Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χατζηδάκης: Δεν υπάρχει στον ορίζοντα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

Χατζηδάκης: Δεν υπάρχει στον ορίζοντα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης
Από 1η Ιανουαρίου του 2022 οι ασφαλισμένοι που μπαίνουν στην αγορά εργασίας θα πληρώνουν για τον εαυτό τους είπε ο κ.Χατζηδάκης
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως δεν υπάρχει στον ορίζοντα θέμα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης διατύπωσε ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης αναφερόμενος σε πρόσφατη πρόβλεψη έκθεσης του ΟΟΣΑ.
«Όλες αυτές είναι θεωρητικές προσεγγίσεις για το τι θα γίνει το 2035 – 2050.
Αυτό που ξέρουμε εμείς από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας είναι ότι προσπαθούμε να κλείσουμε με την εκκρεμότητα των συντάξεων και να προχωρήσουμε το νέο ταμείο για τους νέους ασφαλισμένους, γιατί αλλάζει το σύστημα με προσωπικούς κουμπαράδες» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Χατζηδάκης.
Όπως είπε ο υπουργός, για τους ασφαλισμένους που μπαίνουν στην αγορά εργασίας πρώτη φορά από 1/1/22 αλλάζει το σύστημα και αντί να βάζουν τα λεφτά τους σε έναν κουβά και να πληρώνουν για τους σημερινούς συνταξιούχους, πληρώνουν για τον εαυτό τους σε έναν ατομικό κουμπαρά και θα μπορούν καθώς περνούν τα χρόνια να καθορίσουν και οι ίδιοι σε έναν βαθμό το ύψος της σύνταξής τους διαλέγοντας το αντίστοιχο συνταξιοδοτικό προφίλ.

Εγγυάται το κράτος

Σχολιάζοντας την κριτική που δέχονται από την αντιπολίτευση απάντησε ότι «το κράτος, ακόμα και άσχημα να πάνε τα πράγματα στις επενδύσεις, εγγυάται ότι θα πάρει κανείς τα λεφτά του συν τον πληθωρισμό».
«Τι είδους τζόγος είναι αυτός όταν το κράτος σου εγγυάται;» διερωτήθηκε και σχολίασε ότι αυτό που έχει δείξει έως τώρα η εμπειρία είναι ότι το συγκεκριμένο σύστημα οδηγεί σε ψηλότερες συντάξεις.
«Οι επενδύσεις γίνονται σε επενδυτικά καλάθια και όχι αποκομμένα σε κάποιες μετοχές.
Γίνονται κεντρικά και εσύ απλώς διαλέγεις το προφίλ σου» πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης και εξήγησε ότι οι νέοι πιστεύουν ότι δεν θα πάρουν σύνταξη. «Πάμε να αντιμετωπίσουμε κι αυτό το πρόβλημα με το να τους συνδέσουμε με τη σύνταξή τους και να τους επιτρέψουμε να καθορίσουν σε κάποιον βαθμό το ύψος της σύνταξής τους και να έχουν έναν ατομικό κουμπαρά» υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας.

Ρεκόρ στην έκδοση συντάξεων

Σχετικά με όσους έχουν βγει στη σύνταξη αλλά δεν την έχουν λάβει ακόμα, ο κ.Χατζηδάκης τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι φέτος πάμε σε ρεκόρ στην έκδοση συντάξεων.
«Βγήκαν 130.000 αποφάσεις το 2019, 161.000 το 2020, τώρα μέχρι τέλη Νοεμβρίου είχαμε πάνω από 200.000 αποφάσεις.
Όσοι έχουν υποβάλει αίτηση μέχρι το 2019 θα έχουν κλείσει τις εκκρεμότητές του μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και γενικότερα το θέμα με τις υπερημερίες στις εκκρεμείς συντάξεις θα έχει κλείσει μέχρι τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2022» τόνισε ο υπουργός.

Οφειλές ΕΦΚΑ

Σε ερώτηση για τις διαγραφές οφειλών στον ΕΦΚΑ έκανε γνωστό ότι υπάρχουν 36 με 38 δις ευρώ οφειλές, κι κάποιες άλλες στην εφορία.
«Πολλά από αυτά είναι παλαιών ετών και αμφισβητείται η εισπραξιμότητά τους.
Είναι ένα θέμα που απασχολεί επί δεκαετίες την Ελλάδα, ενώ υπάρχει αντίστοιχο θέμα και στο υπουργείο Οικονομικών.
Πέρα από τις ρυθμίσεις για την διευκόλυνση των πολιτών, επικεντρωνόμαστε σε αυτά που είναι περισσότερο εισπράξιμα ώστε να έχουμε καλύτερους ισολογισμούς και καλύτερη διαχείριση στα ασφαλιστικά ταμεία.
Αυτό το θέμα όμως δεν επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών» υποστήριξε ο κ.Χατζηδάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης