Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης στη Handelsblatt: Ξεπερασμένοι οι δημοσιονομικοί κανόνες - Δεν θέλω σύγκρουση με Τουρκία

Μητσοτάκης στη Handelsblatt: Ξεπερασμένοι οι δημοσιονομικοί κανόνες - Δεν θέλω σύγκρουση με Τουρκία
Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν εκβιάζονται είπε ο κ.Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες στην Ευρωζώνη είναι ξεπερασμένοι και πρέπει να αλλάξουν διατυπώνει σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υποστηρίζει πως δεν θέλει σύγκρουση με την Άγκυρα καλώντας τον προέδρο Erdogan αντί να αναπολεί το παρελθόν, να κοιτάξουν από κοινού το μέλλον.
Στη συνέντευξη του και ερωτηθείς για το νέο καγκελάριο της Γερμανίας, Olaf Scholz ο κ.Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι είναι βέβαιος πως θα έχουν μια καλή και ειλικρινή σχέση ενώ για το νέο Γερμανό ΥΠΟΙΚ, Christian Lindner είπε πως εξεπλάγη θετικά από τις πρώτες του δηλώσεις σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
«Είναι οπωσδήποτε θετικό ότι το Βερολίνο παρακολούθησε τις αλλαγές που συντελέστηκαν στην Ελλάδα την τελευταία διετία.
Βάλαμε τα οικονομικά μας σε τάξη, και εφαρμόσαμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσουμε ότι ποτέ δεν θα ξαναζήσουμε μια κρίση χρέους.
Χαίρομαι που ο κ.Lindner το αναγνωρίζει.
Είναι σημαντικό για το διάλογο σχετικά με την μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης» τονίζει ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος κάνει λόγο για ξεπερασμένους δημοσιονομικούς κανόνες στην Ευρωζώνη.
«Πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε πως οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν, καθώς είναι ξεπερασμένοι.
Χρειαζόμαστε ένα νέο πλαίσιο, με το οποίο να διασφαλίζεται η δημοσιονομική βιωσιμότητα.
Είμαι ο πρώτος που το ζητά αυτό διότι το χρέος μας είναι ακόμα πολύ υψηλό.
Από την άλλη ωστόσο το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εγγυάται ότι δεν θα επιβάλλεται λιτότητα αναίτια με αποτέλεσμα να στραγγαλίζεται η ανάπτυξη την οποία εν τέλει όλοι επιθυμούμε» επισημαίνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφέροντας πως στο νέο πλαίσιο θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία και ένας πιο αργός δρόμος για τη μείωση του χρέους.

Όχι σε πανευρωπαϊκό υποχρεωτικό εμβολιασμό

Ερωτηθείς για την αντίδραση της ΕΕ απέναντι στην πανδημία ο κ.Μητσοτάκης αναφέρει ότι η κοινή προμήθεια και διανομή των εμβολίων ήταν μια θαρραλέα απόφαση και ένα σημαντικό σημάδι ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
«Προτείναμε το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό και το βλέπουμε να δουλεύει.
Οι κατευθυντήριες γραμμές του ΕΜΑ είναι σημαντικές για όλους μας.
Αλλά όσον αφορά τη στρατηγική για τον εμβολιασμό αυτή πρέπει να επαφίεται στο κάθε κράτος – μέλος» αναφέρει ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος εκφράζει τη διαφωνία του με ένα πανευρωπαϊκό υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Ελληνογερμανικές σχέσεις

Σχετικά με τις ελληνογερμανικές σχέσεις, ο κ.Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι παρατηρείται μια πολύ μεγάλη βελτίωση, που διαφάνηκε ήδη από την καγκελαρία της Merkel.
«Είναι σημαντικό για εμάς να αλλάξει το αφήγημα.
Δεν είναι πια μια σχέση πιστωτή – δανειστή.
Είναι μια σχέση δύο κρατών μελών της ΕΕ που μπορούν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους μέσα στην Ένωση προκειμένου να προωθήσουν την ανάπτυξη των οικονομιών τους, να βελτιώσουν τις σχέσεις και να ξεπεράσουν στερεότυπα και προκαταλήψεις» υποστηρίζει ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος ερωτηθείς για το τι θα αλλάξει με την έλευση του Scholz και αν θα έχουν μεγαλύτερο λόγο τα κράτη του Νότου, αναφέρει πως η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης και ως εκ τούτου έχει ένα βάρος ανάλογο με τη συνεισφορά της.
Σε ερώτηση εάν θα αλλάξει κάτι η έλευση του Scholz, ο κ.Μητσοτάκης υποστηρίζει πως η γερμανική πολιτική έχει συνέχεια και είναι προβλέψιμη.

Συνάντηση με Putin

Ερωτηθείς για την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι η εντύπωση που αποκόμισε είναι πως όλες οι πλευρές θέλουν να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας.
Όπως λέει, σε περίπτωση ρωσικής εισβολής, όλοι θα είναι χαμένοι.
«Οι συνέπειες θα είναι νέες, σκληρές κυρώσεις.
Αυτό θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολη την εύρεση λύσης.
Ελπίζω ότι όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν το μεγάλο ρίσκο μιας κλιμάκωσης και αναζητούν τρόπους εκτόνωσης της έντασης» αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Κίνδυνος αποσταθεροποίησης λόγω Τουρκίας

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την επαναπροσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας ο πρωθυπουργός δηλώνει αισιόδοξος αλλά και την ετοιμότητα του να συνεργαστεί με την Τουρκία.
«Αλλά η Τουρκία θα πρέπει να κατανοήσει ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν εκβιάζονται.
Από το 1995 μας απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που προχωρήσουμε στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο.
Δεν μπορούμε ωστόσο να κατανοήσουμε αυτή την απειλή» υποστηρίζει ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος υποστηρίζει πως η Ελλάδα έχει την πλήρη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Το πώς συμπεριφέρεται η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο επηρεάζει όλη την Ευρώπη.
Σκεφτείτε την παράνομη μετανάστευση.
Η το ότι η Τουρκία μπλοκάρει τα σχέδια μας για έναν αγωγό φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Αίγυπτο που θα διέρχεται μέσω της Κύπρου και θα φτάνει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Αυτό επηρεάζει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης» υποστηρίζει ο κ.Μητσοτάκης.
Ερωτηθείς για το εάν θα επιθυμούσε περισσότερη στήριξη από το Βερολίνο σε αυτά τα ζητήματα, ο κ.Μητσοτάκης λέει ότι «η καγκελάριος Merkel κατέβαλλε ειλικρινείς προσπάθειες διαμεσολάβησης».
«Θέλουμε όμως την υποστήριξη της Γερμανίας.
Η Γερμανία δεν είναι μια αμέτοχη, ουδέτερη, τρίτη χώρα.
Ανήκουμε στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια» επισημαίνει ο κ.Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως δεν θέλει μια σύγκρουση με την Τουρκία.
«Είμαστε γείτονες.
Μιλάω με τον πρόεδρο Erdogan.
Έχουμε συμφέρον να δουλέψουμε μαζί.
Το γεγονός ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση δεν μας ικανοποιεί, αφού ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει την περιοχή» υποστηρίζει ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος ερωτηθείς για το ποιο είναι το μήνυμα του προς τον πρόεδρο Erdogan, αναφέρει: «Βασιζόμαστε στην κοινή λογική στις σχέσεις μας.
Δεν είμαστε εκείνοι που αναπολούμε περασμένα μεγαλεία.
Ελάτε να αντικρίσουμε το μέλλον και όχι το παρελθόν».
999_1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης