Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης – Παρών στη Σύνοδο Κορυφής Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης – Παρών στη Σύνοδο Κορυφής Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης
Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Σχετικά Άρθρα

Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί σήμερα Τετάρτη 15/12 ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 6ης Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, στην οποία συμμετέχουν οι ηγέτες της ΕΕ και οι πέντε από τους έξι εταίρους της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία, Λευκορωσία), καθώς η Λευκορωσία δεν προσκλήθηκε, αφού έχει αυτοεξαιρεθεί από το σχήμα.
Στη Σύνοδο, η οποία πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία λόγω της έντασης τόσο στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας, όσο και στα σύνορα της Λευκορωσίας με χώρες της ΕΕ με αφορμή το μεταναστευτικό, ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος πρόσφατα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες, να εκφράσει τη στήριξη της Ελλάδας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των εταίρων της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ταυτόχρονα, θα υπογραμμίσει, τη σημασία ευθυγράμμισής τους με αποφάσεις και δηλώσεις της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε., ιδιαίτερα με αυτές που αφορούν την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ε.Ε.
Ο κ.Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους εταίρους και για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε με τον Putin και αναμένεται να υποστηρίξει ότι όλες οι πλευρές πρέπει να εργαστούν για την αποκλιμάκωση, καθώς από μια σύγκρουση κανένας δεν θα βγει νικητής.

Σύνοδος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Αύριο Πέμπτη 16/12 ο κ.Μητσοτάκης θα μετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στο δείπνο των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης.
Στην ατζέντα της Συνόδου είναι η πανδημία και ο κίνδυνος της παράλλαξης Omicron, η αύξηση των τιμών ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη, η κρίση στην Ουκρανία, το Μεταναστευτικό με αφορμή τις εξελίξεις στα σύνορα με τη Λευκορωσία.
Οι ηγέτες θα έχουν και την πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το νέο στρατηγικό δόγμα της Ε.Ε., με βάση την «στρατηγική πυξίδα», το έγγραφο που έχει καταθέσει προς συζήτηση ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε., Jopep Borrell
Η θέση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι ότι το κείμενο πρέπει να ανταποκρίνεται στις απειλές που δέχεται η Ένωση.
Το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός θα μετάσχει στο δείπνο των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης με θέματα στην ατζέντα την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση, και την πρόοδο ως προς την Τραπεζική Ένωση και την Ένωση Κεφαλαιαγορών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης