αυτό. Δεν είμαστε εκεί όμως ακόμα και δεν μπορώ να πω κάτι πέραν του να θυμίσω ότι στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους υπήρχε και τον περασμένο Δεκέμβριο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Για οπαδική βία

Σοκαρισμένος με αυτό που συνέβη στην Θεσσαλονίκη δήλωσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως αν δεν λύσουμε το θέμα της βίας τώρα, δεν θα το λύσουμε ποτέ.
Προανήγγειλε ότι στο εξής στις θύρες των οργανωμένων οπαδών θα εισέρχονται μονό θεατές με εισιτήρια διαρκείας και δεν θα δίνονται αναστολές σε όσους καταδικάζονται για οπαδική βία, ενώ παρέπεμψε στις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα την επόμενη εβδομάδα.
«Έχουμε πιο αυστηρό πλαίσιο από το 2019, αλλά πάρα πολλές λέσχες φιλάθλων λειτουργούν ανεξέλεγκτα, αυτό θα αλλάξει» δεσμεύτηκε.

Πάντα κοντά στους αγρότες

Ο κ. Μητσοτάκης, αφού αναγνώρισε τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, υπογράμμισε πως «θα είμαστε πάντα κοντά στον αγροτικό κόσμο, έχουμε σχέδιο που θα τους κάνει ανταγωνιστικούς και θα βελτιώσει το εισόδημά τους,».
Με αφορμή την επίσκεψη του Α. Τσίπρα στην Αργολίδα, ανέφερε ότι δίνει πάντα την εντύπωση ότι είναι τσακωμένος μονίμως, βγάζει αυτό το οργίλο ύφος όπου και αν πάει, αλλά καλό είναι πού και πού να λέμε και την αλήθεια.

Εκλογές το 2023

Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, τόνσιε ο κ. Μητσοτάκης και προέβλεψε ότι η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη.
mitsitakis3.JPG

Μήνυμα στους υπουργούς: Να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί

«Οι υπουργοί έχουν μια υποχρέωση, να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, όταν αρθρώνουν δημόσιο λόγο. Και από εκεί και πέρα ο νοών νοείτω», τόνισε με νόημα ο κ.Μητσοτάκης, με αφορμή το περιστατικό με τον Σπήλιο Λιβανό.
Όπως ανέφερε, «ό,τι έγινε, έγινε. Νομίζω ότι όλοι εισέπραξαν το μήνυμα. Δεν μπορώ να αποδέχομαι να ακούγονται πράγματα τα οποία είναι όχι απλά εμφανώς εσφαλμένα, δημιουργούν λάθος εντυπώσεις, προσβάλλουν τελικά και την Ιστορία της παράταξης από τη μια αλλά και αυτά τα οποίο θέλουμε να κάνουμε ως παράταξη σήμερα και στο αύριο».

Δεν είμαι πρωθυπουργός των Μνημονίων, άλλοι ήταν

Κληθείς να απαντήσει εάν υπάρχει περίπτωση νέου μνημονίου, κ. Μητσοτάκης είπε ότι «για αυτά θα ρωτήσετε άλλους. Άλλοι ήταν οι πρωθυπουργοί των Μνημονίων. Εγώ δεν είμαι πρωθυπουργός των Μνημονίων. Και πρέπει να σας πω επίσης, επειδή, ξέρετε, είναι πάρα πολύ εύκολο σε μια γενικότερη πλειοδοσία παροχών να ανοίγει κανείς το τεφτέρι και κάθε βδομάδα να λέει 'μου περίσσεψαν πέντε, να πάω να τα δώσω, μου περίσσεψαν δέκα, να πάω να τα δώσω'. Όχι, αυτή δεν είναι πολιτική η οποία με χαρακτηρίζει».
Πρόσθεσε ότι έχει απόλυτη αίσθηση των δυσκολιών της ελληνικής κοινωνίας και πως έχει «μια υποχρέωση να βάλω οριστικούς τίτλους τέλους στην περιπέτεια την οποία πέρασε η χώρα την τελευταία δεκαετία. Θέλω να βγούμε από την ενισχυμένη εποπτεία εντός του έτους».
Υπογράμμισε ότι δίνει μεγάλη σημασία στην επαναφορά της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, καθώς «ξεκλειδώνει δισεκατομμύρια πόρων τα οποία θα μπορούν να επενδυθούν πια στην Ελλάδα», αλλά και πως «η κυβέρνηση αυτή έχει πάρει την απόφαση να ξεπληρώσει πρόωρα τα δάνεια του ΔΝΤ, με τα οποία θα τελειώσουμε εντός του έτους».
mitsotakis2_2.JPG

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, καλώντας τον Α. Τσίπρα να πει «σε ποιο βαθμό συντάσσεται με τις απόψεις του κ. Πολάκη».
«Δια της σιωπής του και δια της στήριξης που του παρέχει αντιλαμβάνομαι ότι τα πιστεύει και ο ίδιος. Όλα αυτά νομίζω ότι καταδεικνύουν και θυμίζουν στους Έλληνες πολίτες τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015, το γιουρούσι στην εξουσία, τις τραγικές συνέπειες αυτού που ζήσαμε το πρώτο εξάμηνο. Μας το λένε ξεκάθαρα ότι "όταν θα ξανάρθουμε θα είναι αλλιώς".
Άρα ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να κατηγορούν την Νέα Δημοκρατία για καθεστώς όταν οι ίδιοι όχι απλά έχουν επιδείξει καθεστωτικές λογικές. Να υπενθυμίσω ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν υποθέσεις παραπομπής στο Ειδικό Δικαστήριο για δύο Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει τελικά η Δικαιοσύνη, η Βουλή έκανε τη δουλειά της, από εκεί και πέρα είναι ευθύνη της Δικαιοσύνης. Αλλά ποιοι ακριβώς μιλάνε και μας κατηγορούν για όλα αυτά τα απίθανα τα οποία αραδιάζει ο κ. Τσίπρας σε όλες τις ομιλίες του;
Σε κάθε περίπτωση, συνομιλώ με τον κ. Τσίπρα, με τους πολιτικούς αρχηγούς θεσμικά, γιατί αυτή είναι υποχρέωσή μου», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
«Δεν έχω καμία πρόθεση να απαντώ καθημερινά στον κ. Τσίπρα σε όλα αυτά τα οποία λέει», κατέληξε.

Για ΚΙΝΑΛ: Τσιτάτα χωρίς περιεχόμενο

Κάνοντας αναφορά στο Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε πως μέχρι στιγμής αυτά που ακούει είναι «εντυπωσιακά ασαφή, είναι τσιτάτα, είναι χωρίς κανένα περιεχόμενο, χωρίς καμία ουσία, χωρίς καμία κοστολόγηση».
«Ειλικρινά δεν περίμενα αυτό. Περίμενα κάτι πιο τεκμηριωμένο, κάτι πιο σοβαρό. Αλλά νωρίς είναι ακόμα. Μπορεί να υπάρχει στον τομέα αυτό περιθώριο βελτίωσης», πρόσθεσε.

Για Τουρκία

Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις ο πρωθυπουργός τόνσιε πως "αυτά που ακούγονται από τους γείτονες είναι εντελώς παράλογα. Μπορεί να το κάνουν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Εμείς εξοπλίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις και γνωρίζουν ότι αν επιχειρήσουν κάτι, το τίμημα που θα πληρώσουν θα είναι βαρύ".
Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο ενός ταξιδιού στην Ουάσινγκτον, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι εκτιμά πως θα υπάρξει πρόσκληση εντός του α' εξαμήνου του 2022 για συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, J. Biden.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης