Τελευταία Νέα
Πολιτική

Prorata: Μειώνεται το προβάδισμα της ΝΔ - Στο 32% έναντι 25% του ΣΥΡΙΖΑ - Ανεβαίνει στο 13% το ΚΙΝΑΛ - Δυσαρέσκεια για κακοκαιρία

Prorata: Μειώνεται το προβάδισμα της ΝΔ - Στο 32% έναντι 25% του ΣΥΡΙΖΑ - Ανεβαίνει στο 13% το ΚΙΝΑΛ - Δυσαρέσκεια για κακοκαιρία
Στην τρίτη θέση με 13% το ΚΙΝΑΛ – Διευρύνει τα ποσοστά του
Σχετικά Άρθρα

Προβάδισμα 7 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με δημοσκόπηση της Prorata.
Σύμφωνα με την έρευνα, η ΝΔ λαμβάνει στην πρόθεση ψήφου το 32% έναντι 25% του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ με 13%, η οποία διευρύνει σταθερά το ποσοστό του και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 5% και το ΜεΡΑ25 με 2%.
Σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση της Prorata του Δεκεμβρίου του 2021, η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε κατά μια ποσοστιαία μονάδα, κυρίως λόγω της απώλειας μιας μονάδας της ΝΔ (από 33% στο 32%), με το ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει σταθερός στο 25%.
Αντιθέτως, ακόμα πιο ενισχυμένο εμφανίζεται το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο μέσα σε ένα μήνα αύξησε τις δυνάμεις του κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, από το 11% στο 13%.
22_4.JPG

1_232.JPG

3_150.JPG
4_124.JPG
Όχι σε πρόωρες εκλογές

Κατά των πρόωρων εκλογών τάσσεται το 56% των πολιτών.
Συγεκριμένα,
η πλειονότητα των πολιτών (56%) διατηρεί την άποψη ότι οι βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το 2023, με μια μικρότερη αλλά σημαντική μερίδα (41%) να επιθυμεί την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
5_87.JPG
6_75.JPG
Στο 36% η θετική γνώμη για Μητσοτάκη

Ως προς τον δείκτη γνώμης απέναντι στους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει τις περισσότερες ποσοστιαία θετικές κρίσεις.
Αναλυτικά, το 36% διατηρεί θετική γνώμη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 52% αρνητική, ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα το 21% θετική γνώμη και το 66% αρνητική, με τον πρώτο να υπερτερεί και στο σχετικό ισοζύγιο θετικών - αρνητικών απόψεων.
Τρίτος στη σχετική κατάταξη αλλά με σημαντική δυναμική, λόγω του μεγάλου ποσοστού ουδέτερης γνώμης (49%) ανιχνεύεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, για τον οποίο το 19% διατηρεί θετική άποψη, ενώ το 28% αρνητική.
Ακολουθούν κατά σειρά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Γιάνης Βαρουφάκης και τέλος ο Κυριάκος Βελόπουλος, για τον οποίο θετική άποψη διατηρεί μόλις το 5%.

Φταίει η κυβέρνηση για την κακοκαιρία

Ως προς τις στάσεις και τις αξιολογήσεις του πληθυσμού απέναντι στη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» και τα διάφορα προβλήματα που αυτή δημιούργησε αποτυπώνεται σημαντική κοινωνική δυσαρέσκεια, με το βέλος της απόδοσης ευθυνών να έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Το 83% εκτιμά ότι για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό η ελληνική κυβέρνηση, ενώ μικρή ή μηδενική ευθύνη της αποδίδει μόλις το 16%.
Ενδεικτικό του οριζόντιου χαρακτήρα της κατεύθυνσης που έχει η ευθύνη για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν είναι το εύρημα, σύμφωνα με το οποίο και η πλειονότητα των σημερινών ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος (περίπου 6 στους 10) αποδίδει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης στην κυβέρνηση.
51_1.JPG
54_1.JPG
Η ευθύνη για την Αττική Οδό

Εν τούτοις, σε σχέση με τον εγκλωβισμό των οδηγών στην Αττική Οδό, η ευθύνη φαίνεται πως διαμοιράζεται.
Η μεγαλύτερη μερίδα (36%) αποδίδει την κύρια ευθύνη στην ελλιπή προετοιμασία και χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, το 32% στην ιδιωτική εταιρία που διαχειρίζεται τον αυτοκινητόδρομο, ενώ το 26% αποδίδει την ευθύνη στις χρόνιες ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα ευρήματα που αφορούν τη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίδα», περίπου 3 στους 4 διατηρούν την άποψη ότι η προσωπική συγγνώμη του πρωθυπουργού «για τους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν, μένοντας για πολλές ώρες εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό» δεν ήταν ικανοποιητική και θα έπρεπε να υπάρξουν και σχετικές παραιτήσεις.

53_1.JPG
52_1.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης