Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΚΙΝΑΛ - εκλογές: Διαφαίνεται σημαντικό προβάδισμα Ανδρουλάκη έναντι Παπανδρέου - Πάνω από 200.000 οι ψηφοφόροι

ΚΙΝΑΛ - εκλογές:  Διαφαίνεται σημαντικό προβάδισμα Ανδρουλάκη έναντι Παπανδρέου - Πάνω από 200.000 οι ψηφοφόροι
Σήμερα η ανάδειξη του νέου προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής - Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές upd) Ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος των εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής με τους  Ν. Ανδρουλάκη και  Γ. Παπανδρέου να διεκδικούν την ηγεσία.
Περίπου στις 20:00 - 20:30 θα ανακοινωθούν τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα.
Λόγω της μεγάλης προσέλευσης  δόθηκε ημίωρη παράταση για την ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις ο Νίκος Ανδρυουλάκης φαίνεται να έχει ισχυρό προβάδισμα με ποσοστό 60% - 62% ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται πως λαμβάνει 38% - 40%.
Εξάλλου η ροή των αποτελεσμάτων από διάφορες περιοχές της χώρας επιβεβαιώνει τις εν λόγω εκτιμήσεις.
Στα μέχρι στιγμής πρώτα αποτελέσματα ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να έχει μεγάλη διαφορά από τον πρώην πρωθυπουργό.
Στις κάλπες προσήλθαν  μόνο όσοι ψήφισαν στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 5/12, ενώ το εκλογικό τους δικαίωμα ασκήσαν  ήδη οι δυο υποψήφιοι για την ηγεσία.Μάλιστα, ο Γιώργος Παπανδρέου άσκησε το δικαίωμα της συμμετοχής του στην εκλογική διαδικασία ανάδειξης Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στο Εκλογικό Τμήμα που λειτουργεί στο Δημαρχείο Νίκαιας, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης ψήφισε στο εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου.
Ομαλά εκτυλίχθηκε η εκλογική διαδικασία, με ελάχιστα και μεμονωμένα προβλήματα σε ορισμένες περιοχές, ενώ  τουλάχιστον 200.000 ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες λίγη ώρα, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Σημειώνεται ότι συνολικά στον πρώτο γύρο την περασμένη Κυριακή 5/12, ψήφισαν 270.706 μέλη και φίλοι του ΚΙΝΑΛ, ενώ έγκυρα ήταν 268.798 ψηφοδέλτια.
Πάντως, τα αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής (5/12/2021) κατέδειξαν μια σαφή τάση του εκλογικού σώματος ενώ στοίχημα παραμένει, εάν θα υπάρξει τόσο μεγάλη συμμετοχή ψηφοφόρων και στην επαναληπτική ψηφοφορία.
Υπενθυμίζεται ότι πρώτος στις 5/12 αναδείχθηκε ο Ν. Ανδρουλάκης.


Ψήφισε στο Περιστέρι ο Ανδρουλάκης: Ζητώ καθαρή εντολή

Στο εκλογικό κέντρο Περιστερίου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Ν. Ανδρουλάκης.
Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι η συμμετοχή του κόσμου είναι μεγάλη, ενώ ζήτησε καθαρή εντολή για να«ξανακάνουμε ισχυρή και ζωντανή τη παράταξη».
Όπως δήλωσε «σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την πατρίδα μας, τη Δημοκρατική Παράταξη και το ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα, τα όνειρα, οι ελπίδες, οι προσδοκίες όλων των γενεών ενώνονται. Ζητώ ξανά κι αυτή την Κυριακή μεγάλη συμμετοχή από τους προοδευτικούς δημοκράτες που ήρθαν και την πρώτη Κυριακή. Ζητώ καθαρή εντολή για να ξανακάνουμε όλοι μαζί ισχυρή και περήφανη τη Δημοκρατική Παράταξη».
androulakis_1.JPG

Ψήφισε ο Παπανδρέου: Να επιλέξουμε μια ισχυρή ηγεσία, με ισχυρή φωνή στη Βουλή - Έχουμε νέους αγώνες

Στο Εκλογικό Τμήμα στο Δημαρχείο Νίκαιας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα για την ανάδειξη νέας ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, ο υποψήφιος πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου.
Ο κ. Παπανδρέου χαιρέτησε τους υποστηρικτές του και δήλωσε ότι «την περασμένη Κυριακή με τη μεγάλη συμμετοχή στείλαμε μήνυμα ελπίδας για μια παράταξη μεγάλη, δημοκρατική και ευεργετική για τον τόπο. Σήμερα, όλοι οι Δημοκράτες στις κάλπες καλούμαστε να επιλέξουμε μια ισχυρή ηγεσία, με ισχυρή φωνή στη Βουλή για μια ισχυρή Ελλάδα, και μια κοινωνία δίκαιη και πράσινη».
«Αύριο έχουμε πολλή δουλειά. Έχουμε νέους αγώνες. Θα συνεχίσουμε τους αγώνες για την Ελλάδα της προκοπής, της Δικαιοσύνης και της ανθρωπιάς», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.
PAPANDREOU_2.JPG

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναδείχθηκε πρώτος και με διαφορά 8,91% (23.697 ψήφους) έναντι του δεύτερου Γιώργου Παπανδρέου στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών της περασμένης Κυριακής (5/12).
Αναλυτικά:
Ο Ν. Ανδρουλάκης κατέγραψε ποσοστό 36,88% (99.120 ψήφους).
Ο Γιώργος Παπανδρέου συγκέντρωσε 27,97% (75.183 ψήφους).
Ο Ανδρέας Λοβέρδος ποσοστό 25,98% (69.827).
Ο Παύλος Χρηστίδης 3,25% (8.733)
Ο Παύλος Γερουλάνος 2,99% (8.027)
Ο Χάρης Καστανίδης 2,94% (7.908)

Τα δύο στρατόπεδα

Στο στρατόπεδο του Νίκου Ανδρουλάκη διατηρούν χαμηλούς τους τόνους, λέγοντας πως οι εκλογές ξεκινούν ξανά από το μηδέν - αν και η αισιοδοξία για το αποτέλεσμα είναι διάχυτη.
Οι επιτελείς του πρώην πρωθυπουργού, παρά την προφανή απογοήτευση διαμηνύουν πως η μάχη θα πρέπει να δοθεί, γιατί αυτή την Κυριακή κρίνεται η ηγεσία του χώρου αλλά και επειδή θα πρέπει να καταγραφεί και η άλλη άποψη για το «αύριο» του ΚΙΝΑΛ.

Πριν από την τελική ευθεία

Ο πρώην πρωθυπουργός δέχθηκε πολλές παραινέσεις να μην κατέλθει υποψήφιος για τον β’ γύρο, να αναγνωρίσει τη νίκη Ανδρουλάκη και να εγγυηθεί έτσι την ενότητα του κόμματος.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος (που αναδείχθηκε τρίτος) επιχείρησε σε τρεις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε μαζί του να τον πείσει, επικαλούμενος την ανάγκη ενότητας.
Υπενθυμίζεται πως ο πρώην υπουργός ανακοίνωσε τη στήριξή του στον Νίκο Ανδρουλάκη.
Ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός όχι μόνο δεν χαμήλωσε τους τόνους αλλά εξαπέλυσε επίθεση στον εσωκομματικό του αντίπαλο ευελπιστώντας σε μείωση της διαφοράς.
Ο κ. Παπανδρέου καταλόγισε κυρίως απειρία στον εσωκομματικό του αντίπαλο, που θα στοιχίσει στο ΚΙΝΑΛ ενώ έκανε λόγο και για παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία, αναφορά την οποία στη συνέχεια ανασκεύασε.

Οδηγίες για τον β΄ γύρο με πρόβλεψη για πιθανή διαφορά σε καταμέτρηση

Αναλυτικές οδηγίες για τη ψηφοφορία στον β΄γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ δίνει η αρμόδια επιτροπή του Κινήματος (ΕΔΕΚΑΠ).
Μεταξύ άλλων εφιστά την προσοχή στις Εφορευτικές Επιτροπές να τηρείται σχολαστικά η διαδικασία καταγραφής και ψηφοφορίας για να μην προκύψουν ζητήματα ακύρωσης για κάποιο εκλογικό τμήμα.
Επίσης, υπενθυμίζει ότι δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι ψήφισαν στο Α΄ γύρο και δεν θα πληρώσουν εκ νέου 3 ευρώ.
Η εγκύκλιος αναφέρει συγκεκριμένα:
«Στις επαναληπτικές εκλογές της 12/12/21 για την ανάδειξη προέδρου ψηφίζουν μόνο όσοι ψήφισαν στην εκλογική διαδικασία της 5/12/21 σε οποιοδήποτε τμήμα διευκολύνονται για την άσκηση του δικαιώματός τους.
Ο ψηφοφόρος όταν προσέρχεται στο Εκλογικό Τμήμα καταθέτει υποχρεωτικά το ατομικό του στοιχείο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης), αναζητείται από τον χειριστή tablet στον εκλογικό κατάλογο που διαμορφώθηκε από τους ψηφίσαντες της 5/12/21 και όταν εντοπίζεται, διαπιστεύεται για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.
Στη συνέχεια, ο γραμματέας της Εφορευτικής Επιτροπής θα καταχωρεί όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στην κατάσταση ψηφισάντων και θα υπογράφει. Ακολούθως, ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής θα παραλαμβάνει το στοιχείο της ταυτοπροσωπίας και θα παραδίδει στον ψηφοφόρο το φάκελο και το ψηφοδέλτιο.
Ο ψηφοφόρος θα πηγαίνει υποχρεωτικά στο παραβάν για να κάνει την επιλογή του. Επιστρέφοντας ο ψηφοφόρος από το παραβάν, ο πρόεδρος θα σφραγίζει και θα μονογράφει το φάκελο και αφού τον ρίξει στην κάλπη, θα του παραδίδει το στοιχείο ταυτοπροσωπίας και θα αποχωρεί.
Οι ψηφοφόροι κατά την εκλογική διαδικασία της 12ης Δεκεμβρίου δεν πληρώνουν κανένα ποσό.
Επισημαίνεται ότι η αναζήτηση των ψηφοφόρων που διαπιστεύτηκαν στις 5/12 με ΑΜΚΑ θα γίνεται υποχρεωτικά με ΑΜΚΑ και στις 12/12. Εάν κάποιος ψηφοφόρος που δηλώνει ότι ψήφισε την πρώτη Κυριακή δεν εντοπίζεται για να διαπιστευθεί θα επικοινωνεί ο υπεύθυνος του εκλογικού κέντρου ή κάποιος από τους εκπροσώπους των υποψηφίων με το call center του Κινήματος Αλλαγής στο τηλέφωνο 2103665040 για να αναζητηθεί τρόπος πιστοποίησης του ώστε να διευκολυνθεί στην άσκηση του δικαιώματός του.
Κανείς δεν μπορεί να ψηφίσει εάν δεν έχει διαπιστευτεί από τον χειριστή του tablet και δεν έχει εγγραφεί και στην κατάσταση ψηφισάντων.
Εάν για οποιοδήποτε λόγο, είτε εξαιτίας διακοπής ρεύματος ή πτώσης του συστήματος τηλεπικοινωνιών είναι αδύνατη η διαπίστευση του, θα σταματάει η εκλογική διαδικασία για όσα λεπτά χρειαστεί μέχρι να επανέλθει σε λειτουργία το σύστημα.
Σε περίπτωση που υπάρξει διαφορά μεταξύ διαπιστευμένων και ψηφισάντων το Εκλογικό Τμήμα θα ενημερώνει άμεσα πριν από την Διαλογή των Ψηφοδελτίων την ΕΔΕΚΑΠ για να τους απαντήσει αν θα προχωρήσουν σε διαλογή των ψηφοδελτίων ή θα ακυρώνεται η κάλπη.
Συνίσταται η προσοχή τόσο στα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής όσο και στους εκπροσώπους των υποψηφίων για την πιστή τήρηση των κανόνων ώστε ν’ αποφευχθεί κάθε πιθανότητα ακύρωσης Αποτελεσμάτων Εκλογικού Τμήματος.
Τόσο οι πρόεδροι της Εφορευτικής Επιτροπής όσο και οι χειριστές του tablet θα λειτουργήσουν με τους κωδικούς που χρησιμοποίησαν στις 5/12».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης