Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το σχέδιο Μητσοτάκη: Ατζέντα στήριξης της μεσαίας τάξης, Συνέδριο 6-8/5... και τον Μάιο οι κρίσιμες αποφάσεις για εκλογές

Το σχέδιο Μητσοτάκη: Ατζέντα στήριξης της μεσαίας τάξης, Συνέδριο 6-8/5... και τον Μάιο οι κρίσιμες αποφάσεις για εκλογές
Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει καλά ότι το αφήγημα της κυβέρνησης για την οικονομία «κηλιδώνεται» από την ακρίβεια που υπάρχει στην αγορά
Σχετικά Άρθρα

Βαθιά πεποίθηση του σκληρού πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πολιτικό σύστημα τις διατηρεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στο Κέντρο όσο και στην Δεξιά παράταξη.
Παράλληλα, πιστεύουν ότι μόνο η οικονομία μπορεί να αλλάξει τις διαθέσεις του κόσμου και να «ρίξει» τη Νέα Δημοκρατία.
Το ότι διατηρείται ακόμα σε υψηλό επίπεδο το ποσοστό αποδοχής της ΝΔ ενώ διαχρονικά το κυβερνών κόμμα μετά τα 2-2,5 χρόνια, πέφτει σε δεύτερη θέση είναι ενδεικτικό ότι η μεσαία τάξη αλλά και το κέντρο δίνουν ακόμα πίστωση χρόνου στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αλλά το 2022 θα κριθεί εάν θα αλλάξει αυτό.

Μαξίμου: Μόνο η οικονομία ρίχνει κυβερνήσεις…

Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει καλά ότι το αφήγημα της κυβέρνησης για την οικονομία «κηλιδώνεται» από την ακρίβεια που υπάρχει στην αγορά.
Δεν μέτρησαν καλά το οικονομικό μέγεθος στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και δεν περίμεναν ότι θα επιμείνει ακόμα περισσότερο το 2022.
Ωστόσο, ούτε στην Ευρώπη Ένωση έδωσαν την πρέπουσα σημασία. Όπως επίσης και στο κρίσιμο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης.
Γι’ αυτό τώρα ο Πρωθυπουργός προσφεύγει σε μέτρα στήριξης του εισοδήματος και ελάφρυνσης φόρων, τα οποία ήθελε να τα ανακοινώσει αργότερα.

Έρχονται και νέες ανακοινώσεις την άνοιξη για ακρίβεια και εισόδημα

Η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού και η μείωση του ΕΝΦΙΑ ήταν οι πρώτες κρίσιμες κινήσεις και θα ακολουθήσουν και άλλες τρεις:
Η επιλεκτική μείωση ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα – την υπονόησε ο Χρ. Σταικούρας ενώ θα ακολουθήσει και η δεύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που ευνοεί σαφώς εργαζόμενους και εργοδότες, αλλά και η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους.
Ποιος θα είναι ο χρόνος των συγκεκριμένων ανακοινώσεων;
Εικάζουμε ότι δεν θα ανακοινωθούν όλες μαζί. Το ζήτημα του ΦΠΑ που είναι φλέγον ενδεχομένως να ανακοινωθεί νωρίτερα ενώ τα άλλα δύο μπορεί να ανακοινωθούν τον Μάιο.
Και παράλληλα, θα υπάρξει κάθε μήνα και επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.

Ο Μητσοτάκης θέλει να «τελειώσει» τους επιδημιολόγους και τον αρνητισμό της πανδημίας

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός θέλει να δώσει μία εικόνα ότι αφήνουμε πίσω την πανδημία.
Τα ρεπορτάζ, οι επιδημιολόγοι, οι δείκτες αλλά και η ίδια η κυβέρνηση δημιούργησαν μία στρεβλή εικόνα στους πολίτες.
Η δυσαρέσκεια και ο φόβος θα πρέπει να φύγουν, ομολογούν επικοινωνιολόγοι που μιλούν με τον Πρωθυπουργό.
Γι’ αυτό και αναζητείται ο χρόνος άρσης των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν τώρα στην αγορά.
Το καλύτερο χρονικό διάστημα θα είναι το Πάσχα τον Απρίλιο και το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να έχει ο πολίτης ένα ανοικτό Πάσχα να επισκεφτεί τους συγγενείς τους και να περάσει κανονικές γιορτές.

Συνέδριο ενότητας της ΝΔ στις 6-8 Μαΐου

Επίσης, στη Νέα Δημοκρατία έχουν επενδύσει πολιτικά στο 14ο συνέδριο που θα γίνει 6-8 Μαΐου. Εκεί αναμένεται να διατυπωθεί η εμπιστοσύνη των μελών στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την πολιτική του. Πρόεδρος του Συνεδρίου θα είναι ο Βαγγέλης Μειμαράκης και έχει και αυτό τη σημασία του. Θα μιλήσουν όλες οι τάσεις και αναμένεται να τεθούν όλα τα ζητήματα που έχει θίξει η διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Και όλα αυτά σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος προσφάτως άνοιξε και νέο κεφάλαιο εσωστρέφειας στο κόμμα του. Η εσωκομματική αντιπολίτευση του Αλέξη Τσίπρα εναντιώθηκε δημόσια στην πρότασή του για εκλογή προέδρου και μελών της Κ.Ε από την βάση. Εκφράστηκαν πολλές αντιρρήσεις ενώ αρκετοί στάθηκαν στην γραμμή της Μ. Ρεπούση που έβαλε κατά του Παύλου Πολάκη για την συμπεριφορά του στο Κοινοβούλιο.

Γραμμή Μαξίμου να «τζατζαριστεί» ο Ανδρουλάκης και τα στελέχη του

Όσον αφορά το ΚΙΝΑΛ και το μεγάλο μπάσιμό του στο Κέντρο, η γραμμή Μαξίμου είναι να υπάρχει τζατζάρισμα και σκληρός αντίλογος στα στελέχη του ώστε να διατυπώνουν καθαρές θέσεις και όχι απλά να καταγγέλλουν την κυβέρνηση. Το ΚΙΝΑΛ κερδίζει από την χασούρα της ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και αυτό διότι ακόμα οι συσπειρώσεις στα δύο κόμματα είναι χαμηλές. Εκτός αυτού, όποιος πρόσεξε την παρέμβαση Καιλή κατά της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ που δεν πήρε ξεκάθαρη στάση απέναντι στα έκτροπα Πολάκη, κατανόησε ότι η ευρωβουλευτής παίζει το χαρτί της υπεύθυνης και δημοκρατικής Κεντροαριστεράς. Καθίσταται δε εν δυνάμει εσωκομματικός πόλος απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Βλέπει βουλευτές ο Πρωθυπουργός

Τέλος, θα πρέπει να πούμε ότι ο Πρωθυπουργός εδώ και μέρες δέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου επισκέψεις από βουλευτές και στελέχη του κόμματος. Τα περισσότερα στελέχη τον συμβουλεύουν να τολμήσει να κάνει διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση ώστε να δοθεί ένας προεκλογικός τόνος από βουλευτές του κόμματος. Επίσης, του καταθέτουν και το ερώτημα πότε σκοπεύει να κάνει εκλογές. Σε αυτό το ερώτημα παρόλο που η απάντηση είναι ίδια – μιλάει για εξάντληση της 4ετίας- υπάρχουν σκέψεις για εκλογικό αιφνιδιασμό το φθινόπωρο του 2022. Είναι υπαρκτό σενάριο, το σκέφτονται και στελέχη του Μαξίμου. Αυτό που τονίζουν είναι ότι οι αποφάσεις για τέτοιες πρωτοβουλίες θα παρθούν τον Απρίλιο-Μάιο που θα γνωρίζει το Μαξίμου ακριβώς τις διαθέσεις του κόσμου.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης