Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εκλογές – ΚΙΝΑΛ: Μεγάλος νικητής ο Ανδρουλάκης με 68,06% - Ποσοστό 32,03% για Παπανδρέου - Στους 206.000 οι ψηφοφόροι

Εκλογές – ΚΙΝΑΛ: Μεγάλος νικητής ο Ανδρουλάκης με 68,06%  -  Ποσοστό 32,03% για Παπανδρέου -  Στους 206.000 οι ψηφοφόροι
Ισχυρό προβάδισμα Ανδρουλάκη για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ - Μεγάλη διαφορά από τον  Γιώργο Παπανδρέου στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών
Σχετικά Άρθρα

(συνεχές upd) Νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης καθώς με καταμετρημένο το 94% των ψήφων λαμβάνει θριαμβευτικό ποσοστό 67,97% όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών, που διεξήχθησαν την Κυριακή (12/12/2021).
Ο έτερος υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Παπανδρέου λαμβάνει ποσοστό, 32,03%, στοιχεία που επιβεβαιώνουν το δημοσίευμα του bankignews για την έκβαση της εκλογικής μάχης.
Εξάλλου από τη μεγάλη διαφορά του πρώτου γύρου είχε διαφανεί ότι η πιθανότητα ανατροπής ήταν απειροελάχιστη, με γνωρίζοντες τις πολιτικές διαδικασίες να ισχυρίζονται ότι ο δεύτερος γύρος ίσως έπρεπε να έχει αποφευχθεί.
Ο πρώτος, που έσπευσε να συγχαρεί τον Νίκο Ανδρουλάκη ήταν ο υποψήφιος στον πρώτο γύρο Ανδρέας Λοβέρδος.
Σημειωτέον ότι την περασμένη Κυριακή ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 98.431 ψήφους και ποσοστό 36,88%, με δεύτερο τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος συγκέντρωσε 74.093 ψήφους 27,97%.
Η εκλογική διαδικασία εξελίχθη ομαλά, με ελάχιστα και μεμονωμένα προβλήματα σε ορισμένες περιοχές, ενώ πάνω από 206.000 ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες.
Σημειώνεται ότι συνολικά στον πρώτο γύρο την περασμένη Κυριακή 5/12, ψήφισαν 270.706 μέλη και φίλοι του ΚΙΝΑΛ, ενώ έγκυρα ήταν 268.798 ψηφοδέλτια.

Συγχαρητήριο τηλεφώνημα από Μητσοτάκη

Λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων τελικών αποτελεσμάτων κι αφού ήδη τον είχε συγχαρεί τηλεφωνικά ο Γιώργος Παπανδρέου, αναγνωρίζοντας την ήττα του, ο Νίκος Ανδρουλάκης δέχθηκε τηλεφώνημα και από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός τον συνεχάρη, και του είπε να συναντηθούν με το νέο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ να τον ευχαριστεί.
Ο Παπανδρέου παραδέχθηκε την ήττα του
Ο Γιώργος Παπανδρέου παραδέχτηκε και επίσημα την ήττα του στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ αφού τηλεφώνησε στο Νίκο Ανδρουλάκη για να τον συγχαρεί για τη νίκη του.
Ο νικητής των εκλογών στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό του είπε
«Σε ευχαριστώ Πρόεδρε. Σε χρειάζομαι για την επόμενη μέρα, για να μεγαλώσουμε την παράταξη».
Το αποτέλεσμα δεν αλλάζει, αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης με καταμετρημένα τα περισσότερα εκλογικά τμήματα προηγείται με πάνω από 68% και είναι ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Ο πρώην πρωθυπουργός δεν είχε παρά να συγχαρεί τον Νίκο Ανδρουλάκη για τη μεγάλη νίκη του, με το τηλεφώνημά του, μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων.

Παπανδρέου: Μήνυμα ευθύνης

Το δικό του μήνυμα έστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά την ήττα του στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ από τον Νίκο Ανδρουλάκη την Κυριακή (12/12/2021).
«Και σήμερα, η συμμετοχή των δημοκρατικών πολιτών στην εκλογική μας διαδικασία ήταν μεγάλη.
Είναι μήνυμα ευθύνης για όλους μας.
Έχω ήδη εκφράσει στον Νίκο Ανδρουλάκη τα συγχαρητήριά μου και τις ευχές μου για καλή επιτυχία.
Όλοι μαζί, οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των μελών των φίλων και των δημοκρατών πολιτών.
Θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πείσμα και πάθος και θα πάμε μπροστά, ώστε να φτιάξουμε μια πλειοψηφούσα παράταξη», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός.

Αναλυτικά η δήλωση Παπανδρέου:

«Και σήμερα η συμμετοχή των δημοκρατών πολιτών στην εκλογική μας διαδικασία ήταν μεγάλη. Είναι μήνυμα ευθύνης για όλους μας.
Έχω ήδη εκφράσει στον Νίκο Ανδρουλάκη τα συγχαρητήρια μου και τις ευχές μου για καλή επιτυχία.
Όλοι μαζί οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των μελών των φίλων και των δημοκρατών πολιτών.
Θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πείσμα και θα πάμε μπροστά.
Σε ο,τι με αφορά, θα συνεχίσω τον αγώνα για τις προοδευτικές μας ιδέες, για να γίνει η παράταξή μας κίνημα εξουσίας, με μα προοδευτική πρόταση, που θα απαντά στα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν του Έλληνες, την Ελλάδα.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτήν τη δημοκρατική διαδικασία και βέβαια, όσους με στήριξαν σε αυτήν την προσπάθεια.
Θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους συνεργάτες μου και του εθελοντές, που έδωσαν ό,τι καλύτερο είχαν σε αυτήν τη σύντομη για μας, αλλά απαιτητική εκλογική μάχη».

Λοβέρδος: Να αγωνιστούμε για μεγάλο και δυνατό ΠΑΣΟΚ

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν ο πρώτος, που έσπευσε να συγχαρεί τον Νίκο Ανδρουλάκη για τη νίκη του.
«Συγχαρητήρια στον Νίκο Ανδρουλάκη για την εκλογή του ως νέου Προέδρου της Δημοκρατικής Παράταξης.
Όλοι μας να αγωνιστούμε για μεγάλο και δυνατό ΠΑΣΟΚ», έγραψε στο Twitter ο πρώην υπουργός.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης δέχθηκε συγχαρητήρια τηλεφωνήματα από τον Παύλο Χρηστίδη και τον Παύλο Γερουλάνο.

Μαργαρίτης: Νέος πρόεδρος με ισχυρή εντολή

«Το Κίνημα Αλλαγής έχει σήμερα νέο πρόεδρο με ισχυρή εντολή. Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναλαμβάνει τα καθήκοντα του με την στήριξη όλων», ανέφερε ο συντονιστής της Γραμματείας της Ανανεωτικής Αριστεράς Θεόδωρος Μαργαρίτης και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ, για τη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη.
Πρόσθεσε ότι η μαζική συμμετοχή στις κάλπες είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα και πως «ο πήχης τώρα είναι πολύ ψηλά για να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί.
Από αυτό θα κριθούμε. Χρειάζεται την επόμενη μέρα συσπείρωση και συνεννόηση».
Ο κ. Μαργαρίτης επεσήμανε πως «όσοι και όσες δεν προερχόμαστε από το ΠΑΣΟΚ μέσα στο Κίνημα Αλλαγής επιμένουμε θετικά στο πολιτικό συμβόλαιο, που από το 2015 έχουμε υπογράψει, για ένα πλατύ κόμμα της Κεντροαριστεράς. Το οποίο μαζί με το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ενώνει και άλλες δυνάμεις της ευρύτερης Σοσιαλδημοκρατίας της Ανανεωτικής Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας».
Κατέληξε τονίζοντας: «Προχωράμε με στόχο μία ισχυρή παράταξη».

Η πολιτική διαδρομή Ανδρουλάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο μεγάλος νικητής των εσωκομματικών εκλογών με ποσοστό 68% και νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
Ο 42χρονος πολιτικός από την Κρήτη επικράτησε απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, και ένα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό, τον Ανδρέα Λοβέρδο, αφήνοντας και τους δύο πίσω του, με μεγάλη διαφορά ψήφων, στον πρώτο γύρο.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της ελληνικής κεντροαριστεράς γεννήθηκε το 1979 στο Ηράκλειο Κρήτης.
Ο πατέρας του, Μαρίνος, υπήρξε υποστηρικτής του Κώστα Σημίτη στην Κρήτη.

Από την ΠΑΣΠ στο ΠΑΣΟΚ

Το 1997 αρχίζει να συμμετέχει ενεργά στην ΠΑΣΠ και δύο χρόνια αργότερα εκλέγεται γραμματέας της οργάνωσης στην Ξάνθη.
Το 2001 γίνεται μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και από εκεί και πέρα ακολουθεί μια ανοδική πορεία μέσα στο κόμμα.
Τον Μάρτιο του 2013 σε ηλικία 34 ετών εκλέχτηκε με σαρωτικά ποσοστά γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και από γνωστό τοπικό στέλεχος – προερχόμενο από τη νεολαία – μετατρέπεται σε σημαντικό εσωκομματικό πόλο.

Το Ευρωκοινοβούλιο

Στις 30 Μαρτίου του 2014 ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την «Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη».
Ωστόσο, μια περιπέτεια με την υγεία του δεν του έδωσε τη δυνατότητα να διεξαγάγει προεκλογικό αγώνα όπως θα ήθελε και να επισκεφτεί όλη την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, κατάφερε να βγει δεύτερος με 113.719 σταυρούς.
Έκτοτε, συμμετέχει στην ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το Νοέμβριο του 2017, έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για την ηγεσία του ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς όπου οι πολίτες που συμμετείχαν στον πρώτο και δεύτερο γύρο των εκλογών, του έδωσαν 51.736 και 66.483 ψήφους αντίστοιχα, κατατάσσοντάς τον δεύτερο μετά τη νικήτρια Φώφη Γεννηματά και βάζοντας τα θεμέλια για την σημερινή του νίκη.
Το Μάιο του 2019, επανεξελέγη ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής. λαμβάνοντας 180.822 ψήφους.

Το χρονικό των εκλογών

Μυτιλήνη: Πρώτος αναδείχθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ

Πρώτος σε όλο το βόρειο Αιγαίο αναδείχθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης σύμφωνα με τα αποτελέσματα για την εκλογή νέου προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής.
Στη Λέσβο ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 1.038 ψήφους έναντι 376 του Γιώργου Παπανδρέου.
Στη Λήμνο ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 136 ψήφους έναντι 18 του Γιώργου Παπανδρέου.
Στη Χίο ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 804 ψήφους έναντι 188 του Γιώργου Παπανδρέου.
Στη Σάμο ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 369 ψήφους έναντι 145 ψήφων για το Γιώργο Παπανδρέου.

Το Λονδίνο ψήφισε Νίκο Ανδρουλάκη για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Στο ένα και μοναδικό εκλογικό τμήμα για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ στη Βρετανία, που λειτούργησε στο Λονδίνο, για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο κόμμα ψήφισαν συνολικά 121 άτομα.
Έλαβαν κατά σειρά προτίμησης: Νίκος Ανδρουλάκης 76, Γιώργος Παπανδρέου 44. Υπήρξε και ένα λευκό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Α' γύρο της εκλογικής αναμέτρησης για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ είχαν ψηφίσει 224 ψηφοφόροι. Δηλαδή 46% περισσότεροι από τη σημερινή διαδικασία.
Στην πρώτη φάση της εκλογικής αναμέτρησης του ΚΙΝΑΛ είχαν λάβει κατά σειρά προτίμησης: Νίκος Ανδρουλάκης 89, Γιώργος Παπανδρέου 65, Ανδρέας Λοβέρδος 38, Παύλος Χρηστίδης 17, Παύλος Γερουλάνος 11, Χάρης Καστανίδης 3. Υπήρξε και ένα άκυρο.

 
Ψήφισε στο Περιστέρι ο Ανδρουλάκης: Ζητώ καθαρή εντολή

Στο εκλογικό κέντρο Περιστερίου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Ν. Ανδρουλάκης.
Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι η συμμετοχή του κόσμου είναι μεγάλη, ενώ ζήτησε καθαρή εντολή για να«ξανακάνουμε ισχυρή και ζωντανή τη παράταξη».
Όπως δήλωσε «σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την πατρίδα μας, τη Δημοκρατική Παράταξη και το ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα, τα όνειρα, οι ελπίδες, οι προσδοκίες όλων των γενεών ενώνονται. Ζητώ ξανά κι αυτή την Κυριακή μεγάλη συμμετοχή από τους προοδευτικούς δημοκράτες που ήρθαν και την πρώτη Κυριακή. Ζητώ καθαρή εντολή για να ξανακάνουμε όλοι μαζί ισχυρή και περήφανη τη Δημοκρατική Παράταξη».
pinakas_14.JPG

Ψήφισε στη Νίκαια ο Παπανδρέου: Να επιλέξουμε μια ισχυρή ηγεσία, με ισχυρή φωνή στη Βουλή - Έχουμε νέους αγώνες

Στο Εκλογικό Τμήμα στο Δημαρχείο Νίκαιας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα για την ανάδειξη νέας ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, ο υποψήφιος πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου.
Ο κ. Παπανδρέου χαιρέτησε τους υποστηρικτές του και δήλωσε ότι «την περασμένη Κυριακή με τη μεγάλη συμμετοχή στείλαμε μήνυμα ελπίδας για μια παράταξη μεγάλη, δημοκρατική και ευεργετική για τον τόπο. Σήμερα, όλοι οι Δημοκράτες στις κάλπες καλούμαστε να επιλέξουμε μια ισχυρή ηγεσία, με ισχυρή φωνή στη Βουλή για μια ισχυρή Ελλάδα, και μια κοινωνία δίκαιη και πράσινη».
«Αύριο έχουμε πολλή δουλειά. Έχουμε νέους αγώνες. Θα συνεχίσουμε τους αγώνες για την Ελλάδα της προκοπής, της Δικαιοσύνης και της ανθρωπιάς», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.
androulakis_1.JPG
Ψήφισε ο Παπανδρέου: Να επιλέξουμε μια ισχυρή ηγεσία, με ισχυρή φωνή στη Βουλή - Έχουμε νέους αγώνες

Στο Εκλογικό Τμήμα στο Δημαρχείο Νίκαιας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα για την ανάδειξη νέας ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, ο υποψήφιος πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου.
Ο κ. Παπανδρέου χαιρέτησε τους υποστηρικτές του και δήλωσε ότι «την περασμένη Κυριακή με τη μεγάλη συμμετοχή στείλαμε μήνυμα ελπίδας για μια παράταξη μεγάλη, δημοκρατική και ευεργετική για τον τόπο. Σήμερα, όλοι οι Δημοκράτες στις κάλπες καλούμαστε να επιλέξουμε μια ισχυρή ηγεσία, με ισχυρή φωνή στη Βουλή για μια ισχυρή Ελλάδα, και μια κοινωνία δίκαιη και πράσινη».
«Αύριο έχουμε πολλή δουλειά. Έχουμε νέους αγώνες. Θα συνεχίσουμε τους αγώνες για την Ελλάδα της προκοπής, της Δικαιοσύνης και της ανθρωπιάς», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.
PAPANDREOU_2.JPGΤα αποτελέσματα του πρώτου γύρου
Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναδείχθηκε πρώτος και με διαφορά 8,91% (23.697 ψήφους) έναντι του δεύτερου Γιώργου Παπανδρέου στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών της περασμένης Κυριακής (5/12).


Αναλυτικά:

Ο Ν. Ανδρουλάκης κατέγραψε ποσοστό 36,88% (99.120 ψήφους).
Ο Γιώργος Παπανδρέου συγκέντρωσε 27,97% (75.183 ψήφους).
Ο Ανδρέας Λοβέρδος ποσοστό 25,98% (69.827).
Ο Παύλος Χρηστίδης 3,25% (8.733)
Ο Παύλος Γερουλάνος 2,99% (8.027)
Ο Χάρης Καστανίδης 2,94% (7.908)

Τα δύο στρατόπεδα

Στο στρατόπεδο του Νίκου Ανδρουλάκη διατηρούν χαμηλούς τους τόνους, λέγοντας πως οι εκλογές ξεκινούν ξανά από το μηδέν - αν και η αισιοδοξία για το αποτέλεσμα είναι διάχυτη.
Οι επιτελείς του πρώην πρωθυπουργού, παρά την προφανή απογοήτευση διαμηνύουν πως η μάχη θα πρέπει να δοθεί, γιατί αυτή την Κυριακή κρίνεται η ηγεσία του χώρου αλλά και επειδή θα πρέπει να καταγραφεί και η άλλη άποψη για το «αύριο» του ΚΙΝΑΛ.

Πριν από την τελική ευθεία

Ο πρώην πρωθυπουργός δέχθηκε πολλές παραινέσεις να μην κατέλθει υποψήφιος για τον β’ γύρο, να αναγνωρίσει τη νίκη Ανδρουλάκη και να εγγυηθεί έτσι την ενότητα του κόμματος.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος (που αναδείχθηκε τρίτος) επιχείρησε σε τρεις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε μαζί του να τον πείσει, επικαλούμενος την ανάγκη ενότητας.
Υπενθυμίζεται πως ο πρώην υπουργός ανακοίνωσε τη στήριξή του στον Νίκο Ανδρουλάκη.
Ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός όχι μόνο δεν χαμήλωσε τους τόνους αλλά εξαπέλυσε επίθεση στον εσωκομματικό του αντίπαλο ευελπιστώντας σε μείωση της διαφοράς.
Ο κ. Παπανδρέου καταλόγισε κυρίως απειρία στον εσωκομματικό του αντίπαλο, που θα στοιχίσει στο ΚΙΝΑΛ ενώ έκανε λόγο και για παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία, αναφορά την οποία στη συνέχεια ανασκεύασε.

Ένταση στον Ορχομενό

Ένταση σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής (12/12) σε εκλογικό τμήμα στον Ορχομενό, καθώς πιάστηκαν στα χέρια οι εκπρόσωποι των δύο υποψηφίων, Γιώργου Παπανδρέου και Νίκου Ανδρουλάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αίματα άναψαν όταν επιστρέφοντας από ολιγόλεπτο διάλειμμα ο εκπρόσωπος του Γιώργου Παπανδρέου είδε εκπρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη να επιχειρεί να εγγράψει στο tablet ψηφοφόρους, οι οποίοι δεν είχαν ψηφίσει στον πρώτο γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ, με αποτέλεσμα να πιαστούν στα χέρια.
Παράλληλα, ακυρώθηκε η εκλογική διαδικασία στο εκλογικό τμήμα της Ερέτριας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσιάστηκε πρόβλημα, καθώς δεν καταχωρήθηκε στο ηλεκτρονικό σύστημα καμία ψήφος από την έναρξη της διαδικασίας και το άνοιγμα της κάλπης. Όταν διαπιστώθηκε το λάθος, έγινε καταγγελία στην ΕΔΕΚΑΠ, η οποία αποφάσισε να ακυρωθεί όλη η διαδικασία και να κλείσει το εκλογικό τμήμα, προκειμένου να μην τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα ακυρότητας μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης