Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γιατί διέγραψε ο Τσίπρας τον Κουρουμπλή; - Οι πέντε λόγοι... και το πολιτικό πλεονέκτημα

Γιατί διέγραψε ο Τσίπρας τον Κουρουμπλή; - Οι πέντε λόγοι... και το πολιτικό πλεονέκτημα
Στα άκρα η αντιπαράθεση Μητσοτάκη - Τσίπρα κατά την αυριανή συζήτηση στη Βουλή
Σχετικά Άρθρα

Η κίνηση του Π. Κουρουμπλή να χαρακτηρίσει από το βήμα της Βουλής δολοφόνους τους υπουργούς και τους βουλευτές της κυβέρνησης Μητσοτάκη με αφορμή την έκθεση Τσιόδρα – Λύτρα για την αυξημένη θνητότητα στις ΜΕΘ, είχε ως αποτέλεσμα να διαγραφεί με συνοπτικές διαδικασίες από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατόπιν απόφασης του Αλέξη Τσίπρα.
Ήταν μια απόφαση πολιτικά σωστή από τον κ.Τσίπρα.

Πρώτον, ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν πολιτικά το πάνω χέρι όσον αφορά την διαχείριση και την αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση.
Ο κ.Μητσοτάκης είναι στριμωγμένος.
Οι τελευταίες αποκαλύψεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για παρερμηνείες όσον αφορά τα κυβερνητικά λάθη και αστοχίες.
Το επιχείρημα ότι ο κ.Μητσοτάκης δεν γνώριζε την έκθεση του κ.Τσιόδρα που είναι στενός συνεργάτης του και με τον οποίο μιλά κάθε εβδομάδα για την πανδημία, δεν πείθει ιδιαίτερα.
Το γεγονός ότι η επιστημονική έκθεση Τσιόδρα – Λύτρα καταρρίπτει πανηγυρικά τα λεγόμενα του κ.Μητσοτάκη στη Βουλή (είχε πει πως «δεν έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς, σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις μονάδες εντατικής θεραπείας») είναι και αυτό αναμφισβήτητο.
Το γεγονός ότι προσπαθούν να «αθωώσουν» τον κ.Μητσοτάκη και να τον βγάλουν από το κάδρο της ευθύνης, κάνει την κατάσταση για τον πρωθυπουργό ακόμα χειρότερη, καθώς αυξάνει την κοινωνική δυσαρέσκεια και απαξιώνει την εικόνα του στους πολίτες.
Όταν μάλιστα υπάρχουν 20.000 νεκροί, οι ελιγμοί και οι τακτικισμοί δεν βοηθούν.

Δεύτερον, εάν δεν διαγραφόταν ο κ.Κουρουμπλής, ο κ.Μητσοτάκης και όλοι οι «σύμμαχοι» του θα πάταγαν πάνω σε αυτόν τον χαρακτηρισμό για να ακυρώσουν το πολιτικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ.
Θα γινόταν το απόλυτο επιχείρημα για την γλιτώσει πολιτικά ο πρωθυπουργός.
Με τη διαγραφή Κουρουμπλή, το «όπλο» αυτό για τον κ.Μητσοτάκη χάθηκε.
Πλέον ο πρωθυπουργός κατά την αυριανή συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, θα πρέπει να απαντήσει συγκεκριμένα και επί της ουσίας για το τι συνέβη, αν γνώριζε ή όχι για την έκθεση.
Καμία από τις δύο απαντήσεις δεν είναι εύκολη για τον πρωθυπουργό.
Η μια θα σημαίνει ότι είπε ψέματα
Η δεύτερη θα σημαίνει ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα συνεννόησης μεταξύ των επικεφαλής της κυβέρνησης και των επιστημόνων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Αν αποφύγει να απαντήσει ή δεν απαντήσει ευθέως, τότε θα γίνει αντιληπτό ότι τα περί υπεύθυνου πρωθυπουργού μικρή σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Τρίτον, η ρητορική Κουρουμπλή δεν συνάδει με την προσπάθεια και το πολιτικό άνοιγμα που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίσει το εκλογικό ακροατήριο που έχει αναπτυγμένα κεντρώα πολιτικά αντανακλαστικά.
Κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζει να έχει μια τάση δυναμικής και που προσπαθεί να μπει πιο δυνατά στο πολιτικό σκηνικό.
Άλλωστε ο κ.Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές πως θέλει να δώσει ένα νέο πολιτικό στίγμα και να διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό αφήγημα που θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα πιο κοντά στο κέντρο και στο σενάριο συμμαχιών με τις ευρύτερες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου.
Κάτι που ενδεχομένως μελλοντικά να δημιουργήσει το πλαίσιο για ευρύτερες στρατηγικές πολιτικές συμμαχίες.

Τέταρτον, γιατί δείχνει πως ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνουν ανεκτούς τέτοιου είδους βαρείς χαρακτηρισμούς, σε αντίθεση για παράδειγμα με τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ που έκαναν λόγο από το βήμα της Βουλής για προδότες με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, κερδίζοντας «πόντους» στο εκλογικό ακροατήριο.
Συνεπώς, ενισχύεται με αυτόν τον τρόπο το επιχείρημα ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

Πέμπτον, η διαγραφή Κουρουμπλή είναι και ένα σαφές μήνυμα προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ότι η «γραμμή» πρέπει να τηρείται.
Μόλις την περασμένη Δευτέρα ο κ.Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει από όλους τους βουλευτές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί του προϋπολογισμού και να μη δώσουν «πατήματα» στην κυβέρνηση για αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση.
Τρία 24ωρα αργότερα ο κ.Κουρουμπλής ξεπέρασε και αυτή τη γραμμή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης