Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή: Στην Ολομέλεια το πόρισμα της Εξεταστικής για τα ΜΜΕ – Παρέμβαση Τσίπρα

Βουλή: Στην Ολομέλεια το πόρισμα της Εξεταστικής για τα ΜΜΕ – Παρέμβαση Τσίπρα
Από την κυβέρνηση εκτιμάται πως θα παρέμβει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρας
Σχετικά Άρθρα

(upd) Με ένταση και με αλληλοκατηγορίες, όπως άλλωστε αναμενόταν, διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πορίσματος της πλειοψηφίας (καθώς και οι πορισματικές απόψεις των κομμάτων της μειοψηφίας) της Εξεταστικής Επιτροπής για τις χρηματοδοτήσεις των ΜΜΕ και για τις δημοσκοπήσεις.
Υπενθυμίζεται πως η συζήτηση γίνεται κατόπιν σχετικού αιτήματος του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη και με τις υπογραφές των 156 βουλευτών της ΝΔ.
Η διαδικασία έχει αρχίσει με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, όπως αυτή έχει αποφασιστεί και οργανωθεί από την Διάσκεψη των Προέδρων.

Παρέμβαση Τσίπρα

Αρχικά θα υπάρξει ένας κύκλος ομιλητών με τους έξι εισηγητές και αγορητές των κομμάτων.
Στην συνέχεια θα διεξαχθούν τρεις κύκλοι ομιλητών - βουλευτών, όπου ο καθένας θα απαρτίζεται από 12 ομιλητές βουλευτές κατά αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων.
Στη συζήτηση αναμένεται να παρέμβει εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων.
Με την σημερινή συζήτηση του πορίσματος όχι μόνο ολοκληρώνεται το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά είναι μια ιστορική κοινοβουλευτικού ελέγχου διαδικασία της Βουλής των Ελλήνων καθώς είναι η πρώτη φορά - μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος - που δόθηκε η δυνατότητα και συστάθηκε Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή με πρόταση της μειοψηφίας.

Τα πορίσματα

Το πόρισμα της πλειοψηφίας ανέφερε πως από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού προέκυψε «με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών 'Μένουμε Σπίτι-Μένουμε Ασφαλείς' ήταν απολύτως νόμιμη και αναγκαία».
Επιπλέον, αναφέρεται ότι η εκστρατεία πραγματοποιήθηκε με διαφανείς διαδικασίες και είχε μεγάλη απήχηση στην κοινή γνώμη ως ένα ισχυρό ανάχωμα στη διασπορά ψευδών ειδήσεων, τη διάχυση θεωριών συνωμοσίας και παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «από το σύνολο των στοιχείων που προέκυψαν, από τις καταθέσεις των μαρτύρων, από τα έγγραφα που ήρθαν στα χέρια της επιτροπής και από τον αλληλοσυσχετισμό τους, δεν προέκυψαν μόνο πολιτικές ευθύνες ή απλές παραβάσεις υπηρεσιακών κανόνων εκ μέρους κυβερνητικών και υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά προέκυψαν ενδείξεις που θα μπορούσαν να στηρίξουν την κρίση ύπαρξης βάσιμων υπονοιών για την τέλεση ποινικά αξιόποινων πράξεων και να προκαλέσουν, μετά από ιδιαίτερη έρευνα, από τις αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, ποινική δίωξη εναντίον των δραστών αυτών των πράξεων».

Παπακώστα (ΝΔ): Κατέπεσαν όλοι οι ψευδείς ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ

Την θέση πως κατέπεσαν σαν χάρτινος πύργος όλοι οι ψευδείς ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε η βουλευτής - εισηγήτρια της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα - Παλιούρα στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την χρηματοδότηση των ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις.
Στην τοποθέτηση της η κα.Παπακώστα υπογράμμισε πως αποδείχθηκε η μη ύπαρξη τόσο ποινικών όσο και πολιτικών ευθυνών πολιτικών προσώπων ενώ επισήμανε πως κατέπεσαν «παταγωδώς, ως χάρτινος πύργος, όλοι οι ψευδείς ισχυρισμοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποδεικνύοντας με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι μοναδικός της στόχος δεν ήταν άλλος από την πολιτική στοχοποίηση, σπίλωση και δίωξη των πολιτικών της αντιπάλων, προκειμένου να επανακάμψει δημοσκοπικά και πολιτικά».
«Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα υφαίνεται σκάνδαλα, εμείς θα τα ξηλώνουμε….
Όσο εσείς θα στοχεύετε στη σπίλωση και τη στοχοποίηση των πολιτικών σας αντιπάλων, εμείς θα σας αποδομούμε με μοναδικό ουραγό την πίστη μας στους θεσμούς και στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.
Όσο εσείς θα ποντάρετε στο ψέμα, την πόλωση και τον διχασμό, εμείς θα επενδύουμε στην αλήθεια, στη σύμπνοια και στην ενότητα αυτού του πολύπαθου λαού» υποστήριξε η κα.Παπακώστα.

Είμαστε περήφανοι

«Η Νέα Δημοκρατία αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανη για το γεγονός ότι η δυνατότητα να συστήνονται εξεταστικές επιτροπές από την κοινοβουλευτική μειοψηφία και όχι μόνο από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία αποτελεί κατάκτηση αυτής της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης.
Προσήλθαμε στην Επιτροπή για την απόδειξη της αλήθειας, χωρίς αποκλεισμούς, αστερίσκους και υπεκφυγές, απορρίπτοντας συνειδητά και εξαρχής κάθε ίχνος κατάχρησης και παραβίασης της νόμιμης διαδικασίας, πολιτικής και κομματικής εκμετάλλευσής της και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας» είπε η βουλευτής – εισηγήτρια της ΝΔ.

Επιχειρήσατε διαστρέβλωση των γεγονότων

«Δεν διστάσατε στιγμή να προχωρήσετε σε μία απίστευτη διαστρέβλωση των γεγονότων, των μαρτυρικών καταθέσεων, ακόμη και αυτών των ίδιων των αναφερθέντων εγγράφων.
Αμφισβητήσατε ακόμα και τον ίδιο τον θεσμό της Δικαιοσύνης, τις Ανεξάρτητες Αρχές» είπε απευθυνόμενη στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η κα.Παπακώστα, υποστηρίζοντας πως «οι μάρτυρες μίλησαν και τα έγγραφα απέδειξαν ότι η πραγματοποίηση της ενημερωτικής εκστρατείας "Μένουμε Σπίτι-Μένουμε Ασφαλείς" ήταν απολύτως αναγκαία, νόμιμη και διαφανής».
«Απέδειξαν ότι προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της έγκαιρης και αποτελεσματικής ενημέρωσης των πολιτών, η επιλογή της απευθείας ανάθεσης για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης, η επιλογή της Initiative Media και η επιλογή του συγκεκριμένου οικονομικού αντιτίμου των συμβάσεων ήταν απολύτως ενδεδειγμένες.
Απέδειξαν, ότι η επιλογή των μέσων ενημέρωσης και η κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης έγινε αποκλειστικά από εξειδικευμένο προσωπικό της Initiative Media, τόσο με ποσοτικά όσο και ποιοτικά κριτήρια και πως καθ' όλη τη διάρκεια της διαφημιστικής καμπάνιας δεν υπήρξε καμία απολύτως πολιτική παρέμβαση για προσθήκη ή απόρριψη μέσων ενημέρωσης από την αναθέτουσα Αρχή και συνεπώς κανένα απολύτως ενδεχόμενο πολιτικής χειραγώγησης οποιουδήποτε Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης.
Όσον αφορά, δε, την υπόθεση της ENTERPRISE GREECE, αυτή δεν μπορεί να αντέξει στη βάσανο της λογικής το επιχείρημα πως σε έναν διεθνή ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό φέρει την ευθύνη η κυβέρνηση γιατί έλαβε μέρος μόνο μία εταιρεία.
Σχετικά με τη δημοσκοπική εταιρεία Opinion Poll, πως αυτοβούλως ζήτησε να ελεγχθεί για τη συγκεκριμένη αμφισβητούμενη δημοσκόπηση ελέγχθηκε και όλα βρέθηκαν καλώς», επισήμανε η κα. Παπακώστα.

Κάτσης (ΣΥΡΙΖΑ): Ακρωτηριασμένη Εξεταστική με fast track διαδικασίες

Για μια ακρωτηριασμένη Εξεταστική Επιτροπή που λειτούργησε με fast track διαδικασίες έκανε λόγο ο βουλευτής – εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Κάτσης στη συζήτηση στη Βουλή για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις των ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις.
«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δικαιώθηκε απολύτως και απέδειξε ότι το ερευνώμενο διαρκές σκάνδαλο της χειραγώγησης της κοινής γνώμης με δημόσιο χρήμα πράγματι συνετελέσθη» είπε ο κ.Κάτσης, ο οποίος καταλόγισε στην κυβέρνηση «πολιτικές ευθύνες, καθώς εκμεταλλεύτηκε την πανδημία ως ευκαιρία», σημειώνοντας πως «είναι απαράγραπτες οι πράξεις της και θα σας τις αποδώσει ο ελληνικός λαός στις εκλογές».

Να διαβιβαστεί το πόρισμα στις δικαστικές Αρχές

Ο κ.Κάτσης ζήτησε «το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει να διαβιβαστούν στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές, προκειμένου εκείνες να ερευνήσουν περαιτέρω, με πλήρη τρόπο και σε πλήρη έκταση, όλα τα στοιχεία που έχουν ήδη αναδειχθεί και θεμελιώνουν την ύπαρξη ποινικών ευθυνών».

Προκλητική στήριξη

Όπως είπε, «δεν έχει ξαναϋπάρξει κυβέρνηση με τόσο προκλητική στήριξη από την πλειοψηφία των ΜΜΕ και ο καταιγισμός των δημοσκοπήσεων γίνεται με χρονισμό και ατζέντα που συνάδουν πλήρως στο κυβερνητικό αφήγημα».
«Ενδείξεις ότι η κυβέρνηση, με καύσιμο το δημόσιο χρήμα, επιχείρησε να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη βλάπτοντας τη δημοκρατία.
Μοίρασε 20 εκατ. ευρώ με την επονομαζόμενη λίστα Πέτσα, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες όπου οι ιδιοκτήτες τους είχαν και εταιρείες δημοσκοπήσεων.
Όπως συνέβη με την Opinion Poll.
H Enterprise Greece πλήρωνε με απευθείας ανάθεση 1 εκατ. ευρώ την εξαγορά καταχωρήσεων υπέρ της κυβέρνησης σε media του εξωτερικού» είπε ο κ.Κάτσης, ο οποίος αναφερόμενος στο έργο της Εξεταστικής, έκανε λόγο για ένα «οργανωμένο σχέδιο του Μαξίμου, που εκτέλεσαν οι βουλευτές της ΝΔ, ευτελίζοντας το Σύνταγμα και τους θεσμούς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο