Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ασκήσεις αυτοδυναμίας στο Μέγαρο Μαξίμου – Αυτές είναι οι 4 επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ασκήσεις αυτοδυναμίας στο Μέγαρο Μαξίμου – Αυτές είναι οι 4 επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ποιες επιλογές, όμως, έχει η Νέα Δημοκρατία για να εξασφαλίσει τη αυτοδυναμία;

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι ο πολιτικός χρόνος μετράει αντίστροφα. Από την Κυριακή που θα έχουμε μία σκληρή μάχη μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, θα ξεκινήσει να μετράει ο καθαρός προεκλογικός χρόνος. Πλέον, κάθε λανθασμένη ή κάθε σωστή κίνηση θα μετράει πολύ στο τελικό αποτέλεσμα.

Ρευστός ακόμα ο σχεδιασμός Μαξίμου για εκλογές το 2023


Οι πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο λένε ότι πλέον η ομάδα Λιβάνιου που είναι επιφορτισμένη με τις μετρήσεις και τον σχεδιασμό των εκλογών, έχει ξεκινήσει τις ασκήσεις αυτοδυναμίας, η οποία αποτελεί ένα ζητούμενο για το Μαξίμου. Ο χρόνος των εκλογών δεν έχει κλειδώσει παρά τα λεγόμενα Μητσοτάκη για εκλογές το καλοκαίρι του 2023. Αν ο ρυθμός φθοράς είναι μεγάλος ή υπάρχουν μεγάλες διαρροές, ο σχεδιασμός θα αλλάξει φυσικά. Θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, ότι εάν δεν βγαίνει ο υπολογισμός για αυτοδυναμία, δεν θα τραβήξει τόσο πολύ η κυβερνητική θητεία. Κανένα επιτελείο δεν κατεβαίνει για να χάσει τις εκλογές. Το εκλογικό δίλλημα, σε κάθε περίπτωση θα είναι κυβέρνηση Μητσοτάκη ή ακυβερνησία και περιπέτειες.

Αδύνατο το σενάριο κυβέρνησης μειοψηφίας

Μιλάμε πάντα για τις δεύτερες εκλογές καθώς με την απλή αναλογική είναι εντελώς ασαφές όλο το τοπίο. Πολύ δύσκολα θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας πόσο μάλλον κυβέρνηση μειοψηφίας που θα χρειαστεί ψήφο ανοχής και από άλλα κόμματα. Μιλάμε για πολύ δύσκολο εγχείρημα. Οι εκλογές με την αυξημένη αναλογική, ακόμα και στο σενάριο να προκύψει ένα ποσοστό για τη ΝΔ στο 38%, θα της δώσουν μία οριακή πλειοψηφία, απολύτως θνησιγενής. Θα θυμίζει πλειοψηφία των κυβερνήσεων Μητσοτάκη 89-93.

Ποιες επιλογές, όμως, έχει η Νέα Δημοκρατία για να εξασφαλίσει τη αυτοδυναμία;

  1. Αιφνίδια κατάθεση νέου εκλογικού νόμου πριν τη λήξη της κυβερνητικής θητείας


Η κυβέρνηση έχει στο συρτάρι της έναν σχεδιασμό για αλλαγή του εκλογικού νόμου με μείωση του ποσοστού επίτευξης αυτοδυναμίας στο 35,5%. Για τους παλαιούς είναι ο λεγόμενος εκλογικός νόμος του Προκόπη Παυλόπουλου. Δεν μπορεί, όμως, να το φέρει τώρα στην Βουλή διότι αυτό θα υποδήλωνε ηττοπάθεια και θα είχε επίδραση στη ψυχολογία των στελεχών και των ψηφοφόρων. Θα μπορούσε, όμως, με διαδικασία fast track να κατατεθεί λίγο πριν τις πρώτες εκλογές (με απλή αναλογική). Γιατί; Για να ισχύσει ένας εκλογικός νόμος που έχει ψηφιστεί με απλή πλειοψηφία, θα πρέπει να «καεί» μία εκλογική διαδικασία με τον παλιό νόμο. Δεν μπορεί να ισχύσει αμέσως. Ειδικά αν ψηφιστεί, πριν τις εκλογές με απλή αναλογική, θα ισχύσει στις τρίτες εκλογές. Ουσιαστικά θα γίνει για να χαμηλώσει ο πήχης αυτοδυναμίας, εάν στις δεύτερες εκλογές δεν πιάσει το 38%.

2.Συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ του Ανδρουλάκη με σκληρό πλαίσιο και άλλον Πρωθυπουργό

Η δεύτερη επιλογή που έχει η Νέα Δημοκρατία είναι να συνεργαστεί με το ΚΙΝΑΛ. Είναι κατανοητό ότι είναι ένα σενάριο που δεν αρέσει στον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά θα πιεστεί και από τα διάφορα μιντιακά παράκεντρα αλλά και εσωκομματικά.
Υπάρχουν βουλευτές που βλέπουν θετικά τη σύμπλευση με τη ΝΔ. Σε αυτή τη περίπτωση, και η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ θα θέσουν μία κοινή ατζέντα διακυβέρνησης με αμοιβαίες παραχωρήσεις και πρόσωπα κοινής αποδοχής. Σημειολογικά θα είναι πιο εύκολο γιατί δεν υπάρχει ένας Τσίπρας να έρχεται από πίσω. Ο σημερινός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε αποδρομή. Υπάρχει, όμως, και το τυράκι πίσω από τη φάκα. Το ΚΙΝΑΛ θα θέσει βέτο για να υπάρξει Πρωθυπουργός κοινής αποδοχής. Και εδώ αρχίζει το σκληρό παρασκήνιο…

3.Προσκλητήριο Μητσοτάκη σε στελέχη της Κεντροαριστεράς για το σχηματισμό κυβέρνησης –Υπάρχουν πρόθυμοι…

Η τρίτη επιλογή είναι η Νέα Δημοκρατία, μη αυτοδύναμη, ως πρώτο κόμμα και έχοντας την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης να προβεί σε ένα κάλεσμα δυνάμεων, προοδευτικών και μεταρρυθμιστικών. Η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή από το ΚΙΝΑΛ, είναι ότι στο κόμμα υπάρχουν πρόθυμοι να τεθούν στην κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ και να βοηθήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης.
Κάποιοι λένε για τον Ανδρέα Λοβέρδο ή την Εύα Καιλή (εάν αποφασίσει να κατέβει στη Α’ Θεσσαλονίκης) καθώς και άλλα πρόσωπα. Η συνιστώσα Λοβέρδου έχει και άλλα διαθέσιμα πρόσωπα. Υπάρχουν και άλλα κόμματα, όχι μόνο το ΚΙΝΑΛ…
Άλλωστε, όποιος προσχωρήσει στην πλειοψηφία θα έχει και έτοιμη υπουργική θέση…

4.Συνεργασία με την Ελληνική Λύση με κοινή δεξιά ατζέντα

Η τέταρτη επιλογή είναι να συνεργαστεί η Νέα Δημοκρατία με ένα κόμμα στα δεξιά της και συγκεκριμένα με την Ελληνική Λύση που στις δημοσκοπήσεις είτε διατηρεί είτε και αυξάνει τις δυνάμεις της. Ασφαλώς, όμως, θα είναι μία δύσκολη συνεργασία. Το σημερινό κεντρώο ύφος της ΝΔ, τα πρόσωπα από ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι που έχουν ενταχθεί στη ΝΔ δύσκολα θα συνεργαστούν ομαλά με την Ελληνική
Λύση του Βελόπουλου. Τα πρώτα θέματα στην κοινή ατζέντα θα είναι ασφάλεια, μεταναστευτικό, παιδεία. Ωστόσο, θα πρέπει να πούμε ότι εσκεμμένα και το Μαξίμου αλλά και η πλευρά Βελόπουλου δεν προχωρούν σε εντάσεις μεταξύ τους.
Υπάρχει μία «αγαστή διαφωνία» λένε οι παροικούντες της Κοινοβουλευτικής Ιερουσαλήμ.

Θνησιγενής η επόμενη πολιτική περίοδος από το 2023

Θα πρέπει να πούμε ότι όποιο σενάριο επικρατήσει τελικά, η επόμενη κυβέρνηση δεν θα έχει την πολυτέλεια της άνετης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Θα έχει έντονα στοιχεία θνησιγένειας και πολιτικής ανωμαλίας και, προσωπικά, πιστεύω θα δημιουργήσει συνθήκες για μεγάλες αλλαγές στην ηγεσία των κομμάτων. Σε κάθε περίπτωση, από το 2023 οποιαδήποτε κυβέρνηση θα πρέπει να λειτουργήσει με ένα «άτυπο μνημόνιο» στο κεφάλι της αφού θα επανέλθουν οι δημοσιονομικές υποχρεώσεις για πρωτογενή πλεονάσματα. Η εποχή της πανδημικής κρίσης φεύγει και έρχεται η εποχή των δημοσιονομικών κανόνων.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης