Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης προς Τουρκία: Σταματήστε τις προκλητικές ενέργειες όπως το αδιανόητο casus belli

Μητσοτάκης προς Τουρκία: Σταματήστε τις προκλητικές ενέργειες όπως το αδιανόητο casus belli
Για κοινές αντιλήψεις σε πολλά ζητήματα με τη Βουλγαρία έκανε λόγο ο κ.Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα

Να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το αδιανόητο casus belli, κάλεσε την Τουρκία ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Kiril Petkov στο πλαίσιο της επίσκεψης του στη Σόφια.
Σε ερώτηση για τη στάση των δυο κρατών και της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει θέσει το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων και ότι η Τουρκία έχει δυο επιλογές.
«Η μια είναι της σταδιακής εξομάλυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με τις γειτονικές χώρες, της αποκλιμάκωσης της έντασης, της παύσης των προκλητικών ενεργειών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται το αδιανόητο casus belli».
Σε αυτή την περίπτωση εμείς θα είμαστε οι πρώτοι υπέρ της πλήρους εναρμόνισης των ευρωτουρκικών σχέσεων γιατί πρώτοι θα ωφεληθούμε» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η δεύτερη επιλογή είναι οι κυρώσεις.
Ο πρωθυπουργός είπε πως εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας και της Βουλγαρίας είναι και σύνορα της Ευρώπης και πως «και οι δυο χώρες τα προστατεύουμε αποτελεσματικά με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Κοινό στοίχημα ο αγωγός IGB

«Διαπίστωσα κοινές αντιλήψεις σε πάρα πολλά.
Αθήνα και Σόφια εγκαινιάζουν ένα νέο ελπιδοφόρο στάδιο συνεργασίας» είπε ο κ.Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι και τα δυο κράτη σέβονται τις ευρωπαϊκές αξίες και το διεθνές δίκαιο.
Αναφερόμενος στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB είπε ότι είναι κοινό στοίχημα να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στην πανδημία.
«Δεσμεύθηκα ότι θα καταλήξουμε σε ακριβές χρονοδιάγραμμα.
Είναι θέμα μηνών» υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Προς το συμφέρον όλων η ένταξη των δυτικών Βαλκανίων

Σχετικά με την πορεία ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρώπη, ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε πως είναι προς το συμφέρον όλων μας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα την στηρίζει «χωρίς να ξεχνάμε ότι οφείλουν αυτά τα κράτη να εκπληρώσουν τα κριτήρια με πρώτο τι σχέσεις καλής γειτονίας».
Για το προσφυγικό είπε επίσης ότι οι προκλήσεις είναι κοινές ενώ μίλησε και για το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας.
Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται τη Βουλγαρία μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, γεγονός που μαρτυρά, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, τη σημασία που αποδίδει η Αθήνα στις σχέσεις της με τη Σόφια, και τη βούληση εμβάθυνσής τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης