Τελευταία Νέα
Πολιτική

Είναι πιθανή μια συνεργασία ΝΔ με ΚΙΝΑΛ το 2023; - Το deal με Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2025… και ο ρόλος Κασιδιάρη

Είναι πιθανή μια συνεργασία ΝΔ με ΚΙΝΑΛ το 2023; - Το deal με Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2025… και ο ρόλος Κασιδιάρη
Το βασικό ερώτημα είναι εάν είναι πιθανή μια πολιτική και κυβερνητική συνεργασία μεταξύ ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, υπό ποιους όρους και υπό ποιες προϋποθέσεις;
Σχετικά Άρθρα

Μετά την εκλογική νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη στο ΚΙΝΑΛ (πρώην ή νυν ΠΑΣΟΚ εάν μετονομαστεί) η Νέα Δημοκρατία, αρχίζει να εστιάζει στην πιθανότητα συνεργασίας άπαξ και τα εκλογικά ποσοστά σε συνδυασμό με τον εκλογικό νόμο, δημιουργούν ένα σκηνικό πολιτικής αβεβαιότητας.
Το βασικό ερώτημα είναι εάν είναι πιθανή μια πολιτική και κυβερνητική συνεργασία μεταξύ ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, υπό ποιους όρους και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Για την ώρα και με βάση τους εσωτερικούς συσχετισμούς στον ΚΙΝΑΛ και των τάσεων μεταξύ των βουλευτών είναι αδύνατη.
Όμως σε αυτή την φάση δεν υφίσταται θέμα συνεργασίας, η Νέα Δημοκρατία έως τις εκλογές του Ιουνίου 2023 έχει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της πανδημίας και της οικονομίας.
Οι εθνικές εκλογές θα αναδείξουν τις κυρίαρχες πολιτικές τάσεις αλλά και αυτές που θα δημιουργηθούν, οπότε το ζήτημα της συνεργασίας μπορεί να μην είναι της παρούσης αλλά η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη θα διερευνήσει πολιτικές και πρακτικές του ΚΙΝΑΛ ώστε να προετοιμαστεί για τις μελλοντικές εξελίξεις.
Το ποσοστό της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ θα είναι κομβικής σημασίας στις επόμενες εκλογές, όπως και το εάν τελικά θα εισέλθει στην Βουλή οι Έλληνες για την Πατρίδα του Ηλία Κασιδιάρη σενάριο ιδιαίτερα σημαντικό καθώς θα κόψει κυρίως από την ΝΔ αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ σε έδρες στις κατανομές.
Η είσοδος του Ηλία Κασιδιάρη στην Βουλή νομοτελειακά ακυρώνει οποιαδήποτε σχέδιο αυτοδυναμίας της ΝΔ, οπότε καθίσταται κατανοητό γιατί η πίεση που θα ασκηθεί – και ήδη ασκείται – θα είναι ασφυκτική.
Η φίμωση του Κασιδιάρη ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος – ο ίδιος υποστηρίζει με πολιτικά κριτήρια – θα αποτελέσει μια συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ, προφανώς όχι γιατί ανησυχεί για την «ρητορική μίσους» αλλά γιατί κινδυνεύει από τα δεξιά της η ΝΔ, ο Κασιδιάρης θα κόψει έδρες από την ΝΔ οπότε θα είναι πολιτικός στόχος. 
Το άνοιγμα της ΝΔ στο κέντρο, στους ΛΟΑΤΚΙ, στο Ποτάμι που έχασε κάθε κοινωνική αναφορά και σε Σημιτικούς… έχουν απομακρύνει παραδοσιακούς δεξιούς από την ΝΔ.

Είναι πιθανή μια συνεργασία ΝΔ με ΚΙΝΑΛ;

Ενώ θεωρητικά δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο συνεργασίας της ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ, το ποσοστό που έλαβε ο Παπανδρέου που έχει ξεκάθαρη στρατηγική κατά της ΝΔ σε συνδυασμό με την πορεία που θα έχει διανύσει το ΚΙΝΑΛ έως τις εκλογές θα κρίνουν εάν είναι πιθανή μια συνεργασία.
Π.χ. εάν το ΚΙΝΑΛ ενισχυθεί εκλογικά, δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει συνεργασία.
Εάν παραμείνει στάσιμο – σενάριο βασικό – μπορεί να εξεταστεί μια πολιτική, κυβερνητική συνεργασία.
Να σημειωθεί δε.. ότι υπάρχει και ένα ζήτημα που υπό όρους θα μπορούσε να ενώσει την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η θητεία της Σακελλαροπούλου λήγει Ιανουάριο 2025, είναι πολύς χρόνος έως τότε… αλλά εάν ο Ευάγγελος Βενιζέλος δείξει ενδιαφέρον για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τότε θα μπορούσε να είναι συνδετικός κρίκος μεταξύ ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.
Το ΚΙΝΑΛ το πρώην ΠΑΣΟΚ έχει μια διαχρονική λατρεία για την εξουσία, σε πολλά πόστα βρίσκονται στελέχη του ΠΑΣΟΚ παρ΄ ότι είναι κόμμα του 7% με 8% και αυτό αναδεικνύει την όσμωση του με την εξουσία διαχρονικά…
Η Σακελλαροπούλου ως Πρόεδρος αποτελεί μια μετριότητα ίσως και χειρότερα, άχρωμη, χωρίς καμία πολιτική βαρύτητα και χωρίς καμία κοινωνική αναφορά.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποτελέσει αρνητική έκπληξη.
Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει συμβολικότατα δεν είναι μόνο ένα πρόσωπο που απλά λαμβάνει 11.000 με 11.500 ευρώ το μήνα και απλά υπογράφει τις κυβερνητικές αποφάσεις ή είναι πειθήνιο όργανο.

Μπορεί ο σχεδιασμός να φαντάζει μακρινός για το 2025 και είναι εάν αξιολογηθεί χρονικά αλλά εάν υπάρξει πολιτικό deal μεταξύ της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ για κυβερνητική συνεργασία το 2023… θα αφορά και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2025.

Στην ανάλυση αυτή, σκόπιμα δεν έχει διερευνηθεί ο άλλος πόλος εξουσίας μιας κεντροαριστερής προσέγγισης που με τον Παπανδρέου φάνταζε πιθανή αλλά όχι με τον Ανδρουλάκη, αν και στην πολιτική ποτέ μην λες ποτέ…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης