Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συναγερμός για τη μετάλλαξη Omicron – Ετοιμότητα για νέο πακέτο μέτρων εάν χρειαστεί – Τι εξετάζεται

Συναγερμός για τη μετάλλαξη Omicron – Ετοιμότητα για νέο πακέτο μέτρων εάν χρειαστεί – Τι εξετάζεται
Τι εξετάζουν κυβέρνηση και ειδικοί
Σχετικά Άρθρα

Με το βλέμμα στραμμένο στην μετάλλαξη Omicron και τα επιδημιολογικά δεδομένα βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί, οι οποίοι ήδη επεξεργάζονται και ένα νέο πακέτο μέτρων που θα τεθεί σε ισχύ εάν καταστεί αναγκαίο για την αναχαίτιση του πέμπτου κύματος της πανδημίας.
Η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες ηλικιακές ομάδες, νέες παρεμβάσεις σε εστίαση, αλλά και το άνοιγμα των σχολείων, που είναι μεν προγραμματισμένο για τις 10 Ιανουαρίου, αλλά ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές των επιστημόνων που ζητούν παράταση κατά μία εβδομάδα των διακοπών ώστε να καθυστερήσει η επιστροφή των μαθητών στα θρανία, είναι στο μικροσκόπιο ως ένα εναλλακτικό σχέδιο που τεθεί σε εφαρμογή εάν συνεχιστεί η ραγδαία εξάπλωση της Omicron στη χώρα, που ήδη σχεδόν κυριαρχεί.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι καθολικό lockdown δεν θα υπάρξει, αλλά και πως στόχος είναι να παραμείνει η κοινωνία όρθια και η οικονομία ανοιχτή.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τα διαδοχικά ρεκόρ νέων κρουσμάτων που καταγράφηκαν τις τελευταίας ημέρες στη χώρα, μπήκαν σε εφαρμογή νωρίτερα – αρχικά είχε ανακοινωθεί για τις 3/1, αλλά ισχύουν από 30/12/2021- μέτρα, όπως η απαγόρευση μουσικής και κλείσιμο της εστίασης τα μεσάνυχτα.

Για τα σχολεία

Μπορεί ο στόχος να είναι το άνοιγμα των σχολείων στις 10/1, ωστόσο αλλαγές μπορεί να φέρει η επιδημιολογική εικόνα που θα έχει σχηματιστεί έως τότε.
Μάλιστα, κυβέρνηση και ειδικοί, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews, ήδη επεξεργάζονται ένα σχέδιο προσαρμοσμένο στη μετάλλαξη Omicron για το άνοιγμα των σχολείων και μάλιστα, στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται τα εξής:

  • Η αναστολή των σχολικών εκδρομών.
  • Η εισήγηση για εκτεταμένο testing σε όλους τους μαθητές πριν επιστρέψουν στα θρανία με rapid test ή ακόμα και με μοριακό τεστ.
  • Αύξηση των εβδομαδιαίων self tests που κάνουν οι μαθητές σε από 2 σε τουλάχιστον 3.
  • Αλλαγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων λειτουργίας των σχολείων και κυρίως το πότε θα κλείνει ένα τμήμα ανάλογα με τα κρούσματα. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα θα πρέπει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να είναι στο 50%+1 για να αναστείλει ένα τμήμα τη δια ζώσης λειτουργία και η διδασκαλία να γίνει μέσω τηλεκπαίδευσης, ενώ φαίνεται ότι το ποσοστό θα τροποποιηθεί προς τα κάτω, όπως π.χ. στο 40%+1.

Εστίαση

Και νέες παρεμβάσεις είναι πιθανό να γίνουν σε εστίαση και διασκέδαση, όπως το να κλείνουν στις 22:00 ή 23:00 (από μεσάνυχτα που ισχύει πλέον βάσει των πρόσφατων μέτρων), να μειωθεί περαιτέρω η χωρητικότητά τους σε σχέση με τα τραπεζοκαθίσματα, να απαγορευτεί και στους εξωτερικούς χώρους των καφέ και της εστίασης η είσοδος στους ανεμβολίαστους (σήμερα επιτρέπεται).
Οι ειδικοί θα εξετάζουν όλα τα δεδομένα σε σχέση με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και δεν αποκλείεται, εφόσν χρειαστεί, να γίνουν περαιτέρω παρεμβάσεις.

Για λιανεμπόριο

Ακόμη, κάποιοι επιστήμονες θέτουν στο μικροσκόπιο και το λιανεμπόριο, ζητώντας να υπάρχει όριο πελατών στους εσωτερικούς χώρους ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα κάθε καταστήματος.

Περί υποχρεωτικότητας εμβολιασμών

Στο τραπέζι βρίσκεται πάντα η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους πολίτες ηλικίας 50 ετών και άνω, με το μοντέλο του μηνιαίου προστίμου 100 ευρώ για όσους δεν εμβολιάζονται, αλλά και με κάποιους να υποστηρίζουν ότι αυτό θα πρέπει να αφορά και συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως τους εργαζόμενους στην εστίαση.
Υπενθυμίζεται ότι έως τις 16/1 θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση οι πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα που δεν εμβολιάζονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης