Τελευταία Νέα
Πολιτική

Από αύριο (30/12) τα νέα μέτρα - Εστίαση και διασκέδαση έως τις 12 το βράδυ - Τέλος η μουσική - Έως τις 02:00 το ρεβεγιόν

Από αύριο (30/12) τα νέα μέτρα - Εστίαση και διασκέδαση έως τις 12 το βράδυ - Τέλος η μουσική - Έως τις 02:00 το ρεβεγιόν

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση είναι σε πλήρη συμφωνία με ιδιωτικές δομές για παραχώρηση κλινών και προσωπικού - Ανοιχτό παράθυρο για επέκταση της υποχρεωτικότητας και λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού

Σχετικά Άρθρα
Την επίσπευση των μέτρων για τον κορωνοϊό, που σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό θα τίθονταν σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εν μέσω της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Omicron του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από αύριο Πέμπτη (30/12/2021) στις 06:00, ενώ σε αυτά προστέθηκε και η απαγόρευση της μουσικής. Στο πλαίσιο αυτό, εστίαση και διασκέδαση θα κατεβάζουν ρολά τα μεσάνυχτα, με εξαίρεση το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, όπου το ωράριο λειτουργίας θα είναι έως τις 2 μετά τα μεσάνυχτα. Οι πελάτες θα πρέπει να είναι μόνο καθήμενοι και σε τραπέζι έως 6 ατόμων.
«Όπως είχαμε προαναγγείλει η κυβέρνηση ζήτησε από την επιτροπή να συγκληθεί για να αποτυπώσει τα δεδομένα από την εξάπλωση της μετάλλαξης Omicron στη χώρα μας. Στο ΕΣΥ νοσηλεύονται κυρίως ασθενείς με τη Delta. Η Omicron είναι κυρίαρχη και από τα χθεσινά και τα σημερινά κρούσματα. Το ΕΣΥ ακόμα πιέζεται από την Delta και πρέπει να εκτιμήσουμε όλους τους παράγοντες για να ανταπεξέλθει το ΕΣΥ» είπε ο υπουργός Υγείας. Επίσης, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση είναι σε πλήρη συμφωνία με ιδιωτικές δομές για παραχώρηση κλινών και προσωπικού.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας απηύθυνε νέα έκκληση για εμβολιασμό, καθώς -όπως είπε- τα εμβόλια καλύπτουν και την Omicron, ενώ ζήτησε να σταματήσει η διασπορά ψευδών ειδήσεων για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη και τα εμβόλια.

Προς επέκταση της υποχρεωτικότητας και λήξης των πιστοποιητικών εμβολιασμού

Εν τω μεταξύ, ο κ. Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. Όπως υποστήριξε το πλαίσιο της υποχρεωτικότητας θα επανεξεταστεί όπως και ο χρόνος κατά τον οποίο ισχύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Τα νέα μέτρα

Πιο αναλυτικά, τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από αύριο στις 6 το πρωί:
Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν

  • Μόνο μέχρι τις 12 το βράδυ.
  • Χωρίς όρθιους
  • Απαγορεύεται η μουσική

Ωστόσο, για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το ωράριο θα ισχύει μέχρι τις 2 το πρωί αλλά με όλες τις άλλες απαγορεύσεις. Επίσης:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Όπως είπε ο υπουργός, αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
  • Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστεί έως και 50% ενώ θα ισχύσει και το κυλιόμενο ωράριο, ενώ το ποσοστό θα είναι ανάλογα με τις δυνατότητες τις κάθε υπηρεσίας.


Τετραψήφια κρούσματα σε έξι περιοχές της Αττικής

Η κινητικότητα τις ημέρες των Χριστουγέννων, ο εσωτερικός τουρισμός και η επανένωση οικογενειών για τον εορτασμό τους φαίνεται να αποτυπώνεται σταδιακά στις επιδημιολογικές εκθέσεις
, όπως άλλωστε συνάγεται από την «έκρηξη» του επιδημιολογικού φορτίου σε πολλές περιοχές, με πλέον χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις Περιφερειακών Ενοτήτων Ικαρίας και Καρδίτσας με 23 και οκτώ φορές περισσότερα κρούσματα συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα, 47 έναντι 2 (+2.250%) και 341 έναντι 42 (+711%) αντίστοιχα.
Στο νέο ρεκόρ της διασποράς του ιού οδήγησαν τα 556.060 τεστ, από τα οποία προκύπτει θετικότητα 3,89%.
Τα χθεσινά 28/12 κρούσματα είναι υπερτριπλάσια της περασμένης Τρίτης, οπότε υψηλός αντίστοιχα αριθμός διαγνωστικών ελέγχων (555.381) είχε καταλήξει σε 6.424 διαγνώσεις κορωνοϊού και θετικότητα 1,15%.
Ακόμη και το ρεκόρ τεστ που καταγράφηκε στις 9 Νοεμβρίου (636.213) είχε αποκαλύψει 8.613 κρούσματα.
Μόνο στην Αττική σήμερα εντοπίστηκαν 9.882 κρούσματα με τετραψήφιο αριθμό σε έξι περιοχές.
Τα περισσότερα αφορούν στο Κέντρο (3.226) και έπειτα 1.770 στα Βόρεια Προάστια, 1.179 στα Νότια, 1.121 στην Ανατολική Αττική, 1.089 στα Δυτικά Προάστια και 1.032 στον Πειραιά.
Η «εκτόξευση» στη μετάδοση του ιού δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από την εξάπλωση της παραλλαγής Omicron στην περιφέρεια.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της γονιδιωματικής επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 για το διάστημα έως και τις 27 Δεκεμβρίου 2021, το 42,1% των κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο σχετίζονται με τη νέα παραλλαγή ενώ στην επαρχία μόλις το 7,7%. Πρόκειται μάλιστα για δεδομένα που αντανακλούν ένα περιορισμένο σύνολο ύποπτων κρουσμάτων προς επιβεβαίωση και όχι τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων Omicron στην κοινότητα.
«Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι, λόγω της μεγάλης αυξημένης μεταδοτικότητας του στελέχους, μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τα συστήματα υγείας», ανέφερε για την Omicron τη Δευτέρα που μας πέρασε η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.
Αν και οι ειδικοί δεν έχουν ακόμα εικόνα της επίπτωσης της παραλλαγήςστο σύστημα υγείας, σημειώνεται ότι οι 340 εισαγωγές ασθενών το περασμένο 24ωρο έδειξαν αύξηση κατά 17.65% συγκριτικά με την προηγούμενη ημέρα.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επιπλέον 635 διασωληνωμένους ασθενείς (629 χθες), με 540 (85.04%) ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους, και 60 νέους θανάτους ασθενών με COVID-19.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν καταλήξει 20.557 άνθρωποι με τη νόσο του κορωνοϊού, το 11% εκ των οποίων τον τρέχοντα μήνα.

Ιωάννινα - Κέρκυρα: Στα ύψη ο κορωνοϊός σε διασπορά και λύματα

Τα σκήπτρα της πρωτιάς στη διασπορά έχει παραδώσει η Βόρεια Ελλάδα στο λεκανοπέδιο, αφού στο σύνολό της ανιχνεύεται το 23% των συνολικών νέων λοιμώξεων (4.977), οι μισές από τις οποίες αφορούν την ΠΕ Θεσσαλονίκης (2.665).
Πάνω από 400 κρούσματα εντοπίζονται σε τρεις περιοχές της χώρας, 412 στην ΠΕ Αχαΐας, 435 στην ΠΕ Ηρακλείου και 437 στην ΠΕ Λάρισας, με σημαντικό επιδημιολογικό βάρος σε διάφορες περιοχές της χώρας όπως μαρτυρούν τα 258 κρούσματα στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, 185 στην ΠΕ Αργολίδας, 346 στην ΠΕ Εύβοιας, 236 στην ΠΕ Ημαθίας, 299 στην ΠΕ Ιωαννίνων, 148 στην ΠΕ Καβάλας, 380 στην ΠΕ Κοζάνης, 228 στην ΠΕ Κορινθίας, 185 στην ΠΕ Λακωνίας, 241 στην ΠΕ Μαγνησίας και 169 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
Πολλά κρούσματα καταγράφονται και σε νησιά, όπως τα 177 στην ΠΕ Λέσβου, τα 64 στην ΠΕ Χίου, τα 41 στην ΠΕ Λευκάδας αλλά και 160 στην ΠΕ Κέρκυρας που μαζί με την ΠΕ Ιωαννίνων (299 νέα κρούσματα) αποτελούν τις δύο περιοχές με παράλληλη έκρηξη του ιικού φορτίου στα λύματά τους.
Ειδικότερα, για την εβδομάδα 20 - 26 Δεκεμβρίου 202, το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ διαπίστωσε αυξητικές τάσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε κατά 191% στην Κέρκυρα και 233 στα Ιωάννινα, ενώ κατά 100% αυξήθηκε το φορτίο στα λύματα της Αττικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης