Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χαρίτσης για πληθωρισμό: Πλήρης αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της ακρίβειας

Χαρίτσης για πληθωρισμό: Πλήρης αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της ακρίβειας

Ο Αλέξης Χαρίτσης ζητά την άμεση υλοποίηση μέτρων προστασίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από την ακρίβεια

Σχετικά Άρθρα

Για πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης όσον αφορά της διαχείριση της ακρίβειας κάνει λόγο ο τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης, σχολιάζοντας τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό.
«Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat επιβεβαιώνουν την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην διαχείριση της ακρίβειας. Ο πληθωρισμός στην χώρα μας εκτοξεύθηκε στο 5,5%, ξεπερνώντας πλέον τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» αναφέρει σε δήλωση του.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητά την άμεση υλοποίηση μέτρων προστασίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η δήλωση του κ. Χαρίτση

Πιο αναλυτικά, ο κ. Χαρίτσης αναφέρει στη δήλωση του: «Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat επιβεβαιώνουν την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην διαχείριση της ακρίβειας. Ο πληθωρισμός στην χώρα μας εκτοξεύθηκε στο 5,5%, ξεπερνώντας πλέον τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Στη χώρα μας μάλιστα παρουσιάζονται εκρηκτικές ανατιμήσεις πολλαπλάσιες του επίσημου πληθωρισμού στις πιο βασικές κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών: ενέργεια, μεταφορές, στέγη, τρόφιμα, ένδυση. Η μεγάλη μάλιστα αύξηση 29,4% του κόστους παραγωγής στη βιομηχανία τον Δεκέμβριο, προδιαγράφει ένα νέο κύμα ανατιμήσεων το επόμενο διάστημα. Και όλα αυτά ενώ η χώρα μας κατέγραψε μεσοσταθμικά για ολόκληρο τον Ιανουάριο την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη.
Η κυβέρνηση εδώ και έναν χρόνο αγνοεί επιδεικτικά τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, των παραγωγικών φορέων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των καταναλωτικών ενώσεων για την αντιμετώπιση αυτού του πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας που απειλεί την κοινωνική συνοχή. Επιλέγει απλά να παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου. Το δόγμα όμως της αυτορρύθμισης της αγοράς το οποίο εφαρμόζει όλο αυτό το διάστημα, κατέρρευσε, με εξαιρετικά επώδυνο για την κοινωνία τρόπο.
Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε στοχευμένα μέτρα προστασίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων: αύξηση του κατώτατου μισθού, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ενέργεια, αποφασιστική ρύθμιση και εντατικούς ελέγχους σε κρίσιμους κλάδους για την πάταξη της αισχροκέρδειας, ολοκληρωμένα προγράμματα επιδότησης του ενεργειακού κόστους. Τα μέτρα αυτά πρέπει να υλοποιηθούν σήμερα. Η κοινωνία δεν αντέχει ούτε μέρα παραπάνω να πληρώνει την κυβερνητική αδράνεια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης